Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wiosenny tort sałatkowy

0
90 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Jajko
5 
Ogórek kiszony
4 
Marchewka
4 
Ziemniaki
2 
Korzeń pietruszki
2 
Cebula
1 puszka
Zielony groszek
1 paczka
Brukselka
6 
Szparagi
8 plastrów
Chleb tostowy
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 pęczek
Rzodkiewka
1 
Ogórek
1 
Marchewka
1 paczka
Rzeżucha, ogród, surowe
1 paczka
Brukselka
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
70 min
Przygotuj sałatkę jarzynową: marchewkę i pietruszkę oczyść, umyj i ugotuj. Oddzielnie ugotuj obrane ziemniaki. Odsącz i ostudź. Ugotowane warzywa oraz jajka i ogórki kiszone pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Groszek odsącz z zalewy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
5 min
A teraz przygotuj tort: Z kromek pieczywa tostowego odkrój skórki. Pierwsze 4 kromki ułóż na talerzu tak, by tworzyły równy kwadrat. Na wierzchu ostrożnie połóż warstwę sałatki i wierzch posmaruj Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.
Krok 3
3 min
Na to połóż kolejne 4 kromki pieczywa bez skórki, warstwę sałatki i Majonez Dekoracyjnym WINIARY.
Krok 4
3 min
Tak przygotowany tort posmaruj ze wszystkich stron równą warstwą Majonezu Dekoracyjnego WINIARY.
Krok 5
10 min
Przygotuj warzywa do dekoracji: marchewkę i ogórek pokrój na wąskie paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Rzodkiewkę pokrój w plasterki. Szparagi poprzekrawaj wzdłuż na połówki. Jeśli nie masz szparagów, możesz użyć zamiennie seler naciowy – umyj, obierz i przekrój w wzdłuż jego łodygi.
Krok 6
0 min
Udekoruj tort po bokach połówkami szparagów i kiełkami.
Krok 7
3 min
Na koniec posyp wierzch kolorowymi paskami marchewki, ogórka, kiełkami i rzeżuchą. Dodaj szczyptę pieprzu i sałatkowy tort jest gotowy.
Wiosenny tort sałatkowy

Krok 1 z 7

Przygotuj sałatkę jarzynową: marchewkę i pietruszkę oczyść, umyj i ugotuj. Oddzielnie ugotuj obrane ziemniaki. Odsącz i ostudź. Ugotowane warzywa oraz jajka i ogórki kiszone pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Groszek odsącz z zalewy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Dopraw solą i pieprzem.

Wiosenny tort sałatkowy

Krok 2 z 7

A teraz przygotuj tort: Z kromek pieczywa tostowego odkrój skórki. Pierwsze 4 kromki ułóż na talerzu tak, by tworzyły równy kwadrat. Na wierzchu ostrożnie połóż warstwę sałatki i wierzch posmaruj Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.

Wiosenny tort sałatkowy

Krok 3 z 7

Na to połóż kolejne 4 kromki pieczywa bez skórki, warstwę sałatki i Majonez Dekoracyjnym WINIARY.

Wiosenny tort sałatkowy

Krok 4 z 7

Tak przygotowany tort posmaruj ze wszystkich stron równą warstwą Majonezu Dekoracyjnego WINIARY.

Wiosenny tort sałatkowy

Krok 5 z 7

Przygotuj warzywa do dekoracji: marchewkę i ogórek pokrój na wąskie paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Rzodkiewkę pokrój w plasterki. Szparagi poprzekrawaj wzdłuż na połówki. Jeśli nie masz szparagów, możesz użyć zamiennie seler naciowy – umyj, obierz i przekrój w wzdłuż jego łodygi.

Wiosenny tort sałatkowy

Krok 6 z 7

Udekoruj tort po bokach połówkami szparagów i kiełkami.

Wiosenny tort sałatkowy

Krok 7 z 7

Na koniec posyp wierzch kolorowymi paskami marchewki, ogórka, kiełkami i rzeżuchą. Dodaj szczyptę pieprzu i sałatkowy tort jest gotowy.

Trudno wyobrazić sobie Święta w polskim domu bez tradycyjnej sałatki jarzynowej. Zwykle podajemy ją w misce lub salaterce. Może tym razem warto wypróbować nowy, wyjątkowo efektowny sposób podania? Skorzystaj z naszej inspiracji i przygotuj wspaniały wiosenny tort sałatkowy z Majonezem dekoracyjnym WINIARY. Udekorowany zielonymi listkami i świeżymi warzywami może stać się głównym bohaterem rodzinnego spotkania!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika