Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
12
porcji
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Marzysz o słodkim deserze? Ciasto Malinowa Chmurka złożone z kilku warstw zaspokoi Twój apetyt i zrobi wrażenie na Twojej rodzinie. Składa się ono z klasycznego biszkoptu, warstwy kremu z serka mascarpone, galaretki malinowej z owocami. Eleganckim zwieńczeniem Ciasta Malinowa Chmurka jest beza o smaku waniliowym z Budyniem Winiary. Brzmi nieco pracochłonnie, ale podejmij wyzwanie i spróbuj. Zachwyty przy stole są warte Twojego wysiłku.
Przygotowanie
130 min
Krok 1
30 min
Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Do żółtek dodaj cukier i dokładnie utrzyj na puszysta masę. Białka wymieszaj delikatnie z żółtkami, a następnie dodaj partiami, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość przelej do foremki do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (180 st. C) na ok. 15 - 20 min., aż wbity patyczek będzie wychodził suchy. Wystudź.
Krok 2
20 min
Galaretki wymieszaj dokładnie z wrzącą wodą (nie gotuj!) i odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie „gęstnieć”, dodaj maliny i dokładnie wymieszaj, po czym już tężejącą przełóż na upieczony i wystudzony spód biszkoptowy. Całość wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Krok 3
20 min
Śmietankę ubij mikserem. Kiedy zgęstnieje, dodaj serek mascarpone i ubijaj, aż masa będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Gotowy krem przełóż na warstwę galaretki i schłodź.
Krok 4
60 min
Przygotuj bezę: białka jajek umieść w misce. Dodaj sok z cytryny i zacznij ubijać. Kiedy białka się „zapienią”, dodaj połowę cukru i ubijaj, aż całkowicie się rozpuści. Kiedy się tak stanie, stopniowo dodawaj pozostały cukier. Po tym czasie dodaj opakowanie budyniu Winiary (proszek) i wymieszaj. Bezę układaj na papierze do pieczenia i rozsmarowuj na wielkość formy, w której przygotowujesz ciasto. Bezę piecz w 130 st. C przez ok. 1 h. Po tym czasie schłodź i wystudzoną przełóż na ciasto.
Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Do żółtek dodaj cukier i dokładnie utrzyj na puszysta masę. Białka wymieszaj delikatnie z żółtkami, a następnie dodaj partiami, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość przelej do foremki do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (180 st. C) na ok. 15 - 20 min., aż wbity patyczek będzie wychodził suchy. Wystudź.
Krok 2
z
4
Galaretki wymieszaj dokładnie z wrzącą wodą (nie gotuj!) i odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie „gęstnieć”, dodaj maliny i dokładnie wymieszaj, po czym już tężejącą przełóż na upieczony i wystudzony spód biszkoptowy. Całość wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Krok 3
z
4
Śmietankę ubij mikserem. Kiedy zgęstnieje, dodaj serek mascarpone i ubijaj, aż masa będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Gotowy krem przełóż na warstwę galaretki i schłodź.
Krok 4
z
4
Składniki:
Budyń o smaku waniliowym WINIARY, Białka jajek, Drobny cukier do wypieków, Sok z cytryny
Przygotuj bezę: białka jajek umieść w misce. Dodaj sok z cytryny i zacznij ubijać. Kiedy białka się „zapienią”, dodaj połowę cukru i ubijaj, aż całkowicie się rozpuści. Kiedy się tak stanie, stopniowo dodawaj pozostały cukier. Po tym czasie dodaj opakowanie budyniu Winiary (proszek) i wymieszaj. Bezę układaj na papierze do pieczenia i rozsmarowuj na wielkość formy, w której przygotowujesz ciasto. Bezę piecz w 130 st. C przez ok. 1 h. Po tym czasie schłodź i wystudzoną przełóż na ciasto.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0