Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Olej, tłuszcz, ocet

Pomysły na potrawy z olejem sezamowym - przepisy | WINIARY

Olej sezamowy ma wiele zastosowań, z powodzeniem zastępuje np. swój rzepakowy i słonecznikowy odpowiednik. Jak smakuje olej sezamowy i do czego warto go dodawać?

Przepisy 9

Zupa tajska wege

Zupa tajska wege

8 godz 30 min
Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami

Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami

100 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Warzywa z woka po tajsku

Warzywa z woka po tajsku

38 min Łatwy
Sałatka pomidor, mozzarella i mango

Sałatka pomidor, mozzarella i mango

20 min Łatwy
Ramen - japońska zupa

Ramen - japońska zupa

2 godz Łatwy
Wieprzowina z nutą Orientu

Wieprzowina z nutą Orientu

65 ze 100
57 min Łatwy
Kurczak gong bao

Kurczak gong bao

80 ze 100
51 min Łatwy
Sałatka wakame

Sałatka wakame

30 min Łatwy
 Grillowane skrzydełka w curry

Grillowane skrzydełka w curry

35 ze 100
2 godz 12 min Łatwy

Zastosowanie oleju sezamowego 

Olej sezamowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do sosów sałatkowych, jednak nie trzeba ograniczać się do spożywania tego składnika na zimno. Równie dobrze można nim polać gotowane lub pieczone potrawy, trzeba jednak pamiętać, że nie można go poddawać obróbce termicznej. Olej sezamowy ma ciemnobrązowy kolor, lekko orzechowy smak i intensywny aromat. Jest także odporny na jełczenie. Sprawdzi się do gotowanych lub duszonych warzyw, potrawek, past warzywnych, farszów czy serów. Można nim wzbogacać zupy krem i dania z mięsem. Jest również świetnym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek warzywnych oraz mieszanych, gdzie bazą jest makaron, ryż lub kasza.  

Słodko czy słono? 

Olej sezamowy nie tylko doskonale komponuje się z wytrawnymi daniami, lecz także deserami! Można go dodawać do sałatek owocowych z owocami leśnymi lub egzotycznymi. Wystarczy tylko kilka kropli, aby deser nabrał zupełnie nowego smaku. Jednak to nie koniec inspiracji. Olej sezamowy można również dodawać do samodzielnie przygotowanego budyniu, kremu owocowego, owsianki, koktajli owocowych czy podać jako sos do lodów. 

Zebrane na stronie przepisy z olejem sezamowym to sporo egzotycznych przysmaków, takich jak chińskie pierożki, karaibskie szaszłyki, japońska sałatka wakame, zupa won-ton (i inne zupy), kaczka po pekińsku, orientalne przysmaki z kurczaka oraz klasyczny hummus. Znajdzie się też coś dla zwolenników bardziej tradycyjnych smaków: pieczony schab, jajka z majonezem, różnorodne sałatki, jarzynki do obiadu, a nawet słodkie muffinki z ziarenkami granatu. Mnóstwo pyszności! 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu