Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

0
1 godz
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest kala18

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

60  dag
Mięso mielone
2  opakowań
Makaron Wstążki
1  puszka
Pomidory z puszki całe
40  dag
Ser żółty
20  dag
Ser feta
1 
Mozzarella
1 
Cebula
20  ml
Sos beszamelowy
2  pęczków
Natka pietruszki
1 
Pomidory
1  łyżeczka
Kumin
1  łyżeczka
Oregano
1  łyżeczka
Cynamon
trochę
Sól
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
92.59 g
Węglowodany
161.17 g
Tłuszcze
83.6 g
Wartość energetyczna
1721.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
5 min
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę.
Krok 2
10 min
Do miękkiej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy, aż przestanie być surowe. W następnym kroku dodajemy pomidory z puszki, natkę pietruszki, oregano, kmin, cynamon, sól i pieprz. Mięso to jedyny wyrazisty element zapiekanki więc powinno mieć zdecydowany smak z silną nutą cynamonu. Dusimy sos, aż zgęstnieje.
Krok 3
10 min
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 2/3 makaronu ugotowanego al dente. Makaron posypujemy tartym serem – część można zostawić do posypania wierzchu zapiekanki. Zagęszczony sos wykładamy na makaron. Na warstwie mięsa układamy warstwę fety. Kolejną warstwą jest pozostały makaron. Zapiekankę pokrywamy sosem beszamelowym (nie może być zbyt rzadki, ma tworzyć ochronną kołderkę chroniącą zapiekankę przed wysuszeniem). Na wierzchu układamy mozzarelle lub tarty żółty ser. Można też posypać bułką tartą.
Krok 4
20 min
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (do zarumienienia się beszamelu).
Krok 5
15 min
Zapiekankę zostawiamy na 10-15 minut pozostanie ciepła, a będzie się lepiej porcjować i ładniej wyglądać. Smacznego!
Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

Krok 1 z 5

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę.

Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

Krok 2 z 5

Do miękkiej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy, aż przestanie być surowe. W następnym kroku dodajemy pomidory z puszki, natkę pietruszki, oregano, kmin, cynamon, sól i pieprz. Mięso to jedyny wyrazisty element zapiekanki więc powinno mieć zdecydowany smak z silną nutą cynamonu. Dusimy sos, aż zgęstnieje.

Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

Krok 3 z 5

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 2/3 makaronu ugotowanego al dente. Makaron posypujemy tartym serem – część można zostawić do posypania wierzchu zapiekanki. Zagęszczony sos wykładamy na makaron. Na warstwie mięsa układamy warstwę fety. Kolejną warstwą jest pozostały makaron. Zapiekankę pokrywamy sosem beszamelowym (nie może być zbyt rzadki, ma tworzyć ochronną kołderkę chroniącą zapiekankę przed wysuszeniem). Na wierzchu układamy mozzarelle lub tarty żółty ser. Można też posypać bułką tartą.

Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

Krok 4 z 5

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (do zarumienienia się beszamelu).

Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

Krok 5 z 5

Zapiekankę zostawiamy na 10-15 minut pozostanie ciepła, a będzie się lepiej porcjować i ładniej wyglądać. Smacznego!

To mało znane w polskiej kuchni danie, po pierwszym przygotowaniu, zagości w Waszej książce kucharskiej na stałe. Połączenie makaronu penne, mięsa mielonego i sera, które są podstawą tej potrawy, zapewni sytość i niesamowity smak. Dzięki cynamonowi, dodatkowo go wzmocnimy, sprawiając również, że naszą kuchnię wypełni genialny aromat!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
92.6g / 20%
Węglowodany
161.2g / 37%
Tłuszcze
83.6g / 42%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika