Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
kisiel/budyń/galaretka

Przepisy na smaczne galaretki owocowe

Galaretki to podstawa mnóstwa receptur na domowe desery. Obejrzyj najlepsze w przepiśniku WINIARY!

Przepisy 190
Jelly lemon crude

Jelly lemon crude

4 godz 46 min Łatwy
Jelly Gummy

Jelly Gummy

3 godz 20 min Łatwy
Jelly Bubble Tea​

Jelly Bubble Tea​

3 godz 38 min Łatwy
Jelly Pearls​

Jelly Pearls​

3 godz 42 min Łatwy
Jelly Ice Cream​

Jelly Ice Cream​

4 godz 31 min Łatwy
Tarta z figami i kremem budyniowym

Tarta z figami i kremem budyniowym

3 godz 22 min Łatwy
Ciasto Kubuś

Ciasto Kubuś

5 godz Trudny
Ciasto „jajka sadzone”

Ciasto „jajka sadzone”

2 godz 36 min Łatwy
Orzeźwiające zielone Bubble Jelly

Orzeźwiające zielone Bubble Jelly

9 min Łatwy
Tropikalne pomarańczowe Bubble Jelly

Tropikalne pomarańczowe Bubble Jelly

9 min Łatwy
Panna Cotta z galaretką malinową

Panna Cotta z galaretką malinową

2 godz 7 min Łatwy
Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

3 godz 30 min Łatwy
Słoneczne piramidki

Słoneczne piramidki

5 godz 7 min Łatwy
Malinowe tartaletki

Malinowe tartaletki

2 godz 10 min Łatwy
Pod bezami

Pod bezami

5 godz 18 min Łatwy
Galaretkowy tort

Galaretkowy tort

3 godz 9 min Łatwy
Zielony kalejdoskop

Zielony kalejdoskop

4 godz 10 min Łatwy
Malinowa Kaskada

Malinowa Kaskada

6 godz 7 min Łatwy
Zachód Słońca

Zachód Słońca

4 godz 16 min Łatwy
Truskawkowa Fala

Truskawkowa Fala

4 godz 24 min Łatwy
Cytrynowe Tartaletki

Cytrynowe Tartaletki

1 godz 25 min Łatwy
Rolada bezowa z galaretką truskawkową

Rolada bezowa z galaretką truskawkową

1 godz 42 min Łatwy
Pianki Marshmalows

Pianki Marshmalows

4 godz 7 min Łatwy
Mini serniczki z galaretką

Mini serniczki z galaretką

40 min Łatwy
Bubble tea

Bubble tea

45 min Łatwy
Klasyczna galaretka truskawkowa z bitą śmietaną i owocami

Klasyczna galaretka truskawkowa z bitą śmietaną i owocami

1 godz 12 min Łatwy
Ciasto Malinowa Chmurka

Ciasto Malinowa Chmurka

2 godz 10 min Trudny
Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

13 godz 55 min Średni
Bananowiec bez pieczenia | WINIARY

Bananowiec bez pieczenia | WINIARY

2 godz 29 min Łatwy
Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu

Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu

2 godz 30 min Łatwy
Ciasto rafaello na biszkopcie

Ciasto rafaello na biszkopcie

3 godz 26 min Łatwy
Torcik truskawkowy bez pieczenia

Torcik truskawkowy bez pieczenia

1 godz 10 min Łatwy
Galaretkowa babka malinowo-kokosowa

Galaretkowa babka malinowo-kokosowa

7 godz 54 min Łatwy
Biszkopt z musem truskawkowym

Biszkopt z musem truskawkowym

3 godz 5 min Łatwy
Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

4 godz Łatwy
Ananasowy deser plażowy

Ananasowy deser plażowy

2 godz 30 min Łatwy
Sylwestrowy deser warstwowy

Sylwestrowy deser warstwowy

3 godz 3 min Łatwy
Deser z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym

Deser z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym

1 godz 5 min Łatwy
Bananowiec z lewitującymi borówkami

Bananowiec z lewitującymi borówkami

5 godz 45 min Łatwy
Ciasto 4 żywioły - bez pieczenia

Ciasto 4 żywioły - bez pieczenia

8 godz 6 min Łatwy
Torcik jabłkowy

Torcik jabłkowy

3 godz 45 min Łatwy
Puszysta owocowa chmurka bez pieczenia

Puszysta owocowa chmurka bez pieczenia

4 godz 15 min Łatwy
Galaretkowy arbuz

Galaretkowy arbuz

26 min Łatwy
Rolada wiśniowa

Rolada wiśniowa

1 godz 22 min Łatwy
Bananowy deser z mascarpone

Bananowy deser z mascarpone

25 min Łatwy
Ciasto piernikowo-porzeczkowe

Ciasto piernikowo-porzeczkowe

1 godz 27 min Łatwy
Sernik na zimno bez pieczenia

Sernik na zimno bez pieczenia

3 godz 20 min Łatwy
Sernik na zimno z galaretką i owocami

Sernik na zimno z galaretką i owocami

4 godz 30 min Łatwy
Kawowe shoty dla dorosłych

Kawowe shoty dla dorosłych

2 godz 25 min Łatwy
Miętusek

Miętusek

1 godz 45 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Strona 2
  • Strona 3
  • Strona 4
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Galaretka – jak powstaje i czym jest? 

Galaretka to danie o galaretowatej konsystencji, którą uzyskuje się przy użyciu żelatyny, agaru albo pektyny. Najczęściej stosowana jest żelatyna, jednak ponieważ jest produktem odzwierzęcym, wegetarianie i weganie chętnie zastępują ją roślinną pektyną albo agarem. Dzięki żelatynie płyny ulegają ścięciu, zachowując częściowo przeźroczystość, ukazując w ten sposób zanurzone w nich składniki. Galaretki możemy podzielić na słodkie i słone. Słone galaretki zazwyczaj wykonuje się samodzielnie (używając żelatyny), natomiast słodkie galaretki możemy przygotować samodzielnie, lub kupić w sklepie mieszanki zawierające nie tylko żelatynę, ale również barwniki i aromaty. Możemy też kupić galaretki w formie gotowych produktów, jednak nie nadają się one do przygotowywania wypieków czy potraw, ponieważ stanowią finalny produkt i nie podlegają dalszej obróbce. 

Galaretka na słodko 

Galaretka na słodko powstaje ze ścięcia soków owocowych lub wody z aromatem soku owocowego. Może stanowić komponent wypieków lub samodzielny deser. W przypadku ciast galaretka może być wylana na wierzch, zwykle pokrywając warstwę owoców. Można też przyrządzić galaretkę osobno, pokroić ją w kostkę, gdy stężeje, i w tej formie dodać co kremu lub masy, którą przekłada się warstwy ciasta. Natomiast galaretka na słodko serwowana samodzielnie jest prostym deserem, który podaje się najczęściej w pucharkach. Może zawierać owoce (zanurza się je w galaretce, zanim stężeje), bitą śmietanę i inne dodatki. Może być również pokrojona w kostkę lub układana piętrowo. 

Galaretka na słono 

Galaretka na słono powstaje przez zagęszczenie bulionu warzywnego lub mięsnego. Zwykle w galaretce na słono zanurzone są składniki mięsne, kawałki kurczaka, ryby, szybki, schabu, golonki lub podrobów takich jak ozorki. Do nich dodaje się inne składniki, wśród których popularne są szczególnie: ugotowane na twardo i pokrojone w plastry jajko, groszek, marchewka. Tego typu galaretki na słono często przygotowywane są w okresie świątecznym. Mogą mieć dużą formę, z której odkrawa się porcje, lub być przyrządzane w małych formach zawierających po jednej porcji. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu