Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Siekane steki z wołowiny z grzybkami i purée ziemniaczanym
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
445g / 26%
Węglowodany
617.2g / 38%
Tłuszcze
267.9g / 36%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i purée ziemniaczanym

+

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i purée ziemniaczanym

Wróć

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i purée ziemniaczanym

(0)
1 godz 30 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
800  g
Wołowina
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
3  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
2  łyżek
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Olej
200  g
Pieczarki
1 
Cebula
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
trochę
Tymianek świeży
1  łyżka
Masło
1  szklanka
Bulion Rybny
1  kg
Ziemniaki
100  g
Masło
200  ml
Zsiadłe mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
445.02 g
Węglowodany
617.25 g
Tłuszcze
267.94 g
Wartość energetyczna
6599.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Klasyczne obiadowe danie w nowoczesnej i nieco ulepszonej odsłonie. Zsiadłe mleko podkreśli smak ziemniaczanego puree i będzie idealnie pasować do mięsa i grzybowego sosu.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    5 min
    Mięso dokładnie umyj, osusz i oczyść, a następnie drobno posiekaj.
  • Krok 2

    10 min
    Dodaj posiekaną natkę pietruszki, czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość dopraw maggi i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    3 min
    Z mięsa uformuj niewielkie płaskie kotlety i schowaj do lodówki na min. 30 min.
  • Krok 4

    10 min
    Po tym czasie smaż kotlety z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu aż będą rumiane.
  • Krok 5

    18 min
    Ziemniaki obierz i przekrój na mniejsze kawałki, ugotuj do miękkości.
  • Krok 6

    10 min
    Ugotowane i ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich masło, całość wymieszaj. Na końcu podgrzej dodając zsiadłe mleko oraz sól i pieprz do smaku.
  • Krok 7

    17 min
    Na pozostałościach po smażeniu steków przygotuj sos. Posiekaną cebulę obsmaż na patelni. Dodaj poprzekrawane wzdłuż pieczarki i smaż chwilę aż się lekko zarumienią.
  • Krok 8

    15 min
    Dopraw Maggi oraz świeżym tymiankiem i zalej bulionem. Całość gotuj aż płyn zredukuje się o połowę.
  • Krok 9

    2 min
    Na końcu gotowania dodaj zimne masło.
Siekane steki z wołowiny z grzybkami i purée ziemniaczanym

Krok 1 z 9

Mięso dokładnie umyj, osusz i oczyść, a następnie drobno posiekaj.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i purée ziemniaczanym

Krok 2 z 9

Dodaj posiekaną natkę pietruszki, czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość dopraw maggi i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i purée ziemniaczanym

Krok 3 z 9

Z mięsa uformuj niewielkie płaskie kotlety i schowaj do lodówki na min. 30 min.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i purée ziemniaczanym

Krok 4 z 9

Po tym czasie smaż kotlety z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu aż będą rumiane.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i purée ziemniaczanym

Krok 5 z 9

Ziemniaki obierz i przekrój na mniejsze kawałki, ugotuj do miękkości.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i purée ziemniaczanym

Krok 6 z 9

Ugotowane i ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich masło, całość wymieszaj. Na końcu podgrzej dodając zsiadłe mleko oraz sól i pieprz do smaku.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i purée ziemniaczanym

Krok 7 z 9

Na pozostałościach po smażeniu steków przygotuj sos. Posiekaną cebulę obsmaż na patelni. Dodaj poprzekrawane wzdłuż pieczarki i smaż chwilę aż się lekko zarumienią.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i purée ziemniaczanym

Krok 8 z 9

Dopraw Maggi oraz świeżym tymiankiem i zalej bulionem. Całość gotuj aż płyn zredukuje się o połowę.

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i purée ziemniaczanym

Krok 9 z 9

Na końcu gotowania dodaj zimne masło.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szybki gulasz grzybowy

    Szybki gulasz grzybowy

    15 min Łatwy
  • Krupnik na podrobach

    Krupnik na podrobach

    56 min Łatwy
  • Zapiekanka mac'n cheese z kurczakiem i brokułami

    Zapiekanka mac'n cheese z kurczakiem i brokułami

    56 min Łatwy
  • Mini lasagne z mozzarellą i bazylią

    Mini lasagne z mozzarellą i bazylią

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu