Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa
Dodaj do CookBook

Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest kala18
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  dag
Mięso mielone
2  opakowań
Makaron Wstążki
1  puszka
Pomidory z puszki całe
40  dag
Ser żółty
20  dag
Ser feta
1 
Mozzarella
1 
Cebula
20  ml
Sos beszamelowy
2  pęczków
Natka pietruszki
1 
Pomidory
1  łyżeczka
Kumin
1  łyżeczka
Oregano
1  łyżeczka
Cynamon
trochę
Sól
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
161.2 g
Wartość energetyczna
1721.8 kcal
Tłuszcze
83.6 g
Białko
92.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Mięso mielone, makaron oraz ser - to podstawowe składniki zapiekanki pasticcio, dania wywodzącego się z kuchni greckiej. Pochodzenie tej potrawy nie jest do końca znane, jednak przyjmuje się, że powstała ona we Włoszech. Dziś jednak serwuje się ją przede wszystkim podczas greckich przyjęć, może być również podawana na obiad lub kolację. Zapiekanka grecka pasticcio jest pożywna, lecz przede wszystkim niezwykle smaczna, przez co z pewnością skradnie serce każdego, kto tylko jej spróbuje! Z pewnością zasmakuje ona zwłaszcza fanom makaronu oraz dań przygotowywanych na bazie mięso mielonego.


Jak zrobić zapiekankę pasticcio?

Przepis na pasticcio greckie jest bardzo prosty - wystarczy sięgnąć po składniki, które zwykle znajdziemy w każdej kuchni. Mięso mielone, makaron rurki, ser żółty, sos feta, mozzarella oraz warzywa i przyprawy to wszystko, co będzie potrzebne. Choć przygotowanie zapiekanki wydaje się skomplikowane, to danie można zrobić już w godzinę. Wystarczy tylko podsmażyć mięso, do którego dodaje się przyprawy, a następnie w naczyniu żaroodpornym układać warstwami makaron, mięso, sos oraz ser. Potrawa powinna pozostać w piekarniku przez około 35 minut, jednak właściwe pieczenie zajmuje około 20 minut.


Zapiekanka pasticcio - proste danie na co dzień i od święta

Zapiekanka grecka pasticcio to pyszne danie obiadowe, możemy również serwować ją na kolację. Doskonale sprawdza się na co dzień, gdy mamy ochotę na coś smacznego, a zarazem sycącego. Niemniej jednak będzie stanowić też ciekawy poczęstunek dla gości w czasie większych lub mniejszych przyjęć z różnych okazji. Zapiekankę przygotowuje się bardzo szybko, gdyż ponad połowę czasu zajmuje jej pieczenie. Organizator przyjęcia może wtedy zająć się rozmową z gośćmi, jedynie doglądając dania. Zapiekanka pasticcio to grecki akcent na polskim stole - każdy, kto miał okazję spróbować jej w czasie wakacji, z pewnością odtworzy smak dania w domowych warunkach. Zapiekankę możemy również przygotować jako danie "awaryjne", na przykład, jeśli pozostanie nam mięso mielone czy makaron z obiadu z poprzedniego dnia.


Jak podawać pasticcio?

Zapiekanka pasticcio to typowe danie obiadowe, zatem podawana jest solo, choć oczywiście można dodać do niej na przykład sałatkę ze świeżych warzyw. W niektórych rejonach Grecji pasticcio podawane jest razem z pieczywem, jednak nie ma takiej konieczności, gdyż danie zawiera dodatek węglowodanowy w postaci makaronu. Warto natomiast podać zapiekankę z czerwonym winem lub z mocno schłodzoną, delikatną lemoniadą.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    5 min
    Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę.
  • Krok 2

    10 min
    Do miękkiej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy, aż przestanie być surowe. W następnym kroku dodajemy pomidory z puszki, natkę pietruszki, oregano, kmin, cynamon, sól i pieprz. Mięso to jedyny wyrazisty element zapiekanki więc powinno mieć zdecydowany smak z silną nutą cynamonu. Dusimy sos, aż zgęstnieje.
  • Krok 3

    10 min
    Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 2/3 makaronu ugotowanego al dente. Makaron posypujemy tartym serem – część można zostawić do posypania wierzchu zapiekanki. Zagęszczony sos wykładamy na makaron. Na warstwie mięsa układamy warstwę fety. Kolejną warstwą jest pozostały makaron. Zapiekankę pokrywamy sosem beszamelowym (nie może być zbyt rzadki, ma tworzyć ochronną kołderkę chroniącą zapiekankę przed wysuszeniem). Na wierzchu układamy mozzarelle lub tarty żółty ser. Można też posypać bułką tartą.
  • Krok 4

    20 min
    Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (do zarumienienia się beszamelu).
  • Krok 5

    15 min
    Zapiekankę zostawiamy na 10-15 minut pozostanie ciepła, a będzie się lepiej porcjować i ładniej wyglądać. Smacznego!
Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

Krok 1 z 5

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę.

Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

Krok 2 z 5

Do miękkiej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy, aż przestanie być surowe. W następnym kroku dodajemy pomidory z puszki, natkę pietruszki, oregano, kmin, cynamon, sól i pieprz. Mięso to jedyny wyrazisty element zapiekanki więc powinno mieć zdecydowany smak z silną nutą cynamonu. Dusimy sos, aż zgęstnieje.

Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

Krok 3 z 5

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 2/3 makaronu ugotowanego al dente. Makaron posypujemy tartym serem – część można zostawić do posypania wierzchu zapiekanki. Zagęszczony sos wykładamy na makaron. Na warstwie mięsa układamy warstwę fety. Kolejną warstwą jest pozostały makaron. Zapiekankę pokrywamy sosem beszamelowym (nie może być zbyt rzadki, ma tworzyć ochronną kołderkę chroniącą zapiekankę przed wysuszeniem). Na wierzchu układamy mozzarelle lub tarty żółty ser. Można też posypać bułką tartą.

Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

Krok 4 z 5

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (do zarumienienia się beszamelu).

Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

Krok 5 z 5

Zapiekankę zostawiamy na 10-15 minut pozostanie ciepła, a będzie się lepiej porcjować i ładniej wyglądać. Smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia grecka
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Makaron
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu