Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Glony Nori - kategoria top

Pomysły na dania z glonów nori - przepisy

Znajdziesz tu przepisy na dania z glonów nori. Masz szansę wypróbować pomysły na dania z kuchni japońskiej - np. na sushi lub ramen. Sprawdź nasze pomysły!

Przepisy 2

Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka

35 ze 100
30 min Łatwy
Kashi - sushi z kaszą i warzywami

Kashi - sushi z kaszą i warzywami

95 ze 100
1 godz 30 min Łatwy

Nori – główny składnik sushi 

Nori to jadalne wodorosty spreparowane i sprasowane do niewielkich, bardzo cienkich arkuszy. Można wyróżnić trzy podstawowe rodzaje nori – prażone na sucho (yaki nori), przyprawione i mokre (tsukadani nori) oraz suche z przyprawami (ajitsuke nori). Wszystkie są popularnym składnikiem kuchni japońskiej, lecz najczęściej kojarzone są z sushi – niewielkimi rolkami wypełnionymi ryżem, warzywami i mięsem (najczęściej surową lub wędzoną rybą). Płaty nori wykorzystuje się przede wszystkim do zawijania pokrojonych w paski składników oraz specjalnej odmiany ryżu do kilkunastocentymetrowych rolek, krojonych następnie na kilka mniejszych części. Z arkuszy nori przygotowuje się także temaki, czyli rodzaj sakiewek napełnionych charakterystycznymi dla sushi składnikami. 

Nori w zupie 

Pocięte w paski arkusze nori są częstym dodatkiem do zupy miso, będącej połączeniem delikatnego bulionu oraz pasty miso, powstałej ze sfermentowanej soi i nadającej całej potrawie charakterystycznego smaku. Zgodnie z japońską tradycją do miso dodaje się składniki związane z określonymi porami roku lub zestawione tak, by część pływała po powierzchni, a reszta opadała na dno. Dlatego też w zupie oprócz wodorostów można także znaleźć grzyby, cebulę, ryby, krewetki czy poszatkowaną rzodkiew. Nori jest również popularnym dodatkiem do wyjątkowej zupy ramen, także przyrządzanej na bazie bulionu, lecz z dodatkiem bardzo aromatycznych przypraw takich jak sos rybny, gwiazdki anyżu, goździki oraz imbir. 

Wyśmienity łosoś w nori 

To danie prezentuje się obłędnie i niezwykle elegancko, choć jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga większego doświadczenia w kuchni. Podłużne kawałki łososia wystarczy lekko posolić i szczelnie owinąć arkuszem nori, a następnie obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej oliwie. Gotowego łososia należy pokroić na średniej grubości plastry i podawać z ryżem oraz sałatką z rzodkwi. W podobny sposób można przyrządzić nieduże filety drobiowe, zamarynowane wcześniej w sosie teriyaki i z dodatkiem posiekanych orzeszków arachidowych. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu