Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Piersi kurczaka pieczone w ziołach

0
31 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Pierś z kurczaka
1 trochę
Oregano
1 trochę
Chili
5 
Suszone pomidory
1 trochę
Czosnek granulowany
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
61.98 g
Wartość energetyczna
395.29 kcal
Tłuszcze
13.37 g
Węglowodany
3.64 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

31 min
Krok 1
3 min
Umyte piersi osuszamy ręcznikiem papierowym. Wierzchnią część piersi przecinamy w kilku miejscach, żeby przyprawy weszły w głąb mięsa.
Krok 2
5 min
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy mięso z wierzchniej strony.
Krok 3
2 min
Następnie wyciągamy piersi, wsypujemy trochę przyprawy na patelnię i kładziemy piersi z powrotem - drugą stroną.
Krok 4
20 min
Posypujemy piersi po wierzchu ziołami i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy 20 do 30 minut. Pod koniec duszenia lekko solimy i pieprzymy.
Krok 5
1 min
Podajemy z sezonową surówką.
Piersi kurczaka pieczone w ziołach

Krok 1 z 5

Umyte piersi osuszamy ręcznikiem papierowym. Wierzchnią część piersi przecinamy w kilku miejscach, żeby przyprawy weszły w głąb mięsa.

Piersi kurczaka pieczone w ziołach

Krok 2 z 5

Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy mięso z wierzchniej strony.

Piersi kurczaka pieczone w ziołach

Krok 3 z 5

Następnie wyciągamy piersi, wsypujemy trochę przyprawy na patelnię i kładziemy piersi z powrotem - drugą stroną.

Piersi kurczaka pieczone w ziołach

Krok 4 z 5

Posypujemy piersi po wierzchu ziołami i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy 20 do 30 minut. Pod koniec duszenia lekko solimy i pieprzymy.

Piersi kurczaka pieczone w ziołach

Krok 5 z 5

Podajemy z sezonową surówką.

Piersi z kurczaka pieczone w ziołach to bardzo aromatyczne i dietetyczne danie. Przygotujesz je szybko, a dzięki krótkiej obróbce termicznej będą bardzo soczyste.

Jak przygotować piersi z kurczaka pieczone w ziołach ? Mięso umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Ponacinaj je z góry w kilku miejscach. Rozgrzej olej na patelni i wyłóż na niego piersi – ułóż je na wierzchniej, ponacinanej stronie. Gdy się zarumienią, odłóż mięso z patelni, wysyp na patelnię trochę ziołowych przypraw (oregano, chili, czosnek granulowany) i ponownie wyłóż mięso, tym razem ponacinaną stroną do góry. Posyp piersi z góry tymi samymi przyprawami, przykryj całość pokrywką i duś przez 20-30 minut. Pod koniec dopraw jeszcze solą i pieprzem.

Kompozycję ziół i przypraw możesz zmienić wedle uznania. Jeśli nie przepadasz za pikantnymi potrawami, papryczkę chilli możesz zamienić na sproszkowaną słodką paprykę. Do oregano możesz dodać bazylię lub skorzystać z gotowych mieszanek ziół – np. ziół prowansalskich lub toskańskich. Zanim to jednak zrobisz, sprawdź ich skład, niektóre zawierają np. czosnek – wtedy nie trzeba go dodatkowo dosypywać.

Kurczak pieczony w ziołach jest bardzo uniwersalny i serwować go można z wieloma dodatkami. Świetnie sprawdza się z ziemniakami lub kaszą. Warto przygotować do niego także surówkę lub sałatę.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika