Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

60 dag
Mięso mielone
2 paczek
Makaron Wstążki
1 puszka
Pomidory z puszki całe
40 dag
Ser żółty
20 dag
Ser feta
1 
Mozzarella
1 
Cebula
20 ml
Sos beszamelowy
2 pęczków
Natka pietruszki
1 
Pomidory
1 łyżeczka
Kumin
1 łyżeczka
Oregano
1 łyżeczka
Cynamon
1 trochę
Sól
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
1721.85 kcal
Węglowodany
161.17 g
Tłuszcze
83.6 g
Białko
92.59 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
5 min
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę.
Krok 2
10 min
Do miękkiej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy, aż przestanie być surowe. W następnym kroku dodajemy pomidory z puszki, natkę pietruszki, oregano, kmin, cynamon, sól i pieprz. Mięso to jedyny wyrazisty element zapiekanki więc powinno mieć zdecydowany smak z silną nutą cynamonu. Dusimy sos, aż zgęstnieje.
Krok 3
10 min
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 2/3 makaronu ugotowanego al dente. Makaron posypujemy tartym serem – część można zostawić do posypania wierzchu zapiekanki. Zagęszczony sos wykładamy na makaron. Na warstwie mięsa układamy warstwę fety. Kolejną warstwą jest pozostały makaron. Zapiekankę pokrywamy sosem beszamelowym (nie może być zbyt rzadki, ma tworzyć ochronną kołderkę chroniącą zapiekankę przed wysuszeniem). Na wierzchu układamy mozzarelle lub tarty żółty ser. Można też posypać bułką tartą.
Krok 4
20 min
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (do zarumienienia się beszamelu).
Krok 5
15 min
Zapiekankę zostawiamy na 10-15 minut pozostanie ciepła, a będzie się lepiej porcjować i ładniej wyglądać. Smacznego!
Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

Krok 1 z 5

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę.

Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

Krok 2 z 5

Do miękkiej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy, aż przestanie być surowe. W następnym kroku dodajemy pomidory z puszki, natkę pietruszki, oregano, kmin, cynamon, sól i pieprz. Mięso to jedyny wyrazisty element zapiekanki więc powinno mieć zdecydowany smak z silną nutą cynamonu. Dusimy sos, aż zgęstnieje.

Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

Krok 3 z 5

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 2/3 makaronu ugotowanego al dente. Makaron posypujemy tartym serem – część można zostawić do posypania wierzchu zapiekanki. Zagęszczony sos wykładamy na makaron. Na warstwie mięsa układamy warstwę fety. Kolejną warstwą jest pozostały makaron. Zapiekankę pokrywamy sosem beszamelowym (nie może być zbyt rzadki, ma tworzyć ochronną kołderkę chroniącą zapiekankę przed wysuszeniem). Na wierzchu układamy mozzarelle lub tarty żółty ser. Można też posypać bułką tartą.

Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

Krok 4 z 5

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (do zarumienienia się beszamelu).

Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

Krok 5 z 5

Zapiekankę zostawiamy na 10-15 minut pozostanie ciepła, a będzie się lepiej porcjować i ładniej wyglądać. Smacznego!

To mało znane w polskiej kuchni danie, po pierwszym przygotowaniu, zagości w Waszej książce kucharskiej na stałe. Połączenie makaronu penne, mięsa mielonego i sera, które są podstawą tej potrawy, zapewni sytość i niesamowity smak. Dzięki cynamonowi, dodatkowo go wzmocnimy, sprawiając również, że naszą kuchnię wypełni genialny aromat!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika