Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami
100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
34.4g / 21%
Węglowodany
71.2g / 46%
Tłuszcze
23.4g / 33%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami

+

Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami

Wróć

Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest quenie

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Filet z kaczki
1  paczka
Przyprawa do dań kuchni chińskiej
200  g
Ryż
1 
Por
10 
Pieczarki
2 
Papryka
2  łyżek
Olej sezamowy
2  łyżek
Żurawina w słoiku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
34.41 g
Węglowodany
71.17 g
Tłuszcze
23.36 g
Wartość energetyczna
628.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kaczka rozpływa się w ustach, a sama potrawa ma niesamowity aromat. Jest ona dobrym pomysłem na urozmaicenie kuchni tradycyjnej, w nieco ubarwionym wydaniu. Dodatkowo ryż z warzywami jest niezwykle smaczny, gorąco polecam. Zobacz, dlaczego różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami jest świetną propozycją na odświętny obiad.

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    10 min
    Kaczkę nacinamy od strony skóry w kratkę, lub paski. Marynujemy w przyprawie 5 smaków oraz soli morskiej.
  • Krok 2

    20 min
    Do wrzącej wody wrzucamy ryż i gotujemy 20 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Wszytskie warzywa tniemy w małe kawałki i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej sezamowy. Smażymy około 5 minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Gdy ryż się ugotuje wrzucamy go do warzyw i wkładamy do piekarnika w temperaturze do 100 stopni, aby trzymać ciepło potrawy.
  • Krok 4

    20 min
    Kaczkę kładziemy skórą do dołu na patelni, i smażymy około 7 minut, aż tłuszcz ze skóry wytopi się. Przewracamy na drugą stronę i smażymy około 5 minut. Ściągamy kaczkę z patelni i odkładamy na drewnianą deskę na około 6 minut aż mięso odpocznie.
  • Krok 5

    10 min
    Gdy kaczka odpoczywa, odlewamy nadmiar tłuszczu z patelni i dodajemy żurawinę. Podgrzewamy, tworząc gęsty sos.
  • Krok 6

    5 min
    Kaczkę kroimy w plastry, polewamy sosem żurawinowym i podajemy z ryżem.
Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami

Krok 1 z 6

Kaczkę nacinamy od strony skóry w kratkę, lub paski. Marynujemy w przyprawie 5 smaków oraz soli morskiej.

Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami

Krok 2 z 6

Do wrzącej wody wrzucamy ryż i gotujemy 20 minut.

Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami

Krok 3 z 6

Wszytskie warzywa tniemy w małe kawałki i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej sezamowy. Smażymy około 5 minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Gdy ryż się ugotuje wrzucamy go do warzyw i wkładamy do piekarnika w temperaturze do 100 stopni, aby trzymać ciepło potrawy.

Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami

Krok 4 z 6

Kaczkę kładziemy skórą do dołu na patelni, i smażymy około 7 minut, aż tłuszcz ze skóry wytopi się. Przewracamy na drugą stronę i smażymy około 5 minut. Ściągamy kaczkę z patelni i odkładamy na drewnianą deskę na około 6 minut aż mięso odpocznie.

Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami

Krok 5 z 6

Gdy kaczka odpoczywa, odlewamy nadmiar tłuszczu z patelni i dodajemy żurawinę. Podgrzewamy, tworząc gęsty sos.

Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami

Krok 6 z 6

Kaczkę kroimy w plastry, polewamy sosem żurawinowym i podajemy z ryżem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

    Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

    Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

    1 godz 37 min Łatwy
  • Pierś z kurczaka zapiekaną z ziemniakami

    Pierś z kurczaka zapiekaną z ziemniakami

    1 godz Łatwy
  • Zupa tex-mex

    Zupa tex-mex

    50 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu