Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto piernikowo-porzeczkowe

0
87 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

8 
Jajko
1.25 szklanek
Cukier
1.25 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżek
Kakao
2 łyżek
Przyprawa do piernika
1 łyżeczka
Proszek do pieczenia
2 szklanek
Mleko
2 paczek
Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY
0.5 szklanka
Cukier
1 łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
200 g
Masło
2 paczek
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
280 g
Dżem z czarnej porzeczki
100 g
Czekolada mleczna
3 łyżek
Mleko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
12.89 g
Wartość energetyczna
280.76 kcal
Węglowodany
36.61 g
Białko
6.13 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

87 min
Krok 1
15 min
Biszkopt piernikowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika i miksujemy na najniższych obrotach miksera.
Krok 2
40 min
Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min.
Krok 3
2 min
Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Krok 4
10 min
Krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Chwilę gotujemy, aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia, a następnie ucieramy z miękkim masłem dodając stopniowo po jednej łyżce zimnego budyniu.
Krok 5
5 min
Galaretka: Obie galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklanki wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Zimną galaretkę dokładnie mieszamy z dżemem.
Krok 6
5 min
Polewa: czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy dokładnie z mlekiem.
Krok 7
10 min
Przełożenie ciasta: biszkopt - 1/2 kremu - tężejąca galaretka z dżemem (odstawiamy do lodówki do stężenia galaretki) - 1/2 kremu - biszkopt piernikowy - polewa.
Ciasto piernikowo-porzeczkowe

Krok 1 z 7

Biszkopt piernikowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika i miksujemy na najniższych obrotach miksera.

Ciasto piernikowo-porzeczkowe

Krok 2 z 7

Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min.

Ciasto piernikowo-porzeczkowe

Krok 3 z 7

Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Ciasto piernikowo-porzeczkowe

Krok 4 z 7

Krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Chwilę gotujemy, aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia, a następnie ucieramy z miękkim masłem dodając stopniowo po jednej łyżce zimnego budyniu.

Ciasto piernikowo-porzeczkowe

Krok 5 z 7

Galaretka: Obie galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklanki wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Zimną galaretkę dokładnie mieszamy z dżemem.

Ciasto piernikowo-porzeczkowe

Krok 6 z 7

Polewa: czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy dokładnie z mlekiem.

Ciasto piernikowo-porzeczkowe

Krok 7 z 7

Przełożenie ciasta: biszkopt - 1/2 kremu - tężejąca galaretka z dżemem (odstawiamy do lodówki do stężenia galaretki) - 1/2 kremu - biszkopt piernikowy - polewa.

Mój mąż bardzo lubi piernik. Staram się więc wymyślać różne wersje słodkości z piernikową nutą i różnymi dodatkami. Tym razem zapraszam na piernikowy biszkopt z kremem i galaretką o smaku czarnej porzeczki. Polecam wszystkim wielbicielom pierników :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika