Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
92.6g / 20%
Węglowodany
161.2g / 37%
Tłuszcze
83.6g / 42%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

+

Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

Wróć

Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest kala18

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  dag
Mięso mielone
2  opakowań
Makaron Wstążki
1  puszka
Pomidory z puszki całe
40  dag
Ser żółty
20  dag
Ser feta
1 
Mozzarella
1 
Cebula
20  ml
Sos beszamelowy
2  pęczków
Natka pietruszki
1 
Pomidory
1  łyżeczka
Kumin
1  łyżeczka
Oregano
1  łyżeczka
Cynamon
trochę
Sól
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
92.59 g
Węglowodany
161.17 g
Tłuszcze
83.6 g
Wartość energetyczna
1721.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
To mało znane w polskiej kuchni danie, po pierwszym przygotowaniu, zagości w Waszej książce kucharskiej na stałe. Połączenie makaronu penne, mięsa mielonego i sera, które są podstawą tej potrawy, zapewni sytość i niesamowity smak. Dzięki cynamonowi, dodatkowo go wzmocnimy, sprawiając również, że naszą kuchnię wypełni genialny aromat!

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    5 min
    Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę.
  • Krok 2

    10 min
    Do miękkiej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy, aż przestanie być surowe. W następnym kroku dodajemy pomidory z puszki, natkę pietruszki, oregano, kmin, cynamon, sól i pieprz. Mięso to jedyny wyrazisty element zapiekanki więc powinno mieć zdecydowany smak z silną nutą cynamonu. Dusimy sos, aż zgęstnieje.
  • Krok 3

    10 min
    Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 2/3 makaronu ugotowanego al dente. Makaron posypujemy tartym serem – część można zostawić do posypania wierzchu zapiekanki. Zagęszczony sos wykładamy na makaron. Na warstwie mięsa układamy warstwę fety. Kolejną warstwą jest pozostały makaron. Zapiekankę pokrywamy sosem beszamelowym (nie może być zbyt rzadki, ma tworzyć ochronną kołderkę chroniącą zapiekankę przed wysuszeniem). Na wierzchu układamy mozzarelle lub tarty żółty ser. Można też posypać bułką tartą.
  • Krok 4

    20 min
    Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (do zarumienienia się beszamelu).
  • Krok 5

    15 min
    Zapiekankę zostawiamy na 10-15 minut pozostanie ciepła, a będzie się lepiej porcjować i ładniej wyglądać. Smacznego!
Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

Krok 1 z 5

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę.

Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

Krok 2 z 5

Do miękkiej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy, aż przestanie być surowe. W następnym kroku dodajemy pomidory z puszki, natkę pietruszki, oregano, kmin, cynamon, sól i pieprz. Mięso to jedyny wyrazisty element zapiekanki więc powinno mieć zdecydowany smak z silną nutą cynamonu. Dusimy sos, aż zgęstnieje.

Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

Krok 3 z 5

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 2/3 makaronu ugotowanego al dente. Makaron posypujemy tartym serem – część można zostawić do posypania wierzchu zapiekanki. Zagęszczony sos wykładamy na makaron. Na warstwie mięsa układamy warstwę fety. Kolejną warstwą jest pozostały makaron. Zapiekankę pokrywamy sosem beszamelowym (nie może być zbyt rzadki, ma tworzyć ochronną kołderkę chroniącą zapiekankę przed wysuszeniem). Na wierzchu układamy mozzarelle lub tarty żółty ser. Można też posypać bułką tartą.

Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

Krok 4 z 5

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (do zarumienienia się beszamelu).

Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

Krok 5 z 5

Zapiekankę zostawiamy na 10-15 minut pozostanie ciepła, a będzie się lepiej porcjować i ładniej wyglądać. Smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia grecka
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Makaron
  • Obiad
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Spaghetti bolognese - przepis

    Spaghetti bolognese - przepis

    38 min Łatwy
  • Zapiekanka ze szpinakiem

    Zapiekanka ze szpinakiem

    1 godz 1 min Łatwy
  • Lasagne

    Lasagne

    1 godz 35 min Średni
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

    Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

    1 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu