Miętusek
105min
Łatwy
1 paczka
6
Jajko
6 łyżek
Cukier
5 łyżek
Mąka pszenna
2 łyżek
Kakao
1 paczka
20 dag
Landrynki Leśne
70 ml
Woda
400 ml
Mleko
15 dag
Masło
2 łyżek
Cukier
1 opakowanie
400 ml
Śmietana 30%
1 paczka
Herbatniki
2 łyżek
Cukier
1 tabliczka
Czekolada
.
Wartości odżywcze
Białko
6.58 g
Węglowodany
33.63 g
Tłuszcze
20.85 g
Wartość energetyczna
384.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
105 min
Krok 1
15 min
Z 6 jaj przygotowujemy biszkopt ciemny.
Krok 2
10 min
Ściągamy skórkę z biszkoptu. Przekrajamy na pół.
Krok 3
10 min
Landrynki rozpuszczamy w 70 ml wody, ciągle mieszając.
Krok 4
20 min
Z mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy budyń i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy zawiesinę budyniową i masę z cukierków. Gotujemy budyń. Studzimy.
Krok 5
10 min
Ucieramy masło dodając budyń miętowy.
Krok 6
15 min
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Dajemy tężejącą galaretkę. Miksujemy.
Krok 7
10 min
Na biszkopt dajemy masę budyniową. Dajemy drugi biszkopt.
Krok 8
5 min
Dajemy masę śmietanową.
Krok 9
5 min
Potem dajemy biszkopty.
Krok 10
5 min
Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Ciasto miętowe nie jest często spotykane na polskich stołach. Po spróbowaniu tego przepisu na pewno się to zmieni. Masa miętowa zawarta w tym przysmaku robi naprawdę duże wrażenie. Jest zarazem słodka i orzeźwiająca, a do tego świetnie komponuje się z biszkoptem. Nic, tylko zajadać!
Komentarze 0