Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kaczkę nacinamy od strony skóry w kratkę, lub paski. Marynujemy w przyprawie 5 smaków oraz soli morskiej.
Do wrzącej wody wrzucamy ryż i gotujemy 20 minut.
Wszytskie warzywa tniemy w małe kawałki i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej sezamowy. Smażymy około 5 minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Gdy ryż się ugotuje wrzucamy go do warzyw i wkładamy do piekarnika w temperaturze do 100 stopni, aby trzymać ciepło potrawy.
Kaczkę kładziemy skórą do dołu na patelni, i smażymy około 7 minut, aż tłuszcz ze skóry wytopi się. Przewracamy na drugą stronę i smażymy około 5 minut. Ściągamy kaczkę z patelni i odkładamy na drewnianą deskę na około 6 minut aż mięso odpocznie.
Gdy kaczka odpoczywa, odlewamy nadmiar tłuszczu z patelni i dodajemy żurawinę. Podgrzewamy, tworząc gęsty sos.
Kaczkę kroimy w plastry, polewamy sosem żurawinowym i podajemy z ryżem.