Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zabawna i kolorowa szarlotka na półkruchym spodzie, z masą jabłkowo-cynamonową, zapiekana pod różową pierzynką z białek i Kisielu o smaku truskawkowym WINIARY. Szarlotka pod pierzynka będzie idealna na przyjęcia dla najmłodszych. Ciasto możesz dodatkowo udekorować kolorowymi sosami – truskawkowym, czekoladowym i waniliowym.
Przygotowanie
120 min
Krok 1
3 min
Mąkę przesiej do miski.
Krok 2
10 min
Dodaj masło, 4 łyżki cukru i Proszek do pieczenia, posiekaj. Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto.
Krok 3
30 min
Wstaw je do lodówki na 0,5 godziny.
Krok 4
7 min
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij sok, dodaj pozostały cukier i cynamon.
Krok 5
5 min
Dwie trzecie ciasta rozwałkuj i przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Krok 6
5 min
Ubij pianę z białek, dodaj Kisiel (proszek).
Krok 7
10 min
Na cieście rozłóż jabłka, ubitą pianę, resztę ciasta startego na tarce o grubych oczkach.
Krok 8
50 min
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut.
Krok 1
z
8
Mąkę przesiej do miski.
Krok 2
z
8
Dodaj masło, 4 łyżki cukru i Proszek do pieczenia, posiekaj. Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto.
Krok 3
z
8
Wstaw je do lodówki na 0,5 godziny.
Krok 4
z
8
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij sok, dodaj pozostały cukier i cynamon.
Krok 5
z
8
Dwie trzecie ciasta rozwałkuj i przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Krok 6
z
8
Ubij pianę z białek, dodaj Kisiel (proszek).
Krok 7
z
8
Na cieście rozłóż jabłka, ubitą pianę, resztę ciasta startego na tarce o grubych oczkach.
Krok 8
z
8
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0