Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
44.3g / 45%
Węglowodany
6g / 7%
Tłuszcze
20.5g / 47%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Schabowe panierowane

(0)
20min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Kotlet schabowy
trochę
Pieprz czarny
1 
Jajko
5  łyżek
Płatki kukurydziane
6  płaskich łyżek
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
44.28 g
Węglowodany
5.97 g
Tłuszcze
20.53 g
Wartość energetyczna
441.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Schabowe panierowane to klasyk kuchni polskiej. Żeby nieco go odmienić, schabowe proponujemy przyrządzić w panierce innej niż zwykle. Zamiast mąki użyj Sos pieczeniowy jasny WINIARY, a bułkę tartą zastąp płatkami kukurydzianymi. Dzięki temu kotlety będą miały intensywnie mięsny smak oraz złocistą i ciekawą teksturę panierki. Kotlety schabowe panierowane idealnie skomponują się z warzywami gotowanymi na parze.
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
5 min
Kotlety schabowe cienko rozbij tłuczkiem i oprósz pieprzem z obydwu stron.
Krok 2
3 min
Każdy z kotletów panieruj obtaczając w Sosie pieczeniowym jasnym WINIARY, następnie zanurzając w rozkłóconym jajku, a następnie obtaczając w drobno pokruszonych płatkach kukurydzianych.
Krok 3
10 min
Smaż na rumiano na patelni na rozgrzanym oleju.
Krok 4
2 min
Kotlety podawaj zaraz po przygotowaniu na przykład z ziemniakami i z warzywami gotowanymi na parze.
Schabowe panierowane

Krok 1 z 4

Kotlety schabowe cienko rozbij tłuczkiem i oprósz pieprzem z obydwu stron.

Schabowe panierowane

Krok 2 z 4

Każdy z kotletów panieruj obtaczając w Sosie pieczeniowym jasnym WINIARY, następnie zanurzając w rozkłóconym jajku, a następnie obtaczając w drobno pokruszonych płatkach kukurydzianych.

Schabowe panierowane

Krok 3 z 4

Smaż na rumiano na patelni na rozgrzanym oleju.

Schabowe panierowane

Krok 4 z 4

Kotlety podawaj zaraz po przygotowaniu na przykład z ziemniakami i z warzywami gotowanymi na parze.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika