Sałatka wakame
30min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
5.26 g
Węglowodany
11.51 g
Tłuszcze
2.77 g
Wartość energetyczna
83.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
10 min
Glony wrzuć do przegotowanej i ostudzonej wody i mocz około 10 minut.
Krok 2
10 min
Marchewkę i ogórka umyj. Ogórek pokrój w słupki o długości do 2 cm, a marchewkę w słupki długości około 4 cm (dość cienkie).
Krok 3
5 min
Płynne składniki wymieszaj ze sobą w miseczce i dodaj cukier. Wszystko mieszaj tak, by cukier się rozpuścił.
Krok 4
5 min
Glony wyjmij i wyciśnij delikatnie nadmiar wody. Wymieszaj z ogórkiem, marchewką i marynatą.
Sałatki to idealne rozwiązanie na popołudniowe spotkanie ze znajomymi i cotygodniowy zjazd rodzinny. Dotychczas serwowałaś wyłącznie tradycyjne sałatki i chcesz to zmienić? Idealnym rozwiązaniem dla Ciebie jest sałatka wakame, która pochodzi z kuchni japońskiej. Chrupiące warzywa w połączeniu z wyrazistym smakiem sosu sojowego sprawdzą się także jako dodatek do ryb i mięs, dodając im orientalnego charakteru. Prosta w przygotowaniu, dodatkowo zaoszczędzi Twój czas spędzony w kuchni, który bez wątpienia będziesz mogła poświęcić swoim gościom.
Komentarze 0