Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka z kaszy jaglanej z mozzarellą

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 szklanka
Kasza jaglana
1 
Mozzarella
4 łyżek
Zielony groszek
3 łyżek
Kukurydza Konserwowa
4 
Suszone pomidory
1 trochę
Bazylia świeża
1 trochę
Czosnek granulowany
1 trochę
Oregano
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
503.93 kcal
Węglowodany
45.02 g
Tłuszcze
24.11 g
Białko
23.14 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
15 min
Kaszę przelewam wrzątkiem, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Odcedzam, po czym wrzucam do rondelka, wlewam bulion warzywny Winiary i gotuję do momentu, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
Krok 2
5 min
Ugotowaną kaszę mieszam z odcedzonymi groszkiem i kukurydzą. Suszone pomidory osączam z zalewy, kroję na małe kawałki i dodaję do masy, wraz z przyprawami.
Krok 3
5 min
Przekłądam do wysmarowanego masłem, niewielkiego naczynia do zapiekania. Ser mozzarella kroję w plasterki, które układam na powierzchni. Wstawiam do nagrzanego piekarnika.
Krok 4
30 min
Piekę 30 minut w 180 stopniach, aż ser pięknie się zrumieni.
Zapiekanka z kaszy jaglanej z mozzarellą

Krok 1 z 4

Kaszę przelewam wrzątkiem, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Odcedzam, po czym wrzucam do rondelka, wlewam bulion warzywny Winiary i gotuję do momentu, aż cały płyn zostanie wchłonięty.

Zapiekanka z kaszy jaglanej z mozzarellą

Krok 2 z 4

Ugotowaną kaszę mieszam z odcedzonymi groszkiem i kukurydzą. Suszone pomidory osączam z zalewy, kroję na małe kawałki i dodaję do masy, wraz z przyprawami.

Zapiekanka z kaszy jaglanej z mozzarellą

Krok 3 z 4

Przekłądam do wysmarowanego masłem, niewielkiego naczynia do zapiekania. Ser mozzarella kroję w plasterki, które układam na powierzchni. Wstawiam do nagrzanego piekarnika.

Zapiekanka z kaszy jaglanej z mozzarellą

Krok 4 z 4

Piekę 30 minut w 180 stopniach, aż ser pięknie się zrumieni.

Prosta i niezwykle szybka zapiekanka z kaszy jaglanej z mozzarellą to coś nowego wśród zapiekanek. Kaszę ugotuj według wskazówek na opakowaniu, a gdy już ostygnie, dodaj do niej groszek, kukurydzę oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory. Wymieszane składniki wyłóż do naczynia żaroodpornego, a na wierzch ułóż plastry aksamitnego sera mozzarella. Zapiekankę włóż do piekarnika, a gdy zobaczysz pięknie zrumieniony ser na powierzchni, oznacza to, że nasza potrawa jest już gotowa!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika