35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
29.8g / 90%
Węglowodany
0.6g / 1%
Tłuszcze
1.2g / 8%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Stek z tuńczyka

(0)
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest pacpaw

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

25  dag
Polędwica z tuńczyka
1 
Nori
1  płaska łyżeczka
Sos sojowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Przyprawa do ryb

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
29.79 g
Węglowodany
0.59 g
Tłuszcze
1.17 g
Wartość energetyczna
137.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dobry stek z tuńczyka będzie delikatny, miękki i soczysty. Przygotowany na patelni grillowej nie potrzebuje dodatkowego tłuszczu do smażenia, co pozwoli mu zachować swój naturalny, pyszny smak. Stek z tuńczyka możesz podawać z grillowanymi warzywami i z ryżem. Będzie wyśmienicie smakował również z ziemniakami.
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
9 min
Stek z tuńczyka pozbawiamy wszelkich niedoskonałości, jeśli się zdarzą.
Krok 2
5 min
Rozgrzewamy patelnię grillową i kładziemy polędwicę z tuńczyka. Przyprawiam solą oraz ziołową przyprawą do ryb.
Krok 3
15 min
Smażymy około 7 minut na jednej stronie po czym przewracamy. Usmażoną stronę smarujemy odrobiną sosu sojowego.
Krok 4
1 min
Podałem z glonami nori. Smacznego.
Stek z tuńczyka

Krok 1 z 4

Stek z tuńczyka pozbawiamy wszelkich niedoskonałości, jeśli się zdarzą.

Stek z tuńczyka

Krok 2 z 4

Rozgrzewamy patelnię grillową i kładziemy polędwicę z tuńczyka. Przyprawiam solą oraz ziołową przyprawą do ryb.

Stek z tuńczyka

Krok 3 z 4

Smażymy około 7 minut na jednej stronie po czym przewracamy. Usmażoną stronę smarujemy odrobiną sosu sojowego.

Stek z tuńczyka

Krok 4 z 4

Podałem z glonami nori. Smacznego.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika