Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zielony kalejdoskop
Dodaj do CookBook

Zielony kalejdoskop

(0)
4 godz 10 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje (w szklance ok. 500 ml)

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
200  g
Winogrona
50  g
Nasiona siemienia lnianego lub babki płesznik
200  ml
Mleko owsiane
trochę
Prażone, kruszone orzechy
1  opakowanie
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
250  ml
Śmietanka kremówka (dobrze schłodzona) Zobacz naszą wskazówkę
1  opakowanie
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.6 g
Wartość energetyczna
346.9 kcal
Tłuszcze
25.5 g
Białko
5.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kolory i struktury mienią się w tym deserze, niczym w kalejdoskopie. Zawieszone w galaretce winogrona, zdają się lewitować. Co najlepsze, wykonanie tego deseru nie jest wcale trudne, a dostarczy Ci mnóstwa zabawy.

Przygotowanie

250 min
  • Krok 1

    1 min
    Przygotuj pierwszą galaretkę według przepisu na opakowaniu i ostudź.
  • Krok 2

    2 min
    Umyj winogrona i pokrój na kawałki.
  • Krok 3

    1 min
    Gdy galaretka wystygnie, ale jeszcze nie zgęstnieje, przelej ją równo do pojemniczków i dodaj owoce.
  • Krok 4

    180 min
    Tak przygotowaną galaretkę odstaw do lodówki na około 3 h.
  • Krok 5 - mus z nasionek

    3 min
    Godzinę przed wyjęciem z lodówki - przygotuj kolejną galaretkę. Tym razem rozpuść ją w 300 ml gorącej wody i poczekaj, aż ostygnie. Gdy nabierze temperatury pokojowej, dodaj nasiona, orzechy oraz mleko owsiane. Ostudzoną masę wylej na zastygniętą galaretkę. Znów odstaw do lodówki.
  • Krok 6 - pianka

    1 min
    Godzinę przed wyciągnięciem z lodówki, rozpuść ostatnie (trzecie) opakowanie galaretki w 200 ml gorącej wody i ostudź.
  • Krok 7 - pianka

    60 min
    Ubij w mikserze śmietankę i powolnym strumieniem dodawaj ostatnią galaretkę ciągle mieszając. Ułóż ją na deserach i odstaw do lodówki na 1 h.
  • Krok 8

    1 min
    Na koniec, całość posyp prażonymi orzechami.
  • TIP

    1 min
    By wykonać skos, włóż szklankę do miseczki po przekątnej. Skos z pianki najlepiej zostawić na noc w lodówce, by się dobrze ściął (wszystko zależy od mocy lodówki i ustawionej w niej temperatury).
Zielony kalejdoskop

Krok 1 z 9

Przygotuj pierwszą galaretkę według przepisu na opakowaniu i ostudź.

Zielony kalejdoskop

Krok 2 z 9

Umyj winogrona i pokrój na kawałki.

Zielony kalejdoskop

Krok 3 z 9

Gdy galaretka wystygnie, ale jeszcze nie zgęstnieje, przelej ją równo do pojemniczków i dodaj owoce.

Zielony kalejdoskop

Krok 4 z 9

Tak przygotowaną galaretkę odstaw do lodówki na około 3 h.

Zielony kalejdoskop

Krok 5 - mus z nasionek z 9

Godzinę przed wyjęciem z lodówki - przygotuj kolejną galaretkę. Tym razem rozpuść ją w 300 ml gorącej wody i poczekaj, aż ostygnie. Gdy nabierze temperatury pokojowej, dodaj nasiona, orzechy oraz mleko owsiane. Ostudzoną masę wylej na zastygniętą galaretkę. Znów odstaw do lodówki.

Zielony kalejdoskop

Krok 6 - pianka z 9

Godzinę przed wyciągnięciem z lodówki, rozpuść ostatnie (trzecie) opakowanie galaretki w 200 ml gorącej wody i ostudź.

Zielony kalejdoskop

Krok 7 - pianka z 9

Ubij w mikserze śmietankę i powolnym strumieniem dodawaj ostatnią galaretkę ciągle mieszając. Ułóż ją na deserach i odstaw do lodówki na 1 h.

Zielony kalejdoskop

Krok 8 z 9

Na koniec, całość posyp prażonymi orzechami.

Zielony kalejdoskop

TIP z 9

By wykonać skos, włóż szklankę do miseczki po przekątnej. Skos z pianki najlepiej zostawić na noc w lodówce, by się dobrze ściął (wszystko zależy od mocy lodówki i ustawionej w niej temperatury).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Popołudniowa przekąska
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

    Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

    40 min Łatwy
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    16 min Łatwy
  • Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

    Zupa wegetariańska z zielonych warzyw

    46 min Łatwy
  • Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów

    Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów

    4 godz 50 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu