Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką oraz kwiatami bzu

Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką oraz kwiatami bzu

(0)
2 godz 49 min
Średni
Autorem przepisu jest mamajulki080506

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Jajko
1  szklanka
Cukier
1.5  łyżeczek
Proszek do pieczenia
1  łyżka
Ocet
1  szklanka
Mąka tortowa
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
800  g
Śmietanka 30%
3  łyżek
Cukier puder
1  łyżka
Żelatyna Winiary
700  g
Truskawki
2  opakowań
Galaretka Przezroczysta winogronowy smak WINIARY
trochę
Czarny bez
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.43 g
Węglowodany
33.12 g
Tłuszcze
22.59 g
Wartość energetyczna
400.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Delikatny biszkopt, masa śmietanowa i galaretka z truskawkami i kwiatami czarnego bzu. Główną rolę w całym przepisie gra galaretka, która jest przezroczysta, stanowi wspaniałe tło dla owoców i kwiatów. Ciasto uniwersalne, używamy sezonowych owoców i kwiatów.

Przygotowanie

169 min
  • Krok 1

    5 min
    Galaretka: Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy.
  • Krok 2

    5 min
    Biszkopt: Jaja rozdzielamy. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, powinny się spienić, odstawiamy.
  • Krok 3

    15 min
    Białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a całość będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną i ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy.
  • Krok 4

    3 min
    Blaszkę o wymiarach około 20x30 wykładamy papierem do pieczenia - tylko dno. Boków nie smarujemy. Wlewamy ciasto, wyrównujemy wierzch.
  • Krok 5

    30 min
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 30 minut. Pod koniec pieczenia należy sprawdzić patyczkiem, czy środek ciasta jest upieczony - patyczek powinien być suchy po wyjęciu z ciasta.
  • Krok 6

    3 min
    Wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy blaszkę z ciastem z wysokości około pół metra na podłogę/stół (biszkopt nam nie opadnie po wystudzeniu) i studzimy w formie. Nożykiem odcinamy brzegi, wyjmujemy i kroimy wzdłuż na 2 placki.
  • Krok 7

    3 min
    Krem: Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody, a kiedy napęcznieje zalewamy wrzątkiem i rozpuszczamy.
  • Krok 8

    10 min
    Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę, mieszamy. Połowę masy rozprowadzamy na pierwszym blacie ciasta, przykrywamy drugim, który smarujemy pozostałą połową kremu. Resztę kremu używamy do posmarowania boków.
  • Krok 9

    5 min
    Na wierzchu ciasta układamy pokrojone na połówki truskawki, zalewamy tężejącą galaretką, w którą delikatnie wciskamy kwiatki czarnego bzu. Staramy się to robić tak, aby kwiaty nie utraciły kształtu.
  • Krok 10

    90 min
    Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką oraz kwiatami bzu

Krok 1 z 10

Galaretka: Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy.

Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką oraz kwiatami bzu

Krok 2 z 10

Biszkopt: Jaja rozdzielamy. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, powinny się spienić, odstawiamy.

Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką oraz kwiatami bzu

Krok 3 z 10

Białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a całość będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną i ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy.

Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką oraz kwiatami bzu

Krok 4 z 10

Blaszkę o wymiarach około 20x30 wykładamy papierem do pieczenia - tylko dno. Boków nie smarujemy. Wlewamy ciasto, wyrównujemy wierzch.

Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką oraz kwiatami bzu

Krok 5 z 10

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 30 minut. Pod koniec pieczenia należy sprawdzić patyczkiem, czy środek ciasta jest upieczony - patyczek powinien być suchy po wyjęciu z ciasta.

Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką oraz kwiatami bzu

Krok 6 z 10

Wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy blaszkę z ciastem z wysokości około pół metra na podłogę/stół (biszkopt nam nie opadnie po wystudzeniu) i studzimy w formie. Nożykiem odcinamy brzegi, wyjmujemy i kroimy wzdłuż na 2 placki.

Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką oraz kwiatami bzu

Krok 7 z 10

Krem: Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody, a kiedy napęcznieje zalewamy wrzątkiem i rozpuszczamy.

Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką oraz kwiatami bzu

Krok 8 z 10

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę, mieszamy. Połowę masy rozprowadzamy na pierwszym blacie ciasta, przykrywamy drugim, który smarujemy pozostałą połową kremu. Resztę kremu używamy do posmarowania boków.

Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką oraz kwiatami bzu

Krok 9 z 10

Na wierzchu ciasta układamy pokrojone na połówki truskawki, zalewamy tężejącą galaretką, w którą delikatnie wciskamy kwiatki czarnego bzu. Staramy się to robić tak, aby kwiaty nie utraciły kształtu.

Biszkopt z bitą śmietaną, galaretką oraz kwiatami bzu

Krok 10 z 10

Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką

    Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką

    1 godz 45 min Łatwy
  • Ciasto piernikowo-porzeczkowe

    Ciasto piernikowo-porzeczkowe

    1 godz 27 min Łatwy
  • Leśny mech z owocami granatu

    Leśny mech z owocami granatu

    4 godz 30 min Łatwy
  • Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

    Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

    2 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu