Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Wiosenny tort sałatkowy

Wiosenny tort sałatkowy

(0)
1 godz 30 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
5 
Jajko
5 
Ogórek kiszony
5 
Marchewka
4 
Ziemniaki
2 
Pietruszka
2 
Cebula
1  puszka
Groszek Konserwowy
50  g
Kiełki
6 
Szparagi
8 
Kromka pieczywa tostowego
trochę
Sól
trochę
Pieprz
1  pęczek
Rzodkiewka
1 
Ogórek
1  opakowanie
Rzeżucha
trochę
Ulubione kiełki warzyw
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.09 g
Węglowodany
28.58 g
Tłuszcze
18.55 g
Wartość energetyczna
312.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Trudno wyobrazić sobie Święta w polskim domu bez tradycyjnej sałatki jarzynowej. Zwykle podajemy ją w misce lub salaterce. Może tym razem warto wypróbować nowy, wyjątkowo efektowny sposób podania? Skorzystaj z naszej inspiracji i przygotuj wspaniały wiosenny tort sałatkowy z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Udekorowany zielonymi listkami i świeżymi warzywami może stać się głównym bohaterem rodzinnego spotkania! Poznaj nasz przepis na warstwowy tort warzywny!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    45 min
    Przygotuj sałatkę jarzynową. Ugotuj jajka na twardo. 4 marchewki (jedną zostaw do dekoracji) i pietruszkę oczyść, umyj i ugotuj. Oddzielnie ugotuj obrane ziemniaki. Przestudzone warzywa, obrane jajka oraz kiszone ogórki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Groszek odsącz z zalewy. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj dokładnie z niewielką ilością Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 2

    1 min
    Odkrój skórki z kromek pieczywa.
  • Krok 3

    4 min
    4 kromki chleba ułóż na talerzu lub desce tak, aby tworzyły kwadrat. Na nich rozłóż równomiernie połowę przygotowanej sałatki. Wierzch posmaruj majonezem.
  • Krok 4

    5 min
    Na to połóż pozostałe kromki chleba i kolejną warstwę sałatki. Tak przygotowany tort posmaruj z wierzchu i po bokach Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.
  • Krok 5

    7 min
    Przygotuj warzywa do dekoracji. Obraną surową marchewkę i świeży ogórek pokrój na wąskie paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Rzodkiewkę pokrój w plasterki, a szparagi wzdłuż na połówki.
  • Krok 6

    2 min
    Boki tortu udekoruj pionowo ułożonymi szparagami i częścią kiełków.
  • Krok 7

    1 min
    Na wierzchu rozłóż pozostałe kiełki, rzeżuchę, paski z marchewki i ogórka oraz plastry rzodkiewki. Oprósz całość szczyptą pieprzu.
Wiosenny tort sałatkowy

Krok 1 z 7

Przygotuj sałatkę jarzynową. Ugotuj jajka na twardo. 4 marchewki (jedną zostaw do dekoracji) i pietruszkę oczyść, umyj i ugotuj. Oddzielnie ugotuj obrane ziemniaki. Przestudzone warzywa, obrane jajka oraz kiszone ogórki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Groszek odsącz z zalewy. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj dokładnie z niewielką ilością Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Wiosenny tort sałatkowy

Krok 2 z 7

Odkrój skórki z kromek pieczywa.

Wiosenny tort sałatkowy

Krok 3 z 7

4 kromki chleba ułóż na talerzu lub desce tak, aby tworzyły kwadrat. Na nich rozłóż równomiernie połowę przygotowanej sałatki. Wierzch posmaruj majonezem.

Wiosenny tort sałatkowy

Krok 4 z 7

Na to połóż pozostałe kromki chleba i kolejną warstwę sałatki. Tak przygotowany tort posmaruj z wierzchu i po bokach Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.

Wiosenny tort sałatkowy

Krok 5 z 7

Przygotuj warzywa do dekoracji. Obraną surową marchewkę i świeży ogórek pokrój na wąskie paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Rzodkiewkę pokrój w plasterki, a szparagi wzdłuż na połówki.

Wiosenny tort sałatkowy

Krok 6 z 7

Boki tortu udekoruj pionowo ułożonymi szparagami i częścią kiełków.

Wiosenny tort sałatkowy

Krok 7 z 7

Na wierzchu rozłóż pozostałe kiełki, rzeżuchę, paski z marchewki i ogórka oraz plastry rzodkiewki. Oprósz całość szczyptą pieprzu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
S Seler

Szparagi w kwietniu? Raczej plasterki ogórka ze skórką i duuuużo szczypiorku.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Jajka
  • Kolacja
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Ziemniaki

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka wiosenna z jajkiem

    Sałatka wiosenna z jajkiem

    30 min Łatwy
  • Sałatka jarzynowa tradycyjna

    Sałatka jarzynowa tradycyjna

    1 godz 25 min Łatwy
  • Klasyczna sałatka jarzynowa

    Klasyczna sałatka jarzynowa

    2 godz 5 min Łatwy
  • Sałatka jarzynowa w kokilkach

    Sałatka jarzynowa w kokilkach

    2 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu