Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką oraz kwiatami bzu
Dodaj do CookBook

Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką oraz kwiatami bzu

(0)
2 godz 49 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Jajko
1  szklanka
Cukier
1.5  łyżeczek
Proszek do pieczenia
1  łyżka
Ocet
1  szklanka
Mąka tortowa
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
800  g
Śmietanka 30%
3  łyżek
Cukier puder
1  łyżka
Żelatyna Winiary
700  g
Truskawki
2  opakowań
Galaretka Przezroczysta winogronowy smak WINIARY
trochę
Czarny bez
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.1 g
Wartość energetyczna
400.5 kcal
Tłuszcze
22.6 g
Białko
7.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Delikatny biszkopt, masa śmietanowa i galaretka z truskawkami i kwiatami czarnego bzu. Główną rolę w całym przepisie gra galaretka, która jest przezroczysta, stanowi wspaniałe tło dla owoców i kwiatów. Ciasto uniwersalne, używamy sezonowych owoców i kwiatów.

Przygotowanie

169 min
  • Krok 1

    5 min
    Galaretka: Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy.
  • Krok 2

    5 min
    Biszkopt: Jaja rozdzielamy. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, powinny się spienić, odstawiamy.
  • Krok 3

    15 min
    Białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a całość będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną i ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy.
  • Krok 4

    3 min
    Blaszkę o wymiarach około 20x30 wykładamy papierem do pieczenia - tylko dno. Boków nie smarujemy. Wlewamy ciasto, wyrównujemy wierzch.
  • Krok 5

    30 min
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 30 minut. Pod koniec pieczenia należy sprawdzić patyczkiem, czy środek ciasta jest upieczony - patyczek powinien być suchy po wyjęciu z ciasta.
  • Krok 6

    3 min
    Wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy blaszkę z ciastem z wysokości około pół metra na podłogę/stół (biszkopt nam nie opadnie po wystudzeniu) i studzimy w formie. Nożykiem odcinamy brzegi, wyjmujemy i kroimy wzdłuż na 2 placki.
  • Krok 7

    3 min
    Krem: Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody, a kiedy napęcznieje zalewamy wrzątkiem i rozpuszczamy.
  • Krok 8

    10 min
    Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę, mieszamy. Połowę masy rozprowadzamy na pierwszym blacie ciasta, przykrywamy drugim, który smarujemy pozostałą połową kremu. Resztę kremu używamy do posmarowania boków.
  • Krok 9

    5 min
    Na wierzchu ciasta układamy pokrojone na połówki truskawki, zalewamy tężejącą galaretką, w którą delikatnie wciskamy kwiatki czarnego bzu. Staramy się to robić tak, aby kwiaty nie utraciły kształtu.
  • Krok 10

    90 min
    Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką oraz kwiatami bzu

Krok 1 z 10

Galaretka: Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy.

Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką oraz kwiatami bzu

Krok 2 z 10

Biszkopt: Jaja rozdzielamy. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, powinny się spienić, odstawiamy.

Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką oraz kwiatami bzu

Krok 3 z 10

Białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a całość będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną i ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy.

Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką oraz kwiatami bzu

Krok 4 z 10

Blaszkę o wymiarach około 20x30 wykładamy papierem do pieczenia - tylko dno. Boków nie smarujemy. Wlewamy ciasto, wyrównujemy wierzch.

Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką oraz kwiatami bzu

Krok 5 z 10

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 30 minut. Pod koniec pieczenia należy sprawdzić patyczkiem, czy środek ciasta jest upieczony - patyczek powinien być suchy po wyjęciu z ciasta.

Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką oraz kwiatami bzu

Krok 6 z 10

Wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy blaszkę z ciastem z wysokości około pół metra na podłogę/stół (biszkopt nam nie opadnie po wystudzeniu) i studzimy w formie. Nożykiem odcinamy brzegi, wyjmujemy i kroimy wzdłuż na 2 placki.

Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką oraz kwiatami bzu

Krok 7 z 10

Krem: Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody, a kiedy napęcznieje zalewamy wrzątkiem i rozpuszczamy.

Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką oraz kwiatami bzu

Krok 8 z 10

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę, mieszamy. Połowę masy rozprowadzamy na pierwszym blacie ciasta, przykrywamy drugim, który smarujemy pozostałą połową kremu. Resztę kremu używamy do posmarowania boków.

Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką oraz kwiatami bzu

Krok 9 z 10

Na wierzchu ciasta układamy pokrojone na połówki truskawki, zalewamy tężejącą galaretką, w którą delikatnie wciskamy kwiatki czarnego bzu. Staramy się to robić tak, aby kwiaty nie utraciły kształtu.

Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką oraz kwiatami bzu

Krok 10 z 10

Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Niski poziom soli
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny biszkopt z 5 jaj

    Tradycyjny biszkopt z 5 jaj

    1 godz 2 min Łatwy
  • Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

    Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

    3 godz 40 min Średni
  • Biszkopt z gruszkami - najlepszy przepis

    Biszkopt z gruszkami - najlepszy przepis

    1 godz 45 min Łatwy
  • Biszkopt z masą truskawkową

    Biszkopt z masą truskawkową

    1 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu