Żurek z jajkiem przepiórczym i chipsem z boczku
26min
Łatwy
1
opakowanie
750
ml
Woda
10
Jajka przepiórcze
40
g
Boczek wędzony
1
gałązka
Rzeżucha
.
Wartości odżywcze
Białko
5.56 g
Węglowodany
0.66 g
Tłuszcze
7.62 g
Wartość energetyczna
120.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
26 min
Krok 1
15 min
Zawartość opakowania Żurek nasza specjalność dokładnie rozprowadź w 750 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i gotuj, mieszając, do momentu zagotowania. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 min często mieszając.
Krok 2
10 min
Jajka przepiórcze wrzuć do wrzącej wody i gotuj 5 minut. Boczek podsmaż na patelni albo w piekarniku (w 200°C przez ok 10 minut), aż będzie chrupiący.
Krok 3
1 min
Podawaj z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi na połówki ugotowanymi jajkami przepiórczymi i podsmażonym boczkiem, udekorowany rzeżuchą.
Pomysł na wielkanocny żurek – z dodatkiem przepiórczych jajek i chipsów z boczku. Żurek Naszą Specjalność WINIARY zagotowujemy, a następnie do zupy dodajemy ugotowane na twardo jajka przepiórcze i podsmażone na patelni, chrupiące kawałki aromatycznego, wędzonego boczku. Wielkanocny żurek z jajkiem przepiórczym i boczkiem dekorujemy rzeżuchą i podajemy na wielkanocnym stole!
Komentarze 0