Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chimichurri - sos argentyński

Chimichurri - sos argentyński

(0)
7min
Łatwy
Autorem przepisu jest Jose Troya

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

25 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  g
Suszone Oregano
0.25  szklanka
Natka pietruszki
1  ząbek
Czosnek
1  łyżeczka
Papryczka chili
120  ml
Olej lub oliwa
10  ml
Ocet
10  g
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
0.23 g
Węglowodany
1.58 g
Tłuszcze
3.94 g
Wartość energetyczna
58.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chimichurri wywodzi się z kuchni argentyńskiej i urugwajskiej. Ten sos nie wymaga gotowania. Obecnie jest on bardzo popularny w wielu krajach i stanowi dodatek do wielu różnych dań. Co ciekawe w niemal każdym miejscu smakuje nieco inaczej – tajemnica tego sosu zawsze tkwi w jego składnikach. Nie ma jednego, idealnego przepisu na ten sos, każdy kucharz może dodać coś od siebie, żeby jeszcze bardziej podkręcić smak.

Naszą wersję chimichurri przygotujesz go z niewielkiej ilości łatwo dostępnych składników. Podstawą są zioła, czosnek, ocet lub sok z cytryny i dobrej jakości oliwa. Całość trzeba ze sobą dobrze połączyć – najlepiej zmiksować lub zblendować ze sobą wszystkie składniki i gotowe. W przepisie na ten sos możesz wykorzystać też inne zioła np. oregano lub kolendrę. Najlepiej wykorzystać świeże zioła, dzięki czemu sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny i wyrazisty. My dodatkowo wzbogaciliśmy chimichurri Ziarenkami Smaku WINIARY.

Klasycznie chimichurri serwuje się do grillowanej wołowiny lub innych mięs czy warzyw, a także do sałatek.

Przygotowanie

7 min
  • Krok 1

    5 min
    W misie blendera umieść chili, pietruszkę i czosnek. Zblenuj do połączenia wszystkich składników.
  • Krok 2

    2 min
    Do zblendowanych składników dodaj ocet, olej, suszone oregano i przyprawę Ziarenka Smaku WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj.
Chimichurri - sos argentyński

Krok 1 z 2

W misie blendera umieść chili, pietruszkę i czosnek. Zblenuj do połączenia wszystkich składników.

Chimichurri - sos argentyński

Krok 2 z 2

Do zblendowanych składników dodaj ocet, olej, suszone oregano i przyprawę Ziarenka Smaku WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Wegańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kalafior w cieście

    Kalafior w cieście

    37 min Łatwy
  • Ciasto bez jajek

    Ciasto bez jajek

    1 godz 10 min Łatwy
  • Majonez domowej roboty

    Majonez domowej roboty

    25 min Średni
  • Kawowiec

    Kawowiec

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu