65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
445g / 26%
Węglowodany
617.2g / 38%
Tłuszcze
267.9g / 36%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

(0)
1 godz 30 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800  g
Wołowina
1 
Cebula
3  ząbków
2  łyżek
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Olej
200  g
Pieczarki
1 
Cebula
trochę
Tymianek świeży
1  łyżka
Masło
1  szklanka
Bulion Rybny
1  kg
Ziemniaki
100  g
Masło
200  ml
Zsiadłe mleko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
445.02 g
Węglowodany
617.25 g
Tłuszcze
267.94 g
Wartość energetyczna
6599.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Klasyczne obiadowe danie w nowoczesnej i nieco ulepszonej odsłonie. Zsiadłe mleko podkreśli smak ziemniaczanego puree i będzie idealnie pasować do mięsa i grzybowego sosu.
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
5 min
Mięso dokładnie umyj, osusz i oczyść, a następnie drobno posiekaj.
Krok 2
10 min
Dodaj posiekaną natkę pietruszki, czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość dopraw maggi i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj.
Krok 3
3 min
Z mięsa uformuj niewielkie płaskie kotlety i schowaj do lodówki na min. 30 min.
Krok 4
10 min
Po tym czasie smaż kotlety z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu aż będą rumiane.
Krok 5
18 min
Ziemniaki obierz i przekrój na mniejsze kawałki, ugotuj do miękkości.
Krok 6
10 min
Ugotowane i ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich masło, całość wymieszaj. Na końcu podgrzej dodając zsiadłe mleko oraz sól i pieprz do smaku.
Krok 7
17 min
Na pozostałościach po smażeniu steków przygotuj sos. Posiekaną cebulę obsmaż na patelni. Dodaj poprzekrawane wzdłuż pieczarki i smaż chwilę aż się lekko zarumienią.
Krok 8
15 min
Dopraw Maggi oraz świeżym tymiankiem i zalej bulionem. Całość gotuj aż płyn zredukuje się o połowę.
Krok 9
2 min
Na końcu gotowania dodaj zimne masło.
Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 1 z 9

Mięso dokładnie umyj, osusz i oczyść, a następnie drobno posiekaj.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 2 z 9

Dodaj posiekaną natkę pietruszki, czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość dopraw maggi i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 3 z 9

Z mięsa uformuj niewielkie płaskie kotlety i schowaj do lodówki na min. 30 min.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 4 z 9

Po tym czasie smaż kotlety z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu aż będą rumiane.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 5 z 9

Ziemniaki obierz i przekrój na mniejsze kawałki, ugotuj do miękkości.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 6 z 9

Ugotowane i ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich masło, całość wymieszaj. Na końcu podgrzej dodając zsiadłe mleko oraz sól i pieprz do smaku.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 7 z 9

Na pozostałościach po smażeniu steków przygotuj sos. Posiekaną cebulę obsmaż na patelni. Dodaj poprzekrawane wzdłuż pieczarki i smaż chwilę aż się lekko zarumienią.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 8 z 9

Dopraw Maggi oraz świeżym tymiankiem i zalej bulionem. Całość gotuj aż płyn zredukuje się o połowę.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Krok 9 z 9

Na końcu gotowania dodaj zimne masło.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika