Kuchnia włoska ma szerokie grono wielbicieli i nic dziwnego – oferuje pełno dań, które są proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smakowite. Często przygotowuje się dania na bazie makaronu, a jeden z najpopularniejszych wariantów to spaghetti z mięsem mielonym. Pomysł na tę potrawę zrodził się w Bolonii już w V wieku naszej ery, co może być dla niektórych zaskakujące. Co ciekawe, Włosi w tamtym okresie nie znali jeszcze pomidorów, więc spożywano po prostu spaghetti z mięsem. Musiało upłynąć kilka stuleci, zanim w Europie pojawiły się pomidory sprowadzone z Ameryki – nastąpiło to dopiero w XVIII wieku. Włosi szybko zaczęli udoskonalać receptury powszechnie lubianych potraw i tak pojawiło się spaghetti z mięsem i sosem pomidorowym.
Przepis na spaghetti z mięsem mielonym
Przygotowanie spaghetti z mięsem mielonym nie jest trudne – potrwa około 35 minut. Najważniejsza jest jakość stosowanych składników – warto postawić na produkty od zaufanych producentów. Do przygotowania tego dania niezbędny będzie makaron typu spaghetti oraz mięso mielone wieprzowo-wołowe. Potrzebne będą także pomidory z puszki krojone – to właśnie na ich bazie postawnie sos do spaghetti z mięsem mielonym. Dla wzbogacenia smaku stosuje się również cebulę, czosnek oraz oliwę z oliwek. Nie obejdzie się oczywiście bez aromatycznych przypraw, dzięki którym potrawa nabierze wyjątkowego charakteru – należy dodać trochę oregano, pieprzu czarnego oraz soli. Ważny jest również właściwy sposób gotowania makaronu – najlepszy będzie al dente. Zaleca się także, aby każdą porcję spaghetti z mięsem mielonym po ułożeniu na talerzu posypać utartym serem parmezanem – Włosi nie wyobrażają sobie jedzenia makaronu bez tego dodatku!
Spaghetti z mięsem mielonym na każdą okazję
Kuchnia włoska oferuje wiele uniwersalnych dań, które szybko znikną z talerzy podczas rodzinnego obiadu czy romantycznej kolacji. Spaghetti z mięsem mielonym zawiera składniki powszechnie znane i często spożywane, a więc podanie tej potrawy z pewnością zrobi dobre wrażenie na zaproszonych gościach. Warto zarezerwować sobie odpowiednio dużo czasu na przygotowanie tego dania. Najwięcej czasu wymaga sos do spaghetti z mięsem – pomidory z puszki należy gotować na niewielkim ogniu, mieszając co jakiś czas. Ponadto, mięso przed połączeniem z przygotowanym sosem wymaga podsmażenia na patelni. Jednak można znacząco skrócić czas przygotowania potrawy, wykorzystując gotowy sos boloński, dostępny w ofercie marki WINIARY.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Krzysztof