Jajka z rzeżuchą
26min
Łatwy
1
łyżka
8
Jajko
2
plastrów
Szynka w plasterkach
1
łyżka
Musztarda
2
łyżek
Rzeżucha, ogród, surowe
2
łyżek
Rzeżucha, ogród, surowe
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
25
g
Roszponka
.
Wartości odżywcze
Białko
15.45 g
Węglowodany
2.42 g
Tłuszcze
14.77 g
Wartość energetyczna
207.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
26 min
Krok 1
8 min
Jajka ugotuj na twardo.
Krok 2
3 min
Jajka obierz ze skorupek, zetnij białko tak, żeby jajko postawić pionowo. Delikatnie wyjmij żółtko.
Krok 3
10 min
Szynkę pokrój w drobną kostkę, utrzyj z żółtkiem i dodaj posiekaną rzeżuchę, majonez i musztardę. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
3 min
Białka napełnij farszem żółtkowym, formując kopczyki na wierzchu jajka.
Krok 4
2 min
Ułóż na półmisku wyłożonym roszponką. Posyp każdą porcję rzeżuchą. Podaj zaraz po przygotowaniu. Możesz dodatkowo udekorować rzodkiewkami.
Rzeżucha jest rośliną dość mocno i jednoznacznie kojarzącą się ze świętami wielkanocnymi. Wprowadza ona do domu wiosenny akcent, pięknie prezentując się w charakterystycznych doniczkach na parapecie (np. w tych w kształcie skorupki jajka) i w rozmaitych kompozycjach roślinnych, które zdobią wielkanocny stół.
Rzeżucha jednak nie tylko ciekawie wygląda, ale bardzo dobrze smakuje! Ponadto kryje w sobie moc składników odżywczych, w które warto zaopatrzyć organizm po zimie. Jeśli nie masz pomysłu na to, jak zaserwować bliskim przystawki z jajek na Wielkanoc, sięgnij po przepis na jajka z rzeżuchą.
Jajka faszerowane żółtkiem, szynką oraz rzeżuchą, połączone z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i musztardą, to doskonała, bardzo kolorowa alternatywa dla „klasycznych” jajek z samym majonezem. Przygotowanie potrawy jest szybkie i proste – możesz zaprosić do pomocy oraz wspólnej zabawy w kuchni bliskich, w tym najmłodszych członków rodziny.
Jajka z farszem z rzeżuchy to szczególnie trafiona propozycja dla wszystkich miłośników wyrazistych smaków. Jeśli natomiast nie przepadasz za zbyt ostrymi kompozycjami, możesz dodać mniej musztardy lub całkowicie z niej zrezygnować. Jajka serwuj np. na półmisku dodatkowo udekorowanym świeżą rzeżuchą lub innymi ziołami. Ma być smacznie, zielono i bardzo wiosennie! Rzeżuchę warto mieć pod ręką nie tylko w okresie świąt – zasiej ją w niewielkiej doniczce na parapecie i sięgaj po nią, kiedy tylko zechcesz!
Rzeżucha jednak nie tylko ciekawie wygląda, ale bardzo dobrze smakuje! Ponadto kryje w sobie moc składników odżywczych, w które warto zaopatrzyć organizm po zimie. Jeśli nie masz pomysłu na to, jak zaserwować bliskim przystawki z jajek na Wielkanoc, sięgnij po przepis na jajka z rzeżuchą.
Jajka faszerowane żółtkiem, szynką oraz rzeżuchą, połączone z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i musztardą, to doskonała, bardzo kolorowa alternatywa dla „klasycznych” jajek z samym majonezem. Przygotowanie potrawy jest szybkie i proste – możesz zaprosić do pomocy oraz wspólnej zabawy w kuchni bliskich, w tym najmłodszych członków rodziny.
Jajka z farszem z rzeżuchy to szczególnie trafiona propozycja dla wszystkich miłośników wyrazistych smaków. Jeśli natomiast nie przepadasz za zbyt ostrymi kompozycjami, możesz dodać mniej musztardy lub całkowicie z niej zrezygnować. Jajka serwuj np. na półmisku dodatkowo udekorowanym świeżą rzeżuchą lub innymi ziołami. Ma być smacznie, zielono i bardzo wiosennie! Rzeżuchę warto mieć pod ręką nie tylko w okresie świąt – zasiej ją w niewielkiej doniczce na parapecie i sięgaj po nią, kiedy tylko zechcesz!
Komentarze 0