Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
warzywa zielone

Rzeżucha

Rzeżucha to nie tylko ozdoba dań, lecz także ciekawy składnik pysznych potraw. Można ją jeść na wiele różnych sposobów! 

Przepisy 9

Żurek z jajkiem przepiórczym i chipsem z boczku

Żurek z jajkiem przepiórczym i chipsem z boczku

26 min Łatwy
Tradycyjne jajka wielkanocne

Tradycyjne jajka wielkanocne

22 min Łatwy
Filety śledziowe w zdrowej odsłonie

Filety śledziowe w zdrowej odsłonie

15 min Łatwy
Jajka faszerowane z rzeżuchą

Jajka faszerowane z rzeżuchą

26 min Łatwy
Wiosenny tort sałatkowy

Wiosenny tort sałatkowy

1 godz 30 min Średni
Jajka z pikantnym farszem

Jajka z pikantnym farszem

19 min Łatwy
Kotleciki z soczewicy i brokuła

Kotleciki z soczewicy i brokuła

90 ze 100
1 godz 7 min Łatwy
Sałatka wiosenna z sosem majonezowo-jogurtowym

Sałatka wiosenna z sosem majonezowo-jogurtowym

25 min Łatwy
Kurki w śmietanie z rzeżuchą

Kurki w śmietanie z rzeżuchą

35 min Łatwy

Rzeżucha nie tylko od święta 

Rzeżucha szczególnie kojarzy nam się z Wielkanocą, jednak warto po nią sięgać przez cały rok. Jej charakterystyczny, nieco pikantny smak podkreśla charakter wielu dań. Pomysłów na rzeżuchę jest mnóstwo. Można ją jeść na surowo lub po ugotowaniu na parze. Świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami w sałatkach lub jako składnik pasty jajecznej. Warto posypać rzeżuchą zupę lub zwyczajnie położyć na kanapce z dowolnymi składnikami. Roślina jest również składnikiem wielu pysznych koktajli, np. ze szpinakiem, bananem czy gruszką. A może pesto do makaronu? Przepisy z rzeżuchą mogą być bardzo kreatywne! 

Domowa hodowla rzeżuchy 

Rzeżuchę można samodzielnie hodować bez stosowania żadnych nawozów. Wystarczy tylko rozsypać nasiona na talerzu, przykryć gazą i codziennie zraszać, żeby po kilku dniach cieszyć się smakiem zielonych listków. Aby przyspieszyć kiełkowanie rzeżuchy, można również przykryć nasiona folią na pierwsze dwa dni. Samodzielnie hodując rzeżuchę, będziemy mieli pewność, że będzie zawsze świeża i pyszna! 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu