Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lazania z jarmużem

0
95 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300 g
Jarmuż
3 ząbków
Czosnek
2 łyżek
Masło
400 g
Mięso mielone wołowo-wieprzowe
1 
Cebula
1 
Papryka czerwona
1 puszka
Pomidory Krojone
2 płaskich łyżek
Olej
2 szklanek
Sos beszamelowy
12 
Makaron płaty
1 trochę
Sól
1 trochę
Bazylia świeża
200 g
Ser żółty
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Oregano

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1
10 min
Jarmuż umyć i przebrać, usunąć grubsze łodyżki. Listki porwać na kawałki.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty czosnek i przesmażyć chwilę. Wrzucić liście, smażyć aż zmniejszą objętość. Odstawić.
Krok 3
15 min
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć mięso rozdrabniając drewnianą łopatką. Wrzucić pokrojoną paprykę i cebulę. Przesmażyć. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Krok 4
15 min
Na dno naczynia żaroodpornego wylać 2-3 łyżki beszamelu (doprawiłam solą i pieprzem i musztardą). Wyłożyć 3 płaty makaronu. Nałożyć połowę sosu mięsnego. Przykryć 3 płatami makaronu. Polać odrobiną beszamelu, wyłożyć jarmuż, polać beszamelem i nakryć makaronem.
Krok 5
45 min
Następnie wyłożyć drugą połowę sosu mięsnego, przykryć pozostałym makaronem, wylać resztę beszamelu i posypać tartym serem.Piec około 30-35 minut w 190 stopniach.
Lazania z jarmużem

Krok 1 z 5

Jarmuż umyć i przebrać, usunąć grubsze łodyżki. Listki porwać na kawałki.

Lazania z jarmużem

Krok 2 z 5

Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty czosnek i przesmażyć chwilę. Wrzucić liście, smażyć aż zmniejszą objętość. Odstawić.

Lazania z jarmużem

Krok 3 z 5

Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć mięso rozdrabniając drewnianą łopatką. Wrzucić pokrojoną paprykę i cebulę. Przesmażyć. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Lazania z jarmużem

Krok 4 z 5

Na dno naczynia żaroodpornego wylać 2-3 łyżki beszamelu (doprawiłam solą i pieprzem i musztardą). Wyłożyć 3 płaty makaronu. Nałożyć połowę sosu mięsnego. Przykryć 3 płatami makaronu. Polać odrobiną beszamelu, wyłożyć jarmuż, polać beszamelem i nakryć makaronem.

Lazania z jarmużem

Krok 5 z 5

Następnie wyłożyć drugą połowę sosu mięsnego, przykryć pozostałym makaronem, wylać resztę beszamelu i posypać tartym serem.Piec około 30-35 minut w 190 stopniach.

smaczne
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika