Lazania z jarmużem
95min
Łatwy
300 g
Jarmuż
3 ząbków
Czosnek
2 łyżek
Masło
400 g
Mięso mielone wołowo-wieprzowe
1
Cebula
1
Papryka czerwona
1 puszka
Pomidory Krojone
2 płaskich łyżek
Olej
2 szklanek
Sos beszamelowy
12
Makaron płaty
1 trochę
Sól
1 trochę
Bazylia świeża
200 g
Ser żółty
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Oregano
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
95 min
Krok 1
10 min
Jarmuż umyć i przebrać, usunąć grubsze łodyżki. Listki porwać na kawałki.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty czosnek i przesmażyć chwilę. Wrzucić liście, smażyć aż zmniejszą objętość. Odstawić.
Krok 3
15 min
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć mięso rozdrabniając drewnianą łopatką. Wrzucić pokrojoną paprykę i cebulę. Przesmażyć. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Krok 4
15 min
Na dno naczynia żaroodpornego wylać 2-3 łyżki beszamelu (doprawiłam solą i pieprzem i musztardą). Wyłożyć 3 płaty makaronu. Nałożyć połowę sosu mięsnego. Przykryć 3 płatami makaronu. Polać odrobiną beszamelu, wyłożyć jarmuż, polać beszamelem i nakryć makaronem.
Krok 5
45 min
Następnie wyłożyć drugą połowę sosu mięsnego, przykryć pozostałym makaronem, wylać resztę beszamelu i posypać tartym serem.Piec około 30-35 minut w 190 stopniach.
smaczne
Komentarze 0