Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotleciki mielone z ryżem i pieczarkami

0
35 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 g
Mięso mielone wieprzowe
1 
Cebula
15 dag
Pieczarki
0.2 szklanka
Ryż biały
1 
Jajko
0.5 
Bułka kajzerka
2 płaskich łyżek
Bułka tarta
2 łyżek
Szczypiorek
2 ząbków
Czosnek
1 szklanka
Płatki kukurydziane
80 ml
Mleko
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 Płaska łyżka
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.18 g
Wartość energetyczna
301.38 kcal
Węglowodany
14.9 g
Tłuszcze
20.01 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
5 min
Ryż ugotować. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę.
Krok 2
5 min
Wsypać pokrojone w kosteczkę pieczarki, poddusić.
Krok 3
5 min
Do mielonego mięsa dodać zimny ugotowany ryż, cebulę z pieczarkami, jajo, odciśniętą bułkę zamoczoną w mleku, posiekany szczypiorek, zmiażdżony czosnek, bułkę tartą.
Krok 4
2 min
Doprawić do smaku solą i pierzem, dokładnie wymieszać.
Krok 5
7 min
Z masy mięsnej formować owalne, spłaszczone, kotleciki, obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
Krok 6
11 min
Smażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 7
1 min
Podawać z pieczywem lub z ziemniakami i surówką.
Kotleciki mielone z ryżem i pieczarkami

Krok 1 z 7

Ryż ugotować. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę.

Kotleciki mielone z ryżem i pieczarkami

Krok 2 z 7

Wsypać pokrojone w kosteczkę pieczarki, poddusić.

Kotleciki mielone z ryżem i pieczarkami

Krok 3 z 7

Do mielonego mięsa dodać zimny ugotowany ryż, cebulę z pieczarkami, jajo, odciśniętą bułkę zamoczoną w mleku, posiekany szczypiorek, zmiażdżony czosnek, bułkę tartą.

Kotleciki mielone z ryżem i pieczarkami

Krok 4 z 7

Doprawić do smaku solą i pierzem, dokładnie wymieszać.

Kotleciki mielone z ryżem i pieczarkami

Krok 5 z 7

Z masy mięsnej formować owalne, spłaszczone, kotleciki, obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych.

Kotleciki mielone z ryżem i pieczarkami

Krok 6 z 7

Smażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Kotleciki mielone z ryżem i pieczarkami

Krok 7 z 7

Podawać z pieczywem lub z ziemniakami i surówką.

Kotleciki mielone z ryżem i pieczarkami to smakowita odmiana zwykłych kotletów, idealnie sprawdzą się na obiad w ciągu tygodnia. Przygotowanie jest łatwe i nie wymaga wiele czasu. Panierka z płatków kukurydzianych nadaje im oryginalnego smaku oraz wspaniałej chrupkości. Kotleciki mielone z ryżem i pieczarkami możesz podać ze świeżym pieczywem lub ziemniaczkami i ulubioną surówką. Przygotuj je już dziś!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika