Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szarlotka pod różową pierzynką

0
120 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250 g
Masło
1 szklanka
Cukier
5 
Jajko
1 kg
Jabłka
1 trochę
Cynamon
1 łyżka
Bułka tarta
3 szklanek
Mąka krupczatka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
11.85 g
Białko
5.84 g
Wartość energetyczna
317.6 kcal
Węglowodany
44.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
3 min
Mąkę przesiej do miski.
Krok 2
10 min
Dodaj masło, 4 łyżki cukru i Proszek do pieczenia, posiekaj. Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto.
Krok 3
30 min
Wstaw je do lodówki na 0,5 godziny.
Krok 4
7 min
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij sok, dodaj pozostały cukier i cynamon.
Krok 5
5 min
Dwie trzecie ciasta rozwałkuj i przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Krok 6
5 min
Ubij pianę z białek, dodaj Kisiel (proszek).
Krok 7
10 min
Na cieście rozłóż jabłka, ubitą pianę, resztę ciasta startego na tarce o grubych oczkach.
Krok 8
50 min
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut.
Szarlotka pod różową pierzynką

Krok 1 z 8

Mąkę przesiej do miski.

Szarlotka pod różową pierzynką

Krok 2 z 8

Dodaj masło, 4 łyżki cukru i Proszek do pieczenia, posiekaj. Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto.

Szarlotka pod różową pierzynką

Krok 3 z 8

Wstaw je do lodówki na 0,5 godziny.

Szarlotka pod różową pierzynką

Krok 4 z 8

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij sok, dodaj pozostały cukier i cynamon.

Szarlotka pod różową pierzynką

Krok 5 z 8

Dwie trzecie ciasta rozwałkuj i przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.

Szarlotka pod różową pierzynką

Krok 6 z 8

Ubij pianę z białek, dodaj Kisiel (proszek).

Szarlotka pod różową pierzynką

Krok 7 z 8

Na cieście rozłóż jabłka, ubitą pianę, resztę ciasta startego na tarce o grubych oczkach.

Szarlotka pod różową pierzynką

Krok 8 z 8

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut.

Zabawna i kolorowa szarlotka na półkruchym spodzie, z masą jabłkowo-cynamonową, zapiekana pod różową pierzynką z białek i Kisielu o smaku truskawkowym WINIARY. Szarlotka pod pierzynka będzie idealna na przyjęcia dla najmłodszych. Ciasto możesz dodatkowo udekorować kolorowymi sosami – truskawkowym, czekoladowym i waniliowym.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika