Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Miętusek

0
105 min
Łatwy

Składniki

-
15 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Jajko
6 łyżek
Cukier
5 łyżek
Mąka pszenna
2 łyżek
Kakao
20 dag
Landrynki Leśne
70 ml
Woda
400 ml
Mleko
15 dag
Masło
2 łyżek
Cukier
400 ml
Śmietana 30%
1 paczka
Herbatniki
2 łyżek
Cukier
1 tabliczka
Czekolada

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
384.11 kcal
Węglowodany
33.63 g
Białko
6.58 g
Tłuszcze
20.85 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
15 min
Z 6 jaj przygotowujemy biszkopt ciemny.
Krok 2
10 min
Ściągamy skórkę z biszkoptu. Przekrajamy na pół.
Krok 3
10 min
Landrynki rozpuszczamy w 70 ml wody, ciągle mieszając.
Krok 4
20 min
Z mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy budyń i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy zawiesinę budyniową i masę z cukierków. Gotujemy budyń. Studzimy.
Krok 5
10 min
Ucieramy masło dodając budyń miętowy.
Krok 6
15 min
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Dajemy tężejącą galaretkę. Miksujemy.
Krok 7
10 min
Na biszkopt dajemy masę budyniową. Dajemy drugi biszkopt.
Krok 8
5 min
Dajemy masę śmietanową.
Krok 9
5 min
Potem dajemy biszkopty.
Krok 10
5 min
Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Miętusek

Krok 1 z 10

Z 6 jaj przygotowujemy biszkopt ciemny.

Miętusek

Krok 2 z 10

Ściągamy skórkę z biszkoptu. Przekrajamy na pół.

Miętusek

Krok 3 z 10

Landrynki rozpuszczamy w 70 ml wody, ciągle mieszając.

Miętusek

Krok 4 z 10

Z mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy budyń i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy zawiesinę budyniową i masę z cukierków. Gotujemy budyń. Studzimy.

Miętusek

Krok 5 z 10

Ucieramy masło dodając budyń miętowy.

Miętusek

Krok 6 z 10

Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Dajemy tężejącą galaretkę. Miksujemy.

Miętusek

Krok 7 z 10

Na biszkopt dajemy masę budyniową. Dajemy drugi biszkopt.

Miętusek

Krok 8 z 10

Dajemy masę śmietanową.

Miętusek

Krok 9 z 10

Potem dajemy biszkopty.

Miętusek

Krok 10 z 10

Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Ciasto miętowe nie jest często spotykane na polskich stołach. Po spróbowaniu tego przepisu na pewno się to zmieni. Masa miętowa zawarta w tym przysmaku robi naprawdę duże wrażenie. Jest zarazem słodka i orzeźwiająca, a do tego świetnie komponuje się z biszkoptem. Nic, tylko zajadać!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika