Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chimichurri wywodzi się z kuchni argentyńskiej i urugwajskiej. Ten sos nie wymaga gotowania. Obecnie jest on bardzo popularny w wielu krajach i stanowi dodatek do wielu różnych dań. Co ciekawe w niemal każdym miejscu smakuje nieco inaczej – tajemnica tego sosu zawsze tkwi w jego składnikach. Nie ma jednego, idealnego przepisu na ten sos, każdy kucharz może dodać coś od siebie, żeby jeszcze bardziej podkręcić smak.
Naszą wersję chimichurri przygotujesz go z niewielkiej ilości łatwo dostępnych składników. Podstawą są zioła, czosnek, ocet lub sok z cytryny i dobrej jakości oliwa. Całość trzeba ze sobą dobrze połączyć – najlepiej zmiksować lub zblendować ze sobą wszystkie składniki i gotowe. W przepisie na ten sos możesz wykorzystać też inne zioła np. oregano lub kolendrę. Najlepiej wykorzystać świeże zioła, dzięki czemu sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny i wyrazisty. My dodatkowo wzbogaciliśmy chimichurri Ziarenkami Smaku WINIARY.
Klasycznie chimichurri serwuje się do grillowanej wołowiny lub innych mięs czy warzyw, a także do sałatek.
Przygotowanie
7 min
Krok 1
5 min
W misie blendera umieść chili, pietruszkę i czosnek. Zblenuj do połączenia wszystkich składników.
Krok 2
2 min
Do zblendowanych składników dodaj ocet, olej, suszone oregano i przyprawę Ziarenka Smaku WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 1
z
2
W misie blendera umieść chili, pietruszkę i czosnek. Zblenuj do połączenia wszystkich składników.
Krok 2
z
2
Do zblendowanych składników dodaj ocet, olej, suszone oregano i przyprawę Ziarenka Smaku WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0