Biszkopt z musem truskawkowym
3 godz 5 min
Łatwy
1.5
łyżeczek
4
Jajko
4
łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
4
łyżek
Cukier
1
kg
Truskawki
2
łyżek
Cukier
1
opakowanie
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
800
g
Śmietana 18%
2
opakowań
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
.
Wartości odżywcze
Białko
4.12 g
Węglowodany
14.73 g
Tłuszcze
10.99 g
Wartość energetyczna
169.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
185 min
Krok 1
10 min
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, ubić na sztywną pianę.
Krok 2
10 min
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku i mąkę, delikatnie wymieszać.
Krok 3
30 min
Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut.
Krok 4
5 min
KREM ŚMIETANOWY: Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Krok 5
5 min
Schłodzoną śmietanę ubić i dodając galaretkę dalej ubijać.
Krok 6
5 min
MUS TRUSKAWKOWY: Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki.
Krok 7
5 min
Przełożyć owoce do miksera, dodać cukier, zmiksować.
Krok 8
5 min
Mus przelać do rondla, zagotować. Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać.
Krok 9
60 min
Odstawić mus do całkowitego schłodzenia.
Krok 10
5 min
SKŁADANIE CIASTA: Na biszkopt nanieść krem śmietanowy, następnie mus truskawkowy i na koniec znów krem śmietanowy.
Krok 11
45 min
Ciasto schłodzić w lodówce.
Pyszny biszkopt z musem truskawkowym to ciasto idealne na lato. Jest aksamitne, puszyste i wykorzystuje owoce sezonowe – soczyste truskawki. Ciasto z musem z truskawek budujemy warstwowo z: biszkoptu, kremu śmietankowego przyrządzanego z dodatkiem Galaretki cytrynowy smak WINIARY, musu truskawkowego i ponownie aksamitnego kremu ze śmietanki. Gotowy biszkopt z musem truskawkowym podawaj schłodzony.
Komentarze 0