Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka wakame

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 pęczek
Wodorosty Wakame
1 
Ogórek Długi
0.5 
Marchewka
4 łyżek
Sos sojowy
2 łyżek
Ocet ryżowy
1 łyżeczka
Cukier
5 kropli
Olej sezamowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
83.78 kcal
Węglowodany
11.51 g
Tłuszcze
2.77 g
Białko
5.26 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Glony wrzuć do przegotowanej i ostudzonej wody i mocz około 10 minut.
Krok 2
10 min
Marchewkę i ogórka umyj. Ogórek pokrój w słupki o długości do 2 cm, a marchewkę w słupki długości około 4 cm (dość cienkie).
Krok 3
5 min
Płynne składniki wymieszaj ze sobą w miseczce i dodaj cukier. Wszystko mieszaj tak, by cukier się rozpuścił.
Krok 4
5 min
Glony wyjmij i wyciśnij delikatnie nadmiar wody. Wymieszaj z ogórkiem, marchewką i marynatą.
Sałatka wakame

Krok 1 z 4

Glony wrzuć do przegotowanej i ostudzonej wody i mocz około 10 minut.

Sałatka wakame

Krok 2 z 4

Marchewkę i ogórka umyj. Ogórek pokrój w słupki o długości do 2 cm, a marchewkę w słupki długości około 4 cm (dość cienkie).

Sałatka wakame

Krok 3 z 4

Płynne składniki wymieszaj ze sobą w miseczce i dodaj cukier. Wszystko mieszaj tak, by cukier się rozpuścił.

Sałatka wakame

Krok 4 z 4

Glony wyjmij i wyciśnij delikatnie nadmiar wody. Wymieszaj z ogórkiem, marchewką i marynatą.

Sałatki to idealne rozwiązanie na popołudniowe spotkanie ze znajomymi i cotygodniowy zjazd rodzinny. Dotychczas serwowałaś wyłącznie tradycyjne sałatki i chcesz to zmienić? Idealnym rozwiązaniem dla Ciebie jest sałatka wakame, która pochodzi z kuchni japońskiej. Chrupiące warzywa w połączeniu z wyrazistym smakiem sosu sojowego sprawdzą się także jako dodatek do ryb i mięs, dodając im orientalnego charakteru. Prosta w przygotowaniu, dodatkowo zaoszczędzi Twój czas spędzony w kuchni, który bez wątpienia będziesz mogła poświęcić swoim gościom.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika