Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wiosenny tort sałatkowy

0
1 godz 30 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Jajko
5 
Ogórek kiszony
4 
Marchewka
4 
Ziemniaki
2 
Pietruszka
2 
Cebula
1  puszka
Groszek Konserwowy
1  opakowanie
Kiełki grochu
6 
Szparagi
8  plastrów
Pieczywo tostowe
trochę
Sól
trochę
Pieprz
1  pęczek
Rzodkiewka
1 
Ogórek
1 
Marchewka
1  opakowanie
Rzeżucha
1  paczka
Kiełki buraka
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.64 g
Węglowodany
29.1 g
Tłuszcze
12.18 g
Wartość energetyczna
264.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
70 min
Przygotuj sałatkę jarzynową: marchewkę i pietruszkę oczyść, umyj i ugotuj. Oddzielnie ugotuj obrane ziemniaki. Odsącz i ostudź. Ugotowane warzywa oraz jajka i ogórki kiszone pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Groszek odsącz z zalewy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
5 min
A teraz przygotuj tort: Z kromek pieczywa tostowego odkrój skórki. Pierwsze 4 kromki ułóż na talerzu tak, by tworzyły równy kwadrat. Na wierzchu ostrożnie połóż warstwę sałatki i wierzch posmaruj Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.
Krok 3
3 min
Na to połóż kolejne 4 kromki pieczywa bez skórki, warstwę sałatki i Majonez Dekoracyjnym WINIARY.
Krok 4
3 min
Tak przygotowany tort posmaruj ze wszystkich stron równą warstwą Majonezu Dekoracyjnego WINIARY.
Krok 5
6 min
Przygotuj warzywa do dekoracji: marchewkę i ogórek pokrój na wąskie paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Rzodkiewkę pokrój w plasterki. Szparagi poprzekrawaj wzdłuż na połówki. Jeśli nie masz szparagów, możesz użyć zamiennie seler naciowy – umyj, obierz i przekrój w wzdłuż jego łodygi.
Krok 6
0 min
Udekoruj tort po bokach połówkami szparagów i kiełkami.
Krok 7
3 min
Na koniec posyp wierzch kolorowymi paskami marchewki, ogórka, kiełkami i rzeżuchą. Dodaj szczyptę pieprzu i sałatkowy tort jest gotowy.
Wiosenny tort sałatkowy

Krok 1 z 7

Przygotuj sałatkę jarzynową: marchewkę i pietruszkę oczyść, umyj i ugotuj. Oddzielnie ugotuj obrane ziemniaki. Odsącz i ostudź. Ugotowane warzywa oraz jajka i ogórki kiszone pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Groszek odsącz z zalewy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Dopraw solą i pieprzem.

Wiosenny tort sałatkowy

Krok 2 z 7

A teraz przygotuj tort: Z kromek pieczywa tostowego odkrój skórki. Pierwsze 4 kromki ułóż na talerzu tak, by tworzyły równy kwadrat. Na wierzchu ostrożnie połóż warstwę sałatki i wierzch posmaruj Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.

Wiosenny tort sałatkowy

Krok 3 z 7

Na to połóż kolejne 4 kromki pieczywa bez skórki, warstwę sałatki i Majonez Dekoracyjnym WINIARY.

Wiosenny tort sałatkowy

Krok 4 z 7

Tak przygotowany tort posmaruj ze wszystkich stron równą warstwą Majonezu Dekoracyjnego WINIARY.

Wiosenny tort sałatkowy

Krok 5 z 7

Przygotuj warzywa do dekoracji: marchewkę i ogórek pokrój na wąskie paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Rzodkiewkę pokrój w plasterki. Szparagi poprzekrawaj wzdłuż na połówki. Jeśli nie masz szparagów, możesz użyć zamiennie seler naciowy – umyj, obierz i przekrój w wzdłuż jego łodygi.

Wiosenny tort sałatkowy

Krok 6 z 7

Udekoruj tort po bokach połówkami szparagów i kiełkami.

Wiosenny tort sałatkowy

Krok 7 z 7

Na koniec posyp wierzch kolorowymi paskami marchewki, ogórka, kiełkami i rzeżuchą. Dodaj szczyptę pieprzu i sałatkowy tort jest gotowy.

Trudno wyobrazić sobie Święta w polskim domu bez tradycyjnej sałatki jarzynowej. Zwykle podajemy ją w misce lub salaterce. Może tym razem warto wypróbować nowy, wyjątkowo efektowny sposób podania? Skorzystaj z naszej inspiracji i przygotuj wspaniały wiosenny tort sałatkowy z Majonezem dekoracyjnym WINIARY. Udekorowany zielonymi listkami i świeżymi warzywami może stać się głównym bohaterem rodzinnego spotkania!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

95 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
95 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
11.6g / 17%
Węglowodany
29.1g / 42%
Tłuszcze
12.2g / 41%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha