Zastanawiasz się jak przyrządzić pyszny napój bubble tea w domu? Nic prostszego! Jak się bowiem okazuje, ten pyszny napój można przygotować samemu. Wystarczy do tego jedynie kilka składników. Najważniejszym z nich jest oczywiście herbata.
Jaka herbata do bubble tea?
Napój herbaciany bubble tea można zaparzyć m.in. na bazie herbat takich jak:
- Herbata czarna;
- Herbata zielona;
- Słodko-owocowa herbata Oolong;
- Herbata Assam;
- Herbata Earl Grey z bergamotką.
Poza herbatą serce tego napoju stanowią urocze i nieco intrygujące kuleczki, które są zatopione na dnie szklanki. Są to kuleczki z tapioki, które naturalnie mają biały kolor, a po ugotowaniu stają się one przezroczyste. Ponadto spotyka się również czarne kuleczki tapioki, za których kolor odpowiada dodatek brązowego cukru. W przeciwieństwie do kuleczek o białym lub przezroczystym zabarwieniu nie są one pozbawione smaku, lecz mają słodki, delikatnie karmelowy posmak.
Dodatkowo, przepis na bubble tea można także wzbogacić o inne składniki. W zależności od preferencji mogą to być np. owoce, przyprawy, syropy, mleko, napoje roślinne, czy zioła. Kluczowe znaczenie ma jednak smak herbaty po zaparzeniu. Powinna być ona na tyle intensywna, a by przebijać się przez dodatki, które mają jedynie podkreślać jej smak.
Jak zrobić kulki do bubble tea?
Jeżeli planujesz zrobić bubble tea w domu, z pewnością będą Ci potrzebne do tego kuleczki tapioki. Można je znaleźć w dobrych sklepach spożywczych oraz internetowych. Przed ich dodaniem do herbaty należy jednak pamiętać o tym, że kuleczki z tapioki to nic innego jak skrobia z manioku i dlatego przed spożyciem trzeba je najpierw poddać obróbce termicznej, a potrzebną do przygotowania bubble tea tapiokę trzeba najpierw ugotować. W tym celu:
- Wlej szklankę wody do garnka i zagotuj.
- Kiedy woda w garnku zacznie wrzeć, dodaj 2 łyżki kuleczek z tapioki.
- Gotuj aż do momentu, gdy kuleczki zaczną unosić się na powierzchni.
- Zmniejsz ogień i gotuj tapiokę przez ok. 15 minut.
Następnie odlej od nich gorącą wodę i pozostaw do ostygnięcia. Po odcedzeniu z gorącej wody kulki można także przepłukać zimną wodą.
Jak podawać bubble tea?
Ten popularny zwłaszcza w latach 80. napój, serwuje się najczęściej w wysokich i przezroczystych szklankach lub kubkach. Warto do nich również dołączyć szeroką słomkę, którą będzie można wciągnąć kuleczki z napoju. Ewentualnie można się również posłużyć długą łyżeczką koktajlową – tak jak robiono to w latach 80., kiedy bubble tea dopiero stawało się popularne.
Komentarze 2