Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto Malinowa Chmurka
Dodaj do CookBook

Ciasto Malinowa Chmurka

(0)
2 godz 10 min
Trudny
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jajka
0.5  szklanka
Drobny cukier do wypieków
0.5  szklanka
Mąka pszenna
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
1  szczypta
Sól
2  opakowań
Galaretka malinowy smak WINIARY
300  g
Maliny (świeże lub mrożone)
750  ml
Woda
400  g
Serek mascarpone
400  ml
Słodka śmietanka 30%
2  łyżek
Cukier puder
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
3 
Białka jajek
0.5  szklanka
Drobny cukier do wypieków
1  łyżeczka
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
35.5 g
Wartość energetyczna
381.6 kcal
Tłuszcze
24 g
Białko
8.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szykując deser dla siebie, rodziny czy najbliższych przyjaciół, chcemy wykonać coś pysznego, apetycznie wyglądającego i łatwego w wykonaniu. To brzmi dokładnie jak ciasto Malinowa Chmurka, która nie tylko spełnia te powyższe wymogi, ale jest też tania i szybka w wykonaniu.

Warstwowe ciasto oznacza duże zakupy?


Ciasto Malinowa Chmurka jest jedną z wariacji popularnych ciast domowych, których wierzch stanowi puszysta bezowa warstwa. Wybór malin daje aż dwie korzyści: po pierwsze ciasto Malinowa Chmurka cudownie smakuje, ale też z przyjemnością się na nie patrzy. Wszystkie niezbędne nam składniki są łatwo dostępne i popularne w codziennym użytkowaniu, dzięki czemu możemy zrobić taki deser korzystając z tego, co już mamy w lodówce. Daje to wiele możliwości na spontaniczne wypieki. Nie potrzebujemy dużych zakupów przed - wszystko jest już gotowe na wypieki.

Co na spód ciasta - czy kruche to jedyna opcja?


Ciasto Malinowa Chmurka na biszkopcie jest opcją dla wszystkich nie przepadających za kruchym spodem. Biszkoptowa podstawa dodaje wypiekowi delikatności i zwiększa poziom ogólnej puszystości. Nie bez powodu ciasto biszkoptowe jest podstawą do większości tortów i innych wykwintnych słodkości.

Prosty przepis to dobra zabawa


Przepis na ciasto Malinowa Chmurka jest prosty i przejrzysty, wypieki mają przecież dawać nam mnóstwo satysfakcji i radości w kuchni, nie ma tu miejsca na nudę czy rozczarowania. Wizja spokojnego, niedzielnego poranka, podczas którego możemy spędzić czas ze swoją rodziną, piekąc wyjątkowe słodkości to prawdziwy przepis na szczęście. Sporządzając ciasto Malinowa Chmurka przepis możemy stosować z dodatkiem porcji swojej wyobraźni i kreatywności - ilość malin, smak galaretki czy użycie cukru pudru - wszystko to leży w naszej gestii. Jednak najważniejszą decyzją, jaką musimy podjąć, to na jak duże kawałki pokroić nasze ciasto, żeby delektować się nim najdłużej, nie ruszając się z miękkiego fotela.

Ciasto Malinowa Chmurka smakuje bez względu na porę roku - w lecie można do niego wykorzystać świeże owoce prosto z ogródka czy targu, w zimie maliny przypominają nam najpiękniejsze wakacyjne dni i wnoszą przez to mnóstwo wewnętrznego ciepła. Ciasto Malinowa Chmurka szybko stanie się obiektem zachwytu u dzieci - ta rozpływająca się w ustach faktura, owocowy smak i kolorowy wygląd przyciągają łasuchów jak magnes. Dorośli smakosze też będą wniebowzięci - mogą przez chwilę poczuć się jak za czasów dzieciństwa, kiedy to smak i zapach malin były głównym elementem wakacji.

Przygotowanie

130 min
  • Krok 1

    30 min
    Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Do żółtek dodaj cukier i dokładnie utrzyj na puszysta masę. Białka wymieszaj delikatnie z żółtkami, a następnie dodaj partiami, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość przelej do foremki do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (180 st. C) na ok. 15 - 20 min., aż wbity patyczek będzie wychodził suchy. Wystudź.
  • Krok 2

    20 min
    Galaretki wymieszaj dokładnie z wrzącą wodą (nie gotuj!) i odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie „gęstnieć”, dodaj maliny i dokładnie wymieszaj, po czym już tężejącą przełóż na upieczony i wystudzony spód biszkoptowy. Całość wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
  • Krok 3

    20 min
    Śmietankę ubij mikserem. Kiedy zgęstnieje, dodaj serek mascarpone i ubijaj, aż masa będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Gotowy krem przełóż na warstwę galaretki i schłodź.
  • Krok 4

    60 min
    Przygotuj bezę: białka jajek umieść w misce. Dodaj sok z cytryny i zacznij ubijać. Kiedy białka się „zapienią”, dodaj połowę cukru i ubijaj, aż całkowicie się rozpuści. Kiedy się tak stanie, stopniowo dodawaj pozostały cukier. Po tym czasie dodaj opakowanie budyniu Winiary (proszek) i wymieszaj. Bezę układaj na papierze do pieczenia i rozsmarowuj na wielkość formy, w której przygotowujesz ciasto. Bezę piecz w 130 st. C przez ok. 1 h. Po tym czasie schłodź i wystudzoną przełóż na ciasto.
Ciasto Malinowa Chmurka

Krok 1 z 4

Składniki: Jajko, Cukier, Sól, Mąka, Mąka ziemniaczana

Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Do żółtek dodaj cukier i dokładnie utrzyj na puszysta masę. Białka wymieszaj delikatnie z żółtkami, a następnie dodaj partiami, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość przelej do foremki do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (180 st. C) na ok. 15 - 20 min., aż wbity patyczek będzie wychodził suchy. Wystudź.

Ciasto Malinowa Chmurka

Krok 2 z 4

Galaretki wymieszaj dokładnie z wrzącą wodą (nie gotuj!) i odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie „gęstnieć”, dodaj maliny i dokładnie wymieszaj, po czym już tężejącą przełóż na upieczony i wystudzony spód biszkoptowy. Całość wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.

Ciasto Malinowa Chmurka

Krok 3 z 4

Śmietankę ubij mikserem. Kiedy zgęstnieje, dodaj serek mascarpone i ubijaj, aż masa będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Gotowy krem przełóż na warstwę galaretki i schłodź.

Ciasto Malinowa Chmurka

Krok 4 z 4

Składniki: Budyń o smaku waniliowym WINIARY, Jajko, Cukier, Sok z cytryny

Przygotuj bezę: białka jajek umieść w misce. Dodaj sok z cytryny i zacznij ubijać. Kiedy białka się „zapienią”, dodaj połowę cukru i ubijaj, aż całkowicie się rozpuści. Kiedy się tak stanie, stopniowo dodawaj pozostały cukier. Po tym czasie dodaj opakowanie budyniu Winiary (proszek) i wymieszaj. Bezę układaj na papierze do pieczenia i rozsmarowuj na wielkość formy, w której przygotowujesz ciasto. Bezę piecz w 130 st. C przez ok. 1 h. Po tym czasie schłodź i wystudzoną przełóż na ciasto.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto czekoladowe z majonezem

    Ciasto czekoladowe z majonezem

    56 min Łatwy
  • Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    2 godz 22 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę z mlekiem

    Ciasto na pizzę z mlekiem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Korzenne ciasto marchewkowe

    Korzenne ciasto marchewkowe

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu