Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Miętusek
Dodaj do CookBook

Miętusek

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest nulkaa22
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
15  g
Proszek do pieczenia
6 
Jajko
6  łyżek
Cukier
5  łyżek
Mąka pszenna
2  łyżek
Kakao
1  paczka
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
20  dag
Landrynki Leśne
70  ml
Woda
400  ml
Mleko
15  dag
Masło
2  łyżek
Cukier
1  opakowanie
Galaretka agrestowy smak WINIARY
400  ml
Śmietana 30%
1  paczka
Herbatniki
2  łyżek
Cukier
1  tabliczka
Czekolada
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25 g
Wartość energetyczna
232.9 kcal
Tłuszcze
9.6 g
Białko
4.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto miętowe nie jest często spotykane na polskich stołach. Po spróbowaniu tego przepisu na pewno się to zmieni. Masa miętowa zawarta w tym przysmaku robi naprawdę duże wrażenie. Jest zarazem słodka i orzeźwiająca, a do tego świetnie komponuje się z biszkoptem. Nic, tylko zajadać!

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    15 min
    Z 6 jaj przygotowujemy biszkopt ciemny.
  • Krok 2

    10 min
    Ściągamy skórkę z biszkoptu. Przekrajamy na pół.
  • Krok 3

    10 min
    Landrynki rozpuszczamy w 70 ml wody, ciągle mieszając.
  • Krok 4

    20 min
    Z mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy budyń i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy zawiesinę budyniową i masę z cukierków. Gotujemy budyń. Studzimy.
  • Krok 5

    10 min
    Ucieramy masło dodając budyń miętowy.
  • Krok 6

    15 min
    Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Dajemy tężejącą galaretkę. Miksujemy.
  • Krok 7

    10 min
    Na biszkopt dajemy masę budyniową. Dajemy drugi biszkopt.
  • Krok 8

    5 min
    Dajemy masę śmietanową.
  • Krok 9

    5 min
    Potem dajemy biszkopty.
  • Krok 10

    5 min
    Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Miętusek

Krok 1 z 10

Z 6 jaj przygotowujemy biszkopt ciemny.

Miętusek

Krok 2 z 10

Ściągamy skórkę z biszkoptu. Przekrajamy na pół.

Miętusek

Krok 3 z 10

Landrynki rozpuszczamy w 70 ml wody, ciągle mieszając.

Miętusek

Krok 4 z 10

Z mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy budyń i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy zawiesinę budyniową i masę z cukierków. Gotujemy budyń. Studzimy.

Miętusek

Krok 5 z 10

Ucieramy masło dodając budyń miętowy.

Miętusek

Krok 6 z 10

Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Dajemy tężejącą galaretkę. Miksujemy.

Miętusek

Krok 7 z 10

Na biszkopt dajemy masę budyniową. Dajemy drugi biszkopt.

Miętusek

Krok 8 z 10

Dajemy masę śmietanową.

Miętusek

Krok 9 z 10

Potem dajemy biszkopty.

Miętusek

Krok 10 z 10

Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Poniżej 300 kcal
  • Śmietana
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu