Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zioła

Pomysły na dania z dodatkiem szafranu - przepisy

Znajdziesz tu przepisy na dania z szafranem. Można dodać go do egzotycznych przysmaków: hiszpańskiej paelli, włoskiego risotta, czy orientalnych sałatek.

Przepisy 2

Paella

45 ze 100
1 godz 53 min Łatwy

Risotto z owocami morza

55 ze 100
50 min Łatwy

Szafran - jaskrawoczerwony pyłek o gorzkawym smaku i delikatnym zapachu, od trzech tysięcy lat wykorzystywany jest w farmakologii, kosmetyce i oczywiście – w kuchni. To najdroższa przyprawa świata, na szczęście spożywa się ją w bardzo niewielkich ilościach. Wystarczy szczypta, by nadać piękny, złocisty kolor naszym tradycyjnym, wielkanocnym babom oraz doprawić domowe sosy i zupy. Szafran dodajemy także do bardziej egzotycznych przysmaków: hiszpańskiej paelli, włoskiego risotta, indyjskich potrawek czy orientalnych sałatek. Wśród zebranych przepisów na potrawy z szafranem znajdziecie także kilka propozycji na deser: babkę, słodki krem oraz szafranową panna cottę.

Wartości odżywcze i właściwości

Szafran, obecnie najdroższa przyprawa na świecie, od starożytności był wykorzystywany w medycynie ludowej jako remedium na dolegliwości żołądkowe i infekcje dróg oddechowych. Wspomagano się nim w okresach zarazy morowej oraz czarnej ospy. Przyprawie tej przypisuje się neutralizujące działanie na wolne rodniki (jest przeciwutleniaczem), a także działanie antydepresyjne (podwyższa poziom serotoniny i dopaminy, poprawiając nastrój). Szafranu nie powinny spożywać kobiety w ciąży bez konsultacji z lekarzem. 20 g szafranu na 1 kg masy ciała to dawka śmiertelna.

Ciekawostki

Połowa światowej produkcji szafranu należy do Iranu, chociaż pierwsze uprawy szafranu powstawały w Grecji, a roślina występowała naturalnie w Azji południowo-zachodniej.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu