Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto piernikowo-porzeczkowe

Ciasto piernikowo-porzeczkowe

(0)
1 godz 27 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest dagita

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
8 
Jajko
1.25  szklanek
Cukier
1.25  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2  łyżek
Kakao
2  łyżek
Przyprawa do piernika
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
2  szklanek
Mleko
2  opakowań
Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY
0.5  szklanka
Cukier
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
200  g
Masło
2  opakowań
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
280  g
Dżem z czarnej porzeczki
100  g
Czekolada mleczna
3  łyżek
Mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.13 g
Węglowodany
36.61 g
Tłuszcze
12.89 g
Wartość energetyczna
280.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Mój mąż bardzo lubi piernik. Staram się więc wymyślać różne wersje słodkości z piernikową nutą i różnymi dodatkami. Tym razem zapraszam na piernikowy biszkopt z kremem i galaretką o smaku czarnej porzeczki. Polecam wszystkim wielbicielom pierników :)

Przygotowanie

87 min
  • Krok 1

    15 min
    Biszkopt piernikowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika i miksujemy na najniższych obrotach miksera.
  • Krok 2

    40 min
    Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min.
  • Krok 3

    2 min
    Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
  • Krok 4

    10 min
    Krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Chwilę gotujemy, aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia, a następnie ucieramy z miękkim masłem dodając stopniowo po jednej łyżce zimnego budyniu.
  • Krok 5

    5 min
    Galaretka: Obie galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklanki wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Zimną galaretkę dokładnie mieszamy z dżemem.
  • Krok 6

    5 min
    Polewa: czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy dokładnie z mlekiem.
  • Krok 7

    10 min
    Przełożenie ciasta: biszkopt - 1/2 kremu - tężejąca galaretka z dżemem (odstawiamy do lodówki do stężenia galaretki) - 1/2 kremu - biszkopt piernikowy - polewa.
Ciasto piernikowo-porzeczkowe

Krok 1 z 7

Biszkopt piernikowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika i miksujemy na najniższych obrotach miksera.

Ciasto piernikowo-porzeczkowe

Krok 2 z 7

Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min.

Ciasto piernikowo-porzeczkowe

Krok 3 z 7

Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Ciasto piernikowo-porzeczkowe

Krok 4 z 7

Krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Chwilę gotujemy, aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia, a następnie ucieramy z miękkim masłem dodając stopniowo po jednej łyżce zimnego budyniu.

Ciasto piernikowo-porzeczkowe

Krok 5 z 7

Galaretka: Obie galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklanki wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Zimną galaretkę dokładnie mieszamy z dżemem.

Ciasto piernikowo-porzeczkowe

Krok 6 z 7

Polewa: czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy dokładnie z mlekiem.

Ciasto piernikowo-porzeczkowe

Krok 7 z 7

Przełożenie ciasta: biszkopt - 1/2 kremu - tężejąca galaretka z dżemem (odstawiamy do lodówki do stężenia galaretki) - 1/2 kremu - biszkopt piernikowy - polewa.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Pieczenie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Placek z masą cappuccino

    Placek z masą cappuccino

    1 godz 25 min Łatwy
  • Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

    Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

    2 godz 30 min Łatwy
  • Ciasto z kremem czekoladowo-orzechowym i brzoskwiniami

    Ciasto z kremem czekoladowo-orzechowym i brzoskwiniami

    1 godz 20 min Łatwy
  • Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką

    Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką

    1 godz 45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu