Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Olej, tłuszcz, ocet

Pomysły na potrawy z olejem sezamowym - przepisy | WINIARY

Olej sezamowy ma wiele zastosowań, z powodzeniem zastępuje np. swój rzepakowy i słonecznikowy odpowiednik. Jak smakuje olej sezamowy i do czego warto go dodawać?

Przepisy 10
Sezamowo-imbirowy majonez

Sezamowo-imbirowy majonez

5 min Łatwy
Zupa tajska wege

Zupa tajska wege

8 godz 30 min Łatwy
Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami

Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami

100
1 godz 15 min Łatwy
Sałatka pomidor, mozzarella i mango

Sałatka pomidor, mozzarella i mango

20 min Łatwy
Ramen - japońska zupa

Ramen - japońska zupa

2 godz Łatwy
Wieprzowina z nutą Orientu

Wieprzowina z nutą Orientu

65
57 min Łatwy
Kurczak gong bao

Kurczak gong bao

75
49 min Łatwy
Sałatka wakame

Sałatka wakame

30 min Łatwy
Pieczone skrzydełka z kurczaka

Pieczone skrzydełka z kurczaka

35
2 godz 12 min Łatwy
Warzywa z woka po tajsku

Warzywa z woka po tajsku

38 min Łatwy

Zastosowanie oleju sezamowego 

Olej sezamowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do sosów sałatkowych, jednak nie trzeba ograniczać się do spożywania tego składnika na zimno. Równie dobrze można nim polać gotowane lub pieczone potrawy, trzeba jednak pamiętać, że nie można go poddawać obróbce termicznej. Olej sezamowy ma ciemnobrązowy kolor, lekko orzechowy smak i intensywny aromat. Jest także odporny na jełczenie. Sprawdzi się do gotowanych lub duszonych warzyw, potrawek, past warzywnych, farszów czy serów. Można nim wzbogacać zupy krem i dania z mięsem. Jest również świetnym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek warzywnych oraz mieszanych, gdzie bazą jest makaron, ryż lub kasza.  

Słodko czy słono? 

Olej sezamowy nie tylko doskonale komponuje się z wytrawnymi daniami, lecz także deserami! Można go dodawać do sałatek owocowych z owocami leśnymi lub egzotycznymi. Wystarczy tylko kilka kropli, aby deser nabrał zupełnie nowego smaku. Jednak to nie koniec inspiracji. Olej sezamowy można również dodawać do samodzielnie przygotowanego budyniu, kremu owocowego, owsianki, koktajli owocowych czy podać jako sos do lodów. 

Zebrane na stronie przepisy z olejem sezamowym to sporo egzotycznych przysmaków, takich jak chińskie pierożki, karaibskie szaszłyki, japońska sałatka wakame, zupa won-ton (i inne zupy), kaczka po pekińsku, orientalne przysmaki z kurczaka oraz klasyczny hummus. Znajdzie się też coś dla zwolenników bardziej tradycyjnych smaków: pieczony schab, jajka z majonezem, różnorodne sałatki, jarzynki do obiadu, a nawet słodkie muffinki z ziarenkami granatu. Mnóstwo pyszności! 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu