Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Ciasto Malinowa Chmurka

Ciasto Malinowa Chmurka

(0)
2 godz 10 min
Trudny
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jajka
0.5  szklanka
Drobny cukier do wypieków
0.5  szklanka
Mąka pszenna
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
1  szczypta
Sól
2  opakowań
Galaretka malinowy smak WINIARY
300  g
Maliny (świeże lub mrożone)
750  ml
Woda
400  g
Serek mascarpone
400  ml
Słodka śmietanka 30%
2  łyżek
Cukier puder
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
3 
Białka jajek
0.5  szklanka
Drobny cukier do wypieków
1  łyżeczka
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.11 g
Węglowodany
35.45 g
Tłuszcze
23.95 g
Wartość energetyczna
381.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ciasto Malinowa Chmurka

Szykując deser dla siebie, rodziny czy najbliższych przyjaciół, chcemy wykonać coś pysznego, apetycznie wyglądającego i łatwego w wykonaniu. To brzmi dokładnie jak ciasto Malinowa Chmurka, która nie tylko spełnia te powyższe wymogi, ale jest też tania i szybka w wykonaniu.

Warstwowe ciasto oznacza duże zakupy?

Ciasto Malinowa Chmurka jest jedną z wariacji popularnych ciast domowych, których wierzch stanowi puszysta bezowa warstwa. Wybór malin daje aż dwie korzyści: po pierwsze ciasto Malinowa Chmurka cudownie smakuje, ale też z przyjemnością się na nie patrzy. Wszystkie niezbędne nam składniki są łatwo dostępne i popularne w codziennym użytkowaniu, dzięki czemu możemy zrobić taki deser korzystając z tego, co już mamy w lodówce. Daje to wiele możliwości na spontaniczne wypieki. Nie potrzebujemy dużych zakupów przed - wszystko jest już gotowe na wypieki.

Co na spód ciasta - czy kruche to jedyna opcja?

Ciasto Malinowa Chmurka na biszkopcie jest opcją dla wszystkich nie przepadających za kruchym spodem. Biszkoptowa podstawa dodaje wypiekowi delikatności i zwiększa poziom ogólnej puszystości. Nie bez powodu ciasto biszkoptowe jest podstawą do większości tortów i innych wykwintnych słodkości.

Prosty przepis to dobra zabawa

Przepis na ciasto Malinowa Chmurka jest prosty i przejrzysty, wypieki mają przecież dawać nam mnóstwo satysfakcji i radości w kuchni, nie ma tu miejsca na nudę czy rozczarowania. Wizja spokojnego, niedzielnego poranka, podczas którego możemy spędzić czas ze swoją rodziną, piekąc wyjątkowe słodkości to prawdziwy przepis na szczęście. Sporządzając ciasto Malinowa Chmurka przepis możemy stosować z dodatkiem porcji swojej wyobraźni i kreatywności - ilość malin, smak galaretki czy użycie cukru pudru - wszystko to leży w naszej gestii. Jednak najważniejszą decyzją, jaką musimy podjąć, to na jak duże kawałki pokroić nasze ciasto, żeby delektować się nim najdłużej, nie ruszając się z miękkiego fotela.

Ciasto Malinowa Chmurka smakuje bez względu na porę roku - w lecie można do niego wykorzystać świeże owoce prosto z ogródka czy targu, w zimie maliny przypominają nam najpiękniejsze wakacyjne dni i wnoszą przez to mnóstwo wewnętrznego ciepła. Ciasto Malinowa Chmurka szybko stanie się obiektem zachwytu u dzieci - ta rozpływająca się w ustach faktura, owocowy smak i kolorowy wygląd przyciągają łasuchów jak magnes. Dorośli smakosze też będą wniebowzięci - mogą przez chwilę poczuć się jak za czasów dzieciństwa, kiedy to smak i zapach malin były głównym elementem wakacji.

Przygotowanie

130 min
  • Krok 1

    30 min
    Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Do żółtek dodaj cukier i dokładnie utrzyj na puszysta masę. Białka wymieszaj delikatnie z żółtkami, a następnie dodaj partiami, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość przelej do foremki do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (180 st. C) na ok. 15 - 20 min., aż wbity patyczek będzie wychodził suchy. Wystudź.
  • Krok 2

    20 min
    Galaretki wymieszaj dokładnie z wrzącą wodą (nie gotuj!) i odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie „gęstnieć”, dodaj maliny i dokładnie wymieszaj, po czym już tężejącą przełóż na upieczony i wystudzony spód biszkoptowy. Całość wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
  • Krok 3

    20 min
    Śmietankę ubij mikserem. Kiedy zgęstnieje, dodaj serek mascarpone i ubijaj, aż masa będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Gotowy krem przełóż na warstwę galaretki i schłodź.
  • Krok 4

    60 min
    Przygotuj bezę: białka jajek umieść w misce. Dodaj sok z cytryny i zacznij ubijać. Kiedy białka się „zapienią”, dodaj połowę cukru i ubijaj, aż całkowicie się rozpuści. Kiedy się tak stanie, stopniowo dodawaj pozostały cukier. Po tym czasie dodaj opakowanie budyniu Winiary (proszek) i wymieszaj. Bezę układaj na papierze do pieczenia i rozsmarowuj na wielkość formy, w której przygotowujesz ciasto. Bezę piecz w 130 st. C przez ok. 1 h. Po tym czasie schłodź i wystudzoną przełóż na ciasto.
Ciasto Malinowa Chmurka

Krok 1 z 4

Składniki: Jajka, Drobny cukier do wypieków, Sól, Mąka pszenna, Mąka ziemniaczana

Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Do żółtek dodaj cukier i dokładnie utrzyj na puszysta masę. Białka wymieszaj delikatnie z żółtkami, a następnie dodaj partiami, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość przelej do foremki do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (180 st. C) na ok. 15 - 20 min., aż wbity patyczek będzie wychodził suchy. Wystudź.

Ciasto Malinowa Chmurka

Krok 2 z 4

Galaretki wymieszaj dokładnie z wrzącą wodą (nie gotuj!) i odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie „gęstnieć”, dodaj maliny i dokładnie wymieszaj, po czym już tężejącą przełóż na upieczony i wystudzony spód biszkoptowy. Całość wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.

Ciasto Malinowa Chmurka

Krok 3 z 4

Śmietankę ubij mikserem. Kiedy zgęstnieje, dodaj serek mascarpone i ubijaj, aż masa będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Gotowy krem przełóż na warstwę galaretki i schłodź.

Ciasto Malinowa Chmurka

Krok 4 z 4

Składniki: Budyń o smaku waniliowym WINIARY, Białka jajek, Drobny cukier do wypieków, Sok z cytryny

Przygotuj bezę: białka jajek umieść w misce. Dodaj sok z cytryny i zacznij ubijać. Kiedy białka się „zapienią”, dodaj połowę cukru i ubijaj, aż całkowicie się rozpuści. Kiedy się tak stanie, stopniowo dodawaj pozostały cukier. Po tym czasie dodaj opakowanie budyniu Winiary (proszek) i wymieszaj. Bezę układaj na papierze do pieczenia i rozsmarowuj na wielkość formy, w której przygotowujesz ciasto. Bezę piecz w 130 st. C przez ok. 1 h. Po tym czasie schłodź i wystudzoną przełóż na ciasto.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto cytrynowe

    Ciasto cytrynowe

    2 godz Łatwy
  • Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

    Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

    2 godz Łatwy
  • Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

    Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

    4 godz Łatwy
  • Biszkopt na tort - mała tortownica

    Biszkopt na tort - mała tortownica

    1 godz 3 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu