Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Skrzydełka z grilla
Dodaj do CookBook

Skrzydełka z grilla

(0)
12 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Skrzydełka z kurczaka
4  płaskich łyżek
Olej
2  płaskich łyżek
Miód
1  łyżeczka
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Gorczyca mielona
1  łyżeczka
Oregano
1  łyżeczka
Imbir
1  łyżeczka
Tymianek
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
1  łyżeczka
Papryka ostra
1  łyżeczka
Wędzona papryka
1  łyżka
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
13.4 g
Wartość energetyczna
439.1 kcal
Tłuszcze
17.3 g
Białko
55.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Skrzydełka z grilla to danie, które sprawdzi się podczas każdej okazji. Możemy serwować je zarówno na lunch, ale także na późny podwieczorek. Co więcej, niepozorne skrzydełka w towarzystwie sosów mogą stać się wspaniałą przekąską. Jednocześnie sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w idealnie skomponowanej mieszance przypraw. Marynata na skrzydełka z grilla powinna wydobyć z nich wyjątkowy smak oraz aromat. Wiele osób decyduje się na najbardziej tradycyjne rozwiązanie i przygotowuje skrzydełka z grilla w sosie barbecue. Okazuje się jednak, że nie jest to jedyne rozwiązanie. Przepis na skrzydełka z grilla może być zmieniany i modyfikowany w zależności od naszych potrzeb. Jednak marynata z oleju, miodu i korzenno-ziołowych przypraw okaże się niezastąpiona. Dzięki niej skrzydełka z grilla zyskają sobie niepowtarzalny aromat oraz smak, którego nie będziemy mogli zapomnieć przez długi czas! Pamiętajmy jednak, że skrzydełka powinny marynować się co najmniej całą noc.


Skrzydełka z grilla - z czym można je serwować?

Przepis na skrzydełka z grilla jest wyjątkowo prosty i szybki. Danie to nie wymaga od nas pokaźnych zdolności kulinarnych, a dodatkowo, jest ono całkiem uniwersalne. Jeśli więc zastanawiamy się, z czym możemy je serwować, to ciężko w tym wypadku udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Skrzydełka z grilla świetnie będą komponowały się z rozmaitymi sosami i dipami, wówczas możemy zaserwować je jako fenomenalną przekąskę. Dodatkowo, mogą one także pełnić rolę smakowitego dania głównego. W takim wypadku warto podawać je w towarzystwie frytek, pieczonych ziemniaków, ryżu, a nawet chlebka pita. Całość można zwieńczyć zestawem różnorodnych surówek. Soczyste skrzydełka z grilla to szybkie i świetne danie, które może nas uratować w momencie, kiedy nie mamy pomysłu na tradycyjny obiad!


Soczyste skrzydełka z grilla - jak poprawnie je grillować?

Przepis na soczyste skrzydełka z grilla jasno wskazuje na to, by grillować je na średnim żarze. Oprócz tego, bardzo ważne jest odpowiednie rozgrzanie grilla, by mięso mogło równomiernie się wysmażyć. Co do zasady, średniej wielkości skrzydełka z kurczaka potrzebują około 20 minut, by można było się nimi delektować. Pamiętajmy również o tym, by zamknąć komorę grilla. W ten sposób skrzydełka zostaną wysmażone w znacznie krótszym czasie, a dodatkowo będą mogły zachować swoją soczystość. Zaleca się, by temperatura grilla - w momencie ułożenia skrzydełek - wynosiła około 180 stopni Celsjusza.

Przygotowanie

745 min
  • Krok 1

    5 min
    Skrzydełka umyj i osusz. Możesz również odkroić końcowe części.
  • Krok 2

    2 min
    W dużej misce wymieszaj olej z miodem i dodaj do nich wszystkie przyprawy.
  • Krok 3

    7 min
    Skrzydełka włóż do miski i wymieszaj z marynatą tak, żeby każde skrzydełko było przyprawione.
  • Krok 4

    720 min
    Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Krok 5

    10 min
    Grilluj na rozgrzanym grillu z obu stron na średnim żarze często odwracając.
  • Krok 6

    1 min
    Podawaj z sosem curry Winiary.
Skrzydełka z grilla

Krok 1 z 6

Skrzydełka umyj i osusz. Możesz również odkroić końcowe części.

Skrzydełka z grilla

Krok 2 z 6

W dużej misce wymieszaj olej z miodem i dodaj do nich wszystkie przyprawy.

Skrzydełka z grilla

Krok 3 z 6

Skrzydełka włóż do miski i wymieszaj z marynatą tak, żeby każde skrzydełko było przyprawione.

Skrzydełka z grilla

Krok 4 z 6

Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Skrzydełka z grilla

Krok 5 z 6

Grilluj na rozgrzanym grillu z obu stron na średnim żarze często odwracając.

Skrzydełka z grilla

Krok 6 z 6

Podawaj z sosem curry Winiary.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grill
  • Impreza
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

    Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

    1 godz 21 min Łatwy
  • Skrzydełka w Maggi

    Skrzydełka w Maggi

    8 godz 27 min Łatwy
  • Skrzydełka faszerowane

    Skrzydełka faszerowane

    11 godz 38 min Łatwy
  • Proste skrzydełka z grilla

    Proste skrzydełka z grilla

    1 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu