Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym
100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
21.3g / 18%
Węglowodany
56.5g / 48%
Tłuszcze
17.4g / 34%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

+

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Wróć

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

(3)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Papryka czerwona
0.75  pęczek
Pietruszka
150  g
Kasza kuskus
150  g
Pierś z indyka
1 
Jajko
300  g
Przecier pomidorowy
3  łyżek
Olej
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Oregano
1  łyżeczka
Miód
1  łyżeczka
Jogurt naturalny
2  łyżek
Bulion drobiowy lub warzywny w słoiku WINIARY
1 
Marchewka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.32 g
Węglowodany
56.51 g
Tłuszcze
17.37 g
Wartość energetyczna
464.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Potrawa zawiera kaszę, która ze wszystkich kasz jest najlżej strawna, ma jednak mniej składników mineralnych niż inne. Dzięki obecności czerwonych warzyw zawiera duże ilości likopenu, czyli silnego antyoksydantu przeciwdziałającemu chorobom, przeziębieniom, dysfunkcji komórek i rozwojowi raka. Dzięki obecności papryki, potrawa jest świetnym źródłem witaminy C (ponad 100% dziennej dawki), która podnosi odporność organizmu. Potrawa dostarcza prawie 100% dziennej dawki witaminy E, wpływając na prawidłowe działanie układu krwionośnego, zmniejszając odczucie zmęczenia, rozdrażnienia i rozkojarzenia. Poznaj także przepis na faszerowaną paprykę kaszą perłową.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    3 min
    Papryki rozkrój wzdłuż na dwie połówki, a następnie parz we wrzątku przez 1 minutę.
  • Krok 2

    15 min
    Obraną pietruszkę i marchew gotuj razem z 3 łyżkami bulionu WINIARY i indykiem przez 10-15 minut, po czym wyjmij warzywa i pokrój je w kostkę.
  • Krok 3

    10 min
    Pierś z indyka ugotuj do miękkości i również pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 4

    5 min
    Suchą kaszę kuskus wymieszaj z pokrojonymi warzywami i indykiem, dodaj pieprz, oregano, a następnie całość zalej płynem powstałym z gotowania warzyw i indyka w bulionie WINIARY tak, aby przykryć wymieszaną kaszę 1 cm nad jej powierzchnię.
  • Krok 5

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 st. C.
  • Krok 6

    8 min
    Po 5 minutach kaszę wymieszaj, dodaj jajko i tak gotową masę nałóż na papryki.
  • Krok 7

    20 min
    Całość zapiekaj w piekarniku przez 20 minut – do momentu, gdy papryka będzie miękka.
  • Krok 8

    5 min
    Przecier pomidorowy doprowadź do wrzenia, dodaj do niego łyżkę miodu, szczyptę soli i gotuj 3-4 minuty do częściowego odparowania.
  • Krok 9

    2 min
    Na koniec dodaj łyżkę jogurtu wcześniej wymieszaną z odrobiną ciepłego sosu.
  • Krok 10

    1 min
    Papryki podawaj z sosem i siekaną natką pietruszki.
Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 1 z 10

Papryki rozkrój wzdłuż na dwie połówki, a następnie parz we wrzątku przez 1 minutę.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 2 z 10

Obraną pietruszkę i marchew gotuj razem z 3 łyżkami bulionu WINIARY i indykiem przez 10-15 minut, po czym wyjmij warzywa i pokrój je w kostkę.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 3 z 10

Pierś z indyka ugotuj do miękkości i również pokrój w drobną kostkę.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 4 z 10

Suchą kaszę kuskus wymieszaj z pokrojonymi warzywami i indykiem, dodaj pieprz, oregano, a następnie całość zalej płynem powstałym z gotowania warzyw i indyka w bulionie WINIARY tak, aby przykryć wymieszaną kaszę 1 cm nad jej powierzchnię.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 5 z 10

Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 st. C.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 6 z 10

Po 5 minutach kaszę wymieszaj, dodaj jajko i tak gotową masę nałóż na papryki.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 7 z 10

Całość zapiekaj w piekarniku przez 20 minut – do momentu, gdy papryka będzie miękka.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 8 z 10

Przecier pomidorowy doprowadź do wrzenia, dodaj do niego łyżkę miodu, szczyptę soli i gotuj 3-4 minuty do częściowego odparowania.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 9 z 10

Na koniec dodaj łyżkę jogurtu wcześniej wymieszaną z odrobiną ciepłego sosu.

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Krok 10 z 10

Papryki podawaj z sosem i siekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kasza kuskus z pikantnym sosem warzywnym

    Kasza kuskus z pikantnym sosem warzywnym

    33 min Łatwy
  • Pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i warzywami

    Pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i warzywami

    1 godz 7 min Łatwy
  • Pieczona papryka faszerowana kaszą perłową

    Pieczona papryka faszerowana kaszą perłową

    1 godz 15 min Łatwy
  • Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

    Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

    2 godz 56 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu