Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kuchnia włoska ma szerokie grono wielbicieli i nic dziwnego – oferuje pełno dań, które są proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smakowite. Często przygotowuje się dania na bazie makaronu, a jeden z najpopularniejszych wariantów to spaghetti z mięsem mielonym. Pomysł na tę potrawę zrodził się w Bolonii już w V wieku naszej ery, co może być dla niektórych zaskakujące. Co ciekawe, Włosi w tamtym okresie nie znali jeszcze pomidorów, więc spożywano po prostu spaghetti z mięsem. Musiało upłynąć kilka stuleci, zanim w Europie pojawiły się pomidory sprowadzone z Ameryki – nastąpiło to dopiero w XVIII wieku. Włosi szybko zaczęli udoskonalać receptury powszechnie lubianych potraw i tak pojawiło się spaghetti z mięsem i sosem pomidorowym.
Przepis na spaghetti z mięsem mielonym
Przygotowanie spaghetti z mięsem mielonym nie jest trudne – potrwa około 35 minut. Najważniejsza jest jakość stosowanych składników – warto postawić na produkty od zaufanych producentów. Do przygotowania tego dania niezbędny będzie makaron typu spaghetti oraz mięso mielone wieprzowo-wołowe. Potrzebne będą także pomidory z puszki krojone – to właśnie na ich bazie postawnie sos do spaghetti z mięsem mielonym. Dla wzbogacenia smaku stosuje się również cebulę, czosnek oraz oliwę z oliwek. Nie obejdzie się oczywiście bez aromatycznych przypraw, dzięki którym potrawa nabierze wyjątkowego charakteru – należy dodać trochę oregano, pieprzu czarnego oraz soli. Ważny jest również właściwy sposób gotowania makaronu – najlepszy będzie al dente. Zaleca się także, aby każdą porcję spaghetti z mięsem mielonym po ułożeniu na talerzu posypać utartym serem parmezanem – Włosi nie wyobrażają sobie jedzenia makaronu bez tego dodatku!
Spaghetti z mięsem mielonym na każdą okazję
Kuchnia włoska oferuje wiele uniwersalnych dań, które szybko znikną z talerzy podczas rodzinnego obiadu czy romantycznej kolacji. Spaghetti z mięsem mielonym zawiera składniki powszechnie znane i często spożywane, a więc podanie tej potrawy z pewnością zrobi dobre wrażenie na zaproszonych gościach. Warto zarezerwować sobie odpowiednio dużo czasu na przygotowanie tego dania. Najwięcej czasu wymaga sos do spaghetti z mięsem – pomidory z puszki należy gotować na niewielkim ogniu, mieszając co jakiś czas. Ponadto, mięso przed połączeniem z przygotowanym sosem wymaga podsmażenia na patelni. Jednak można znacząco skrócić czas przygotowania potrawy, wykorzystując gotowy sos boloński, dostępny w ofercie marki WINIARY.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażam na 3 łyżkach oliwy.
Dodaję pomidory razem z zalewą. Mieszam i gotuję na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.
Do sosu dodaję koncentrat. Przyprawiam do smaku. Na końcu dodaję cukier i ocet.
Mięso podsmażam na łyżce oliwy przez ok. 7 minut (rozdrabniam je widelcem). Doprawiam solą i pieprzem.
Sos wlewam do mięsa, mieszam, gotuję na małym ogniu ok. 5 minut.
Makaron gotuję al dente w dużej ilości lekko osolonej wody z łyżką oliwy. Odcedzam na sicie, przelewam letnią wodą.
Makaron polewam sosem. Posypuję odrobiną sera.
Krzysztof