Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Skąd się wzięły płatki kukurydziane? 

Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Dodawane są do zupy mlecznej, jogurtów czy musów owocowych, a także spożywane bez dodatków, jako szybka przekąska. Aż trudno uwierzyć, że te znane na całym świecie płatki zostały wynalezione pod koniec XIX w. przez przypadek, na drodze eksperymentowania ze zbożem w celu utworzenia wegetariańskiego dodatku do śniadania. Will Keith Kellogg, amerykański lekarz, który pracował w sanatorium, zajmował się także badaniami nad lekkostrawnymi posiłkami dla swoich pacjentów. Pewnego dnia przypadkowo rozgotował pszenicę, która zamieniła się w gęstą papkę. Postanowił ją wylać na stolnicę i cienko rozwałkować. Gdy masa wyschła, najpierw zaczęła pękać, a następnie podzieliła się na niewielkie kawałki. Kellogg tak samo postąpił z kukurydzą, tworząc najsłynniejsze płatki na świecie. Mężczyzna wraz z bratem opatentował swój genialny wynalazek i wkrótce założył pierwszą fabrykę płatków kukurydzianych, które cieszą się niesłabnącym uznaniem aż do dzisiaj. 

Przepisy na potrawy z płatkami kukurydzianymi 

Płatki kukurydziane są najpopularniejszą na świecie śniadaniową przekąską, ale wraz z ich dodatkiem można przyrządzić również mnóstwo innych ciekawych potraw. Przede wszystkim stanowią doskonały zamiennik bułki tartej. Kawałki kurczaka otulone lekko rozgniecionymi płatkami kukurydzianymi (oczywiście tymi bez cukru) są złociste i niezwykle chrupiące, co sprawia, że z chęcią sięgną po nie zarówno dzieci, jak i dorośli. Panierki z płatków można także użyć do innych dań, np. filetów rybnych, kotletów mielonych, krewetek, warzyw czy nawet grubych plastrów oscypka. 

Płatki kukurydziane doskonale sprawdzają się także w słodkich deserach, torcikach oraz ciastach bez pieczenia. Przygotowuje się z nich także uwielbiane przez małych łasuchów słodkości – szyszki kukurydziane, czyli niewielkie kuleczki z płatków, zlepionych słodką polewą kakaową. Udało nam się zebrać dużo łatwych i ciekawych przepisów na potrawy z płatkami kukurydzianymi, jak fasolka szparagowa z płatkami, pyszne ciasteczka, czekoladowe trufle, panierowany oscypek czy niesamowicie chrupiące nuggetsy.