Pizza Do boju Polska
40min
Łatwy
3 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
200 ml
Woda
30 g
Drożdże
1 łyżeczka
Sól
1 łyżeczka
Cukier
1 Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
400 g
Mięso mielone wieprzowe
2
Ogórek kiszony
200 g
Pieczarki
1
Cebula
1 trochę
Ketchup
1 pęczek
Pestki słonecznika prażone
200 g
Ser edamski
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Bazylia świeża
1 trochę
Oregano
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
0 min
1. Mąkę mieszamy z solą. Ciepłą wodę rozdzielamy na 2 szklanki. W jednej szklance w wodzie rozpuszczamy drożdże, cukier i odczekujemy około 10 minut. Następnie rozczyn dodajemy do mąki i ugniatamy ciasto. Dodajemy powoli resztę wody w zależności jak ciasto się klei ( ja zużyłam 3/4 szklanki) i łyżkę oliwy z oliwek.
Krok 2
0 min
2. Odstawiamy ciasto na około 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy ciasto, smarujemy sosem czosnkowym WINIARY.
Krok 3
0 min
3. Cebulę, paprykę, ogórka kiszonego, pieczarki kroimy w kostkę.
Krok 4
0 min
4. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano i podsmażamy z cebulą.
Krok 5
0 min
5. Pieczarki podsmażamy z dodatkiem soli i pieprzu.
Krok 6
0 min
6. Na cieście układamy paprykę, ogórka, wcześniej podsmażone pieczarki i mięso mielone z cebulą. Całość posypujemy ziarenkami słonecznika.
Krok 7
0 min
7. Na górze układamy ser żółty.
Krok 8
0 min
8. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Krok 9
0 min
9. Po wyciągnięciu górę pizzy smarujemy sosem czosnkowym WINIARY i ketchupem.
Smaczna pizza, która dodaje energii, podczas kibicowania biało-czerwonym.
Komentarze 0