Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mój mąż bardzo lubi piernik. Staram się więc wymyślać różne wersje słodkości z piernikową nutą i różnymi dodatkami. Tym razem zapraszam na piernikowy biszkopt z kremem i galaretką o smaku czarnej porzeczki. Polecam wszystkim wielbicielom pierników :)
Przygotowanie
87 min
Krok 1
15 min
Biszkopt piernikowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika i miksujemy na najniższych obrotach miksera.
Krok 2
40 min
Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min.
Krok 3
2 min
Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Krok 4
10 min
Krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Chwilę gotujemy, aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia, a następnie ucieramy z miękkim masłem dodając stopniowo po jednej łyżce zimnego budyniu.
Krok 5
5 min
Galaretka: Obie galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklanki wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Zimną galaretkę dokładnie mieszamy z dżemem.
Krok 6
5 min
Polewa: czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy dokładnie z mlekiem.
Krok 7
10 min
Przełożenie ciasta: biszkopt - 1/2 kremu - tężejąca galaretka z dżemem (odstawiamy do lodówki do stężenia galaretki) - 1/2 kremu - biszkopt piernikowy - polewa.
Krok 1
z
7
Biszkopt piernikowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika i miksujemy na najniższych obrotach miksera.
Krok 2
z
7
Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min.
Krok 3
z
7
Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Krok 4
z
7
Krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Chwilę gotujemy, aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia, a następnie ucieramy z miękkim masłem dodając stopniowo po jednej łyżce zimnego budyniu.
Krok 5
z
7
Galaretka: Obie galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklanki wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Zimną galaretkę dokładnie mieszamy z dżemem.
Krok 6
z
7
Polewa: czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy dokładnie z mlekiem.
Krok 7
z
7
Przełożenie ciasta: biszkopt - 1/2 kremu - tężejąca galaretka z dżemem (odstawiamy do lodówki do stężenia galaretki) - 1/2 kremu - biszkopt piernikowy - polewa.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0