Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Melba

(0)
1 godz 40 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Mleko
1  szklanka
Śmietana
4 
Jajko
1  kostka
Margaryna
1  szklanka
Cukier puder
3  łyżek
Kakao
0.5  kg
Truskawki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.99 g
Węglowodany
36.46 g
Tłuszcze
38.99 g
Wartość energetyczna
567.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
10 min
Mleko zagotuj, wlej do niego śmietanę wymieszaną z całymi jajkami, podgrzej, aż zetnie się serek, odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
5 min
Margarynę utrzyj z cukrem, dodaj serek i utrzyj na jednolitą masę, dodaj spirytus.
Krok 3
4 min
Masę podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao.
Krok 4
45 min
Galaretki rozpuść w 1l wrzącej wody, ostudź i odstaw do stężenia.
Krok 5
35 min
Obie części masy wyłóż do tortownicy, ułóż truskawki i zalej galaretką. Wstaw do lodówki.
Krok 6
1 min
Deser podawaj udekorowany śmietaną i dowolnymi owocami.
Melba

Krok 1 z 6

Mleko zagotuj, wlej do niego śmietanę wymieszaną z całymi jajkami, podgrzej, aż zetnie się serek, odstaw do ostygnięcia.

Melba

Krok 2 z 6

Margarynę utrzyj z cukrem, dodaj serek i utrzyj na jednolitą masę, dodaj spirytus.

Melba

Krok 3 z 6

Masę podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao.

Melba

Krok 4 z 6

Galaretki rozpuść w 1l wrzącej wody, ostudź i odstaw do stężenia.

Melba

Krok 5 z 6

Obie części masy wyłóż do tortownicy, ułóż truskawki i zalej galaretką. Wstaw do lodówki.

Melba

Krok 6 z 6

Deser podawaj udekorowany śmietaną i dowolnymi owocami.

Melba to puszysty, piankowy deser na zimno, który doskonale nada się zarówno na poobiednie popołudnie, jak i towarzyskie spotkanie z przyjaciółmi. Mleczna pianka, świeże owoce i galaretka zapewnią niecodzienne doznania smakowe oraz dadzą orzeźwienie. Udekorowany dowolnymi owocami deser będzie pięknie prezentował się na stole obok filiżanki kawy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha