Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym
Dodaj do CookBook

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Papryka czerwona
0.75  pęczek
Pietruszka
150  g
Kasza kuskus
150  g
Pierś z indyka
1 
Jajko
300  g
Przecier pomidorowy
3  łyżek
Olej
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Oregano
1  łyżeczka
Miód
1  łyżeczka
Jogurt naturalny
2  łyżek
Bulion drobiowy lub warzywny w słoiku WINIARY
1 
Marchewka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
56.5 g
Wartość energetyczna
464.5 kcal
Tłuszcze
17.4 g
Białko
21.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Potrawa zawiera kaszę, która ze wszystkich kasz jest najlżej strawna, ma jednak mniej składników mineralnych niż inne. Dzięki obecności czerwonych warzyw zawiera duże ilości likopenu, czyli silnego antyoksydantu przeciwdziałającemu chorobom, przeziębieniom, dysfunkcji komórek i rozwojowi raka. Dzięki obecności papryki, potrawa jest świetnym źródłem witaminy C (ponad 100% dziennej dawki), która podnosi odporność organizmu. Potrawa dostarcza prawie 100% dziennej dawki witaminy E, wpływając na prawidłowe działanie układu krwionośnego, zmniejszając odczucie zmęczenia, rozdrażnienia i rozkojarzenia. Poznaj także przepis na faszerowaną paprykę kaszą perłową.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    3 min
    Papryki rozkrój wzdłuż na dwie połówki, a następnie parz we wrzątku przez 1 minutę.
  • Krok 2

    15 min
    Obraną pietruszkę i marchew gotuj razem z 3 łyżkami bulionu WINIARY i indykiem przez 10-15 minut, po czym wyjmij warzywa i pokrój je w kostkę.
  • Krok 3

    10 min
    Pierś z indyka ugotuj do miękkości i również pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 4

    5 min
    Suchą kaszę kuskus wymieszaj z pokrojonymi warzywami i indykiem, dodaj pieprz, oregano, a następnie całość zalej płynem powstałym z gotowania warzyw i indyka w bulionie WINIARY tak, aby przykryć wymieszaną kaszę 1 cm nad jej powierzchnię.
  • Krok 5

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 st. C.
  • Krok 6

    8 min
    Po 5 minutach kaszę wymieszaj, dodaj jajko i tak gotową masę nałóż na papryki.
  • Krok 7

    20 min
    Całość zapiekaj w piekarniku przez 20 minut – do momentu, gdy papryka będzie miękka.
  • Krok 8

    5 min
    Przecier pomidorowy doprowadź do wrzenia, dodaj do niego łyżkę miodu, szczyptę soli i gotuj 3-4 minuty do częściowego odparowania.
  • Krok 9

    2 min
    Na koniec dodaj łyżkę jogurtu wcześniej wymieszaną z odrobiną ciepłego sosu.
  • Krok 10

    1 min
    Papryki podawaj z sosem i siekaną natką pietruszki.
Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 1 z 10

Papryki rozkrój wzdłuż na dwie połówki, a następnie parz we wrzątku przez 1 minutę.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 2 z 10

Obraną pietruszkę i marchew gotuj razem z 3 łyżkami bulionu WINIARY i indykiem przez 10-15 minut, po czym wyjmij warzywa i pokrój je w kostkę.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 3 z 10

Pierś z indyka ugotuj do miękkości i również pokrój w drobną kostkę.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 4 z 10

Suchą kaszę kuskus wymieszaj z pokrojonymi warzywami i indykiem, dodaj pieprz, oregano, a następnie całość zalej płynem powstałym z gotowania warzyw i indyka w bulionie WINIARY tak, aby przykryć wymieszaną kaszę 1 cm nad jej powierzchnię.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 5 z 10

Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 st. C.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 6 z 10

Po 5 minutach kaszę wymieszaj, dodaj jajko i tak gotową masę nałóż na papryki.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 7 z 10

Całość zapiekaj w piekarniku przez 20 minut – do momentu, gdy papryka będzie miękka.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 8 z 10

Przecier pomidorowy doprowadź do wrzenia, dodaj do niego łyżkę miodu, szczyptę soli i gotuj 3-4 minuty do częściowego odparowania.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 9 z 10

Na koniec dodaj łyżkę jogurtu wcześniej wymieszaną z odrobiną ciepłego sosu.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 10 z 10

Papryki podawaj z sosem i siekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kaczka faszerowana wątróbką

    Kaczka faszerowana wątróbką

    3 godz 55 min Średni
  • Papryka faszerowana mac and cheese

    Papryka faszerowana mac and cheese

    58 min Łatwy
  • Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami

    Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami

    1 godz 58 min Łatwy
  • Faszerowana papryka z grilla

    Faszerowana papryka z grilla

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu