Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jajka z rzeżuchą

0
26 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

8 
Jajko
2 plastrów
Szynka w plasterkach
1 łyżka
Musztarda
2 łyżek
Rzeżucha, ogród, surowe
2 łyżek
Rzeżucha, ogród, surowe
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
25 g
Roszponka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
2.42 g
Białko
15.45 g
Wartość energetyczna
207.94 kcal
Tłuszcze
14.77 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

26 min
Krok 1
8 min
Jajka ugotuj na twardo.
Krok 2
3 min
Jajka obierz ze skorupek, zetnij białko tak, żeby jajko postawić pionowo. Delikatnie wyjmij żółtko.
Krok 3
10 min
Szynkę pokrój w drobną kostkę, utrzyj z żółtkiem i dodaj posiekaną rzeżuchę, majonez i musztardę. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
3 min
Białka napełnij farszem żółtkowym, formując kopczyki na wierzchu jajka.
Krok 4
2 min
Ułóż na półmisku wyłożonym roszponką. Posyp każdą porcję rzeżuchą. Podaj zaraz po przygotowaniu. Możesz dodatkowo udekorować rzodkiewkami.
Jajka z rzeżuchą

Krok 1 z 5

Jajka ugotuj na twardo.

Jajka z rzeżuchą

Krok 2 z 5

Jajka obierz ze skorupek, zetnij białko tak, żeby jajko postawić pionowo. Delikatnie wyjmij żółtko.

Jajka z rzeżuchą

Krok 3 z 5

Szynkę pokrój w drobną kostkę, utrzyj z żółtkiem i dodaj posiekaną rzeżuchę, majonez i musztardę. Dopraw solą i pieprzem.

Jajka z rzeżuchą

Krok 4 z 5

Białka napełnij farszem żółtkowym, formując kopczyki na wierzchu jajka.

Jajka z rzeżuchą

Krok 4 z 5

Ułóż na półmisku wyłożonym roszponką. Posyp każdą porcję rzeżuchą. Podaj zaraz po przygotowaniu. Możesz dodatkowo udekorować rzodkiewkami.

Rzeżucha jest rośliną dość mocno i jednoznacznie kojarzącą się ze świętami wielkanocnymi. Wprowadza ona do domu wiosenny akcent, pięknie prezentując się w charakterystycznych doniczkach na parapecie (np. w tych w kształcie skorupki jajka) i w rozmaitych kompozycjach roślinnych, które zdobią wielkanocny stół.


Rzeżucha jednak nie tylko ciekawie wygląda, ale bardzo dobrze smakuje! Ponadto kryje w sobie moc składników odżywczych, w które warto zaopatrzyć organizm po zimie. Jeśli nie masz pomysłu na to, jak zaserwować bliskim przystawki z jajek na Wielkanoc, sięgnij po przepis na jajka z rzeżuchą.


Jajka faszerowane żółtkiem, szynką oraz rzeżuchą, połączone z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i musztardą, to doskonała, bardzo kolorowa alternatywa dla „klasycznych” jajek z samym majonezem. Przygotowanie potrawy jest szybkie i proste – możesz zaprosić do pomocy oraz wspólnej zabawy w kuchni bliskich, w tym najmłodszych członków rodziny.


Jajka z farszem z rzeżuchy to szczególnie trafiona propozycja dla wszystkich miłośników wyrazistych smaków. Jeśli natomiast nie przepadasz za zbyt ostrymi kompozycjami, możesz dodać mniej musztardy lub całkowicie z niej zrezygnować. Jajka serwuj np. na półmisku dodatkowo udekorowanym świeżą rzeżuchą lub innymi ziołami. Ma być smacznie, zielono i bardzo wiosennie! Rzeżuchę warto mieć pod ręką nie tylko w okresie świąt – zasiej ją w niewielkiej doniczce na parapecie i sięgaj po nią, kiedy tylko zechcesz!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika