Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Miętusek

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest nulkaa22
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  paczka
Proszek do pieczenia
6 
Jajko
6  łyżek
Cukier
5  łyżek
Mąka pszenna
2  łyżek
Kakao
1  paczka
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
20  dag
Landrynki Leśne
70  ml
Woda
400  ml
Mleko
15  dag
Masło
2  łyżek
Cukier
1  opakowanie
Galaretka agrestowy smak WINIARY
400  ml
Śmietana 30%
1  paczka
Herbatniki
2  łyżek
Cukier
1  tabliczka
Czekolada
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.72 g
Węglowodany
25.1 g
Tłuszcze
9.61 g
Wartość energetyczna
233.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto miętowe nie jest często spotykane na polskich stołach. Po spróbowaniu tego przepisu na pewno się to zmieni. Masa miętowa zawarta w tym przysmaku robi naprawdę duże wrażenie. Jest zarazem słodka i orzeźwiająca, a do tego świetnie komponuje się z biszkoptem. Nic, tylko zajadać!

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    15 min
    Z 6 jaj przygotowujemy biszkopt ciemny.
  • Krok 2

    10 min
    Ściągamy skórkę z biszkoptu. Przekrajamy na pół.
  • Krok 3

    10 min
    Landrynki rozpuszczamy w 70 ml wody, ciągle mieszając.
  • Krok 4

    20 min
    Z mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy budyń i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy zawiesinę budyniową i masę z cukierków. Gotujemy budyń. Studzimy.
  • Krok 5

    10 min
    Ucieramy masło dodając budyń miętowy.
  • Krok 6

    15 min
    Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Dajemy tężejącą galaretkę. Miksujemy.
  • Krok 7

    10 min
    Na biszkopt dajemy masę budyniową. Dajemy drugi biszkopt.
  • Krok 8

    5 min
    Dajemy masę śmietanową.
  • Krok 9

    5 min
    Potem dajemy biszkopty.
  • Krok 10

    5 min
    Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Miętusek

Krok 1 z 10

Z 6 jaj przygotowujemy biszkopt ciemny.

Miętusek

Krok 2 z 10

Ściągamy skórkę z biszkoptu. Przekrajamy na pół.

Miętusek

Krok 3 z 10

Landrynki rozpuszczamy w 70 ml wody, ciągle mieszając.

Miętusek

Krok 4 z 10

Z mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy budyń i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy zawiesinę budyniową i masę z cukierków. Gotujemy budyń. Studzimy.

Miętusek

Krok 5 z 10

Ucieramy masło dodając budyń miętowy.

Miętusek

Krok 6 z 10

Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Dajemy tężejącą galaretkę. Miksujemy.

Miętusek

Krok 7 z 10

Na biszkopt dajemy masę budyniową. Dajemy drugi biszkopt.

Miętusek

Krok 8 z 10

Dajemy masę śmietanową.

Miętusek

Krok 9 z 10

Potem dajemy biszkopty.

Miętusek

Krok 10 z 10

Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Śmietana

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Masa cappuccino do tortu

    25 min Łatwy
  • Placek z masą cappuccino

    1 godz 25 min Łatwy
  • Krem budyniowy bez budyniu

    30 min Łatwy
  • Napoleonka na herbatnikach - bez pieczenia

    28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu