Puszysta owocowa chmurka
255min
Łatwy
400 g
Mleczko skondensowane niesłodzone
1 opakowanie
1 opakowanie
250 g
Maliny
1 opakowanie
1 opakowanie
.
Wartości odżywcze
Białko
6.56 g
Węglowodany
23.69 g
Tłuszcze
3.5 g
Wartość energetyczna
234.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
255 min
Krok 1
30 min
Mleczko skondensowane należy porządnie schłodzić.
Krok 2
30 min
Każdą kolorową galaretkę rozpuścić w 250 ml (a przezroczystą w 450 ml) gorącej wody i poczekać aż przestygnie.
Krok 3
5 min
W płaskim, kwadratowym/prostokątnym naczyniu ułożyć obok siebie maliny (zostawiając jedynie niewielkie odstępy). Odlać pół szklanki schłodzonej, przezroczystej galaretki, a pozostałą zalać ostrożnie maliny i schłodzić w lodówce.
Krok 4
5 min
Schłodzone mleczko ubić mikserem na puszysta pianę (około 3 minuty). I podzielić je na trzy równe części.
Krok 5
5 min
Do każdej części mlecznej pianki dodać jedną z ostudzonych kolorowych galaretek i miksować przez chwilę.
Krok 6
120 min
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać na środek po kolei po trzy łyżki każdej z kolorowych pianek. Na koniec wyrównać wierzch łyżkę i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Krok 7
60 min
Zalane galaretką maliny podzielić na sześciany i ułożyć na schodzonej piance, zalać odlaną wcześniej połową szklanki przezroczystej galaretki i schodzić w lodówce jeszcze przez około godzinę.
Krok 8
0 min
Po tym czasie można się już delektować wspaniałym smakiem delikatnej i puszystej owocowej pianki.<br/>Smacznego :)
Lekka, rozpływająca się w ustach pianka na bazie owocowych galaretek Winiary i mleczka skondensowanego. Niezwykle prosta w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowna. Zachwyca zarówno małych jak i dużych łasuchów (wszystkich - bez wyjątków). Słodka rozkosz bez wyrzutów sumienia gwarantowana ;)
Komentarze 0