100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
34.4g / 21%
Węglowodany
71.2g / 46%
Tłuszcze
23.4g / 33%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawionowym podawana z ryżem z warzywami

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest quenie

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Filet z kaczki
1  paczka
Przyprawa do dań kuchni chińskiej
200  g
Ryż
1 
Por
10 
Pieczarki
2 
Papryka
2  łyżek
Olej sezamowy
2  łyżek
Żurawina w słoiku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
34.41 g
Węglowodany
71.17 g
Tłuszcze
23.36 g
Wartość energetyczna
628.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kaczka rozpływa się w ustach, a sama potrawa ma niesamowity aromat. Jest ona dobrym pomysłem na urozmaicenie kuchni tradycyjnej, w nieco ubarwionym wydaniu. Dodatkowo ryż z warzywami jest niezwykle smaczny, gorąco polecam. Zobacz, dlaczego różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami jest świetną propozycją na odświętny obiad.
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
10 min
Kaczkę nacinamy od strony skóry w kratkę, lub paski. Marynujemy w przyprawie 5 smaków oraz soli morskiej.
Krok 2
20 min
Do wrzącej wody wrzucamy ryż i gotujemy 20 minut.
Krok 3
10 min
Wszytskie warzywa tniemy w małe kawałki i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej sezamowy. Smażymy około 5 minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Gdy ryż się ugotuje wrzucamy go do warzyw i wkładamy do piekarnika w temperaturze do 100 stopni, aby trzymać ciepło potrawy.
Krok 4
20 min
Kaczkę kładziemy skórą do dołu na patelni, i smażymy około 7 minut, aż tłuszcz ze skóry wytopi się. Przewracamy na drugą stronę i smażymy około 5 minut. Ściągamy kaczkę z patelni i odkładamy na drewnianą deskę na około 6 minut aż mięso odpocznie.
Krok 5
10 min
Gdy kaczka odpoczywa, odlewamy nadmiar tłuszczu z patelni i dodajemy żurawinę. Podgrzewamy, tworząc gęsty sos.
Krok 6
5 min
Kaczkę kroimy w plastry, polewamy sosem żurawinowym i podajemy z ryżem.
Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawionowym podawana z ryżem z warzywami

Krok 1 z 6

Kaczkę nacinamy od strony skóry w kratkę, lub paski. Marynujemy w przyprawie 5 smaków oraz soli morskiej.

Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawionowym podawana z ryżem z warzywami

Krok 2 z 6

Do wrzącej wody wrzucamy ryż i gotujemy 20 minut.

Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawionowym podawana z ryżem z warzywami

Krok 3 z 6

Wszytskie warzywa tniemy w małe kawałki i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej sezamowy. Smażymy około 5 minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Gdy ryż się ugotuje wrzucamy go do warzyw i wkładamy do piekarnika w temperaturze do 100 stopni, aby trzymać ciepło potrawy.

Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawionowym podawana z ryżem z warzywami

Krok 4 z 6

Kaczkę kładziemy skórą do dołu na patelni, i smażymy około 7 minut, aż tłuszcz ze skóry wytopi się. Przewracamy na drugą stronę i smażymy około 5 minut. Ściągamy kaczkę z patelni i odkładamy na drewnianą deskę na około 6 minut aż mięso odpocznie.

Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawionowym podawana z ryżem z warzywami

Krok 5 z 6

Gdy kaczka odpoczywa, odlewamy nadmiar tłuszczu z patelni i dodajemy żurawinę. Podgrzewamy, tworząc gęsty sos.

Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawionowym podawana z ryżem z warzywami

Krok 6 z 6

Kaczkę kroimy w plastry, polewamy sosem żurawinowym i podajemy z ryżem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika