Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kurczak ala KFC

0
74 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

150 g
Mąka
2 szklanek
Mleko
3 
Jajko
1 szklanka
Bułka tarta
2 szklanek
Płatki kukurydziane
0.5 l
Olej
1 trochę
Przyprawa do kurczaka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Słodka papryka
1 kg
Pierś z kurczaka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
46.9 g
Węglowodany
43.56 g
Tłuszcze
83.33 g
Wartość energetyczna
1113 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

74 min
Krok 1
60 min
Kurczaka kroimy w kawałki, nacieramy sola, pieprzem, przyprawami i władamy pod przykryciem do lodówki na około godzinę.
Krok 2
5 min
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe (musi być gęste; doprawiamy je przyprawami).
Krok 3
2 min
Bulkę i płatki wymieszać (więcej płatków niż bułki).
Krok 4
7 min
Kawałki kurczaka zanurzyć w cieście naleśnikowym, obtoczyć w panierce i usmażyć na zloty kolor. Można smażyć na patelni lub w frytkownicy.
Kurczak ala KFC

Krok 1 z 4

Kurczaka kroimy w kawałki, nacieramy sola, pieprzem, przyprawami i władamy pod przykryciem do lodówki na około godzinę.

Kurczak ala KFC

Krok 2 z 4

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe (musi być gęste; doprawiamy je przyprawami).

Kurczak ala KFC

Krok 3 z 4

Bulkę i płatki wymieszać (więcej płatków niż bułki).

Kurczak ala KFC

Krok 4 z 4

Kawałki kurczaka zanurzyć w cieście naleśnikowym, obtoczyć w panierce i usmażyć na zloty kolor. Można smażyć na patelni lub w frytkownicy.

Kurczak ala KFC jest idealnym przykładem na to, jak wykorzystać piersi z kurczaka do stworzenia chrupiącej mięsnej przekąski. Zobacz, jak stworzyć zachwycającą panierkę, która będzie kontrastować z miękkością mięsa. Dla zachowania większego aromatu kurczaka, dopraw go i odłóż do lodówki godzinę przed pieczeniem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika