Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Warzywa nadziewane mięsnym bukietem smaków

0
1 godz 15 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Szynka mielona
2  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
0.5 
Papryka czerwona
2  ząbków
250  ml
Przecier pomidorowy
250  ml
Woda
1  łyżeczka
Oregano
1  łyżeczka
Bazylia świeża
0.5  łyżeczka
Papryka ostra
1  Płaska łyżka
Pietruszka
150  g
Kukurydza Konserwowa
150  g
Zielony groszek
trochę
Cukier
1 
Papryka czerwona
150  g
Ser edamski
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
1 
Cukinia
trochę
Pomidory
trochę
Pieczarki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
36.01 g
Węglowodany
28.75 g
Tłuszcze
42.45 g
Wartość energetyczna
636.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
10 min
Mięso obsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu, aż będzie rumiane.
Krok 2
10 min
Dodaj posiekaną drobno cebulę i smaż aż będzie miękka.
Krok 3
2 min
Paprykę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj, dodaj na patelnie.
Krok 4
1 min
Dodaj przecier pomidorowy oraz 250 ml wody.
Krok 5
2 min
Dodaj przyprawy, Kostkę Mięsną WINIARY, kukurydzę oraz groszek.
Krok 6
10 min
Całość duś ok. 10 minut . Na końcu dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz natką pietruszki.
Krok 7
5 min
Pozostałe warzywa przygotuj do faszerowania – umyj i wydrąż.
Krok 8
5 min
Przygotowane warzywa napełnij farszem i posyp startym żółtym serem.
Krok 9
30 min
Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 30 – 45 minut.
Krok 10
0 min
Wskazówka: W przypadku pieczenia papryk, aby uprościć sobie pracę. Wystarczy mieszać wszystkie składniki farszu na „surowo” i tak przygotowanym nadzieniem wypełnić wydrążone papryki. Całość zapiekamy w 180°C przez ok. 40 – 50 minut.
Warzywa nadziewane mięsnym bukietem smaków

Krok 1 z 10

Mięso obsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu, aż będzie rumiane.

Warzywa nadziewane mięsnym bukietem smaków

Krok 2 z 10

Dodaj posiekaną drobno cebulę i smaż aż będzie miękka.

Warzywa nadziewane mięsnym bukietem smaków

Krok 3 z 10

Paprykę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj, dodaj na patelnie.

Warzywa nadziewane mięsnym bukietem smaków

Krok 4 z 10

Dodaj przecier pomidorowy oraz 250 ml wody.

Warzywa nadziewane mięsnym bukietem smaków

Krok 5 z 10

Dodaj przyprawy, Kostkę Mięsną WINIARY, kukurydzę oraz groszek.

Warzywa nadziewane mięsnym bukietem smaków

Krok 6 z 10

Całość duś ok. 10 minut . Na końcu dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz natką pietruszki.

Warzywa nadziewane mięsnym bukietem smaków

Krok 7 z 10

Pozostałe warzywa przygotuj do faszerowania – umyj i wydrąż.

Warzywa nadziewane mięsnym bukietem smaków

Krok 8 z 10

Przygotowane warzywa napełnij farszem i posyp startym żółtym serem.

Warzywa nadziewane mięsnym bukietem smaków

Krok 9 z 10

Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 30 – 45 minut.

Warzywa nadziewane mięsnym bukietem smaków

Krok 10 z 10

Wskazówka: W przypadku pieczenia papryk, aby uprościć sobie pracę. Wystarczy mieszać wszystkie składniki farszu na „surowo” i tak przygotowanym nadzieniem wypełnić wydrążone papryki. Całość zapiekamy w 180°C przez ok. 40 – 50 minut.

Warzywa nadziewane mięsnym bukietem smaków to pomysł na faszerowane warzywa, czyli kolorowy obiad pełen witamin, ale także wartości płynących z dodatku pożywnego mięsa mielonego. Mięso podsmażamy na rumiano, dodajemy do niego przecier pomidorowy i warzywa, a całość dusimy, aż do „wyciągnięcia” z farszu najlepszych smaków i aromatów. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy ulubione warzywa, na przykład cukinię, kabaczek czy pieczarki. Warzywa nadziewane mięsnym bukietem smaków posypujemy startym żółtym serem i cieszymy tak oczy, jak i podniebienia.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
36g / 22%
Węglowodany
28.7g / 18%
Tłuszcze
42.4g / 59%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika