Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
kisiel/budyń/galaretka

Pomysły na dania i desery z kisielem

Poznaj przepisy na smaczne desery z dodatkiem kisielu. Słodki i kolorowy kisiel to deser, którym można delektować się solo lub dodać go do innych smakołyków.

Przepisy 25

Kisiel kakaowy

Kisiel kakaowy

27 min Łatwy
Deser z jogurtem greckim

Deser z jogurtem greckim

26 min Łatwy
Puszyste ciasto jabłkowe z kisielem

Puszyste ciasto jabłkowe z kisielem

1 godz 20 min Łatwy
Kolorowa babka

Kolorowa babka

1 godz 27 min Łatwy
Ciasto kisielowe

Ciasto kisielowe

55 min Łatwy
Kisiel do picia

Kisiel do picia

20 min Łatwy
Zupa truskawkowa z kisielem – chłodnik z truskawkami

Zupa truskawkowa z kisielem – chłodnik z truskawkami

2 godz Łatwy
Kisiel kawowy

Kisiel kawowy

30 min Łatwy
Szarlotka pod różową pierzynką

Szarlotka pod różową pierzynką

2 godz Łatwy
Zupa owocowa

Zupa owocowa

35 min Łatwy
Skubaniec czyli placek ze śliwami

Skubaniec czyli placek ze śliwami

2 godz 12 min Łatwy
Domowy kisiel truskawkowy

Domowy kisiel truskawkowy

26 min Łatwy
Ciasto ze śliwkami z bezową pianką

Ciasto ze śliwkami z bezową pianką

1 godz 45 min Łatwy
Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

1 godz 30 min Łatwy
Domowy budyń kokosowy

Domowy budyń kokosowy

29 min Łatwy
Serniko-szarlotka

Serniko-szarlotka

1 godz 45 min Średni
Jabłecznik

Jabłecznik

1 godz 15 min Średni
Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa

55 min Łatwy
Różowy sernik

Różowy sernik

3 godz Łatwy
Deser chia

Deser chia

38 min Łatwy
Pieczone jabłka

Pieczone jabłka

1 godz 23 min Łatwy
Kisiel czekoladowy

Kisiel czekoladowy

24 min Łatwy
Szarlotka z różowym kisielem

Szarlotka z różowym kisielem

2 godz 35 min Łatwy
Ciasto kokosowe z ananasem

Ciasto kokosowe z ananasem

1 godz 16 min Łatwy
Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

1 godz 21 min Łatwy

Czym jest kisiel? 

Słowo „kisiel” wielu osobom kojarzy się z kiśnięciem, czyli czymś kwaśnym. I słusznie! Albowiem w najdawniejszych czasach określało zupełnie inną potrawę – rodzaj zupy przyrządzanej z roztłuczonego i zakwaszonego ziarna, rozczynu mąki owsianej lub otrąb. Najprościej rzecz biorąc, było to danie znacznie bardziej podobne do żuru niż znanego nam obecnie deseru. Przez wiele lat kisiel przygotowywano nie tylko z owoców, lecz także z gotowanych lub pieczonych warzyw (dynia, burak, marchew), mleka, owsa, pszenicy czy nawet mąki grochowej. Potrawy te zagęszczano mąką ziemniaczaną, co dawało charakterystyczny mleczny odcień i przyjemnie żelową konsystencję. 

W dzisiejszych czasach kisiel to przede wszystkim słodki lub lekko kwaskowaty deser, przyrządzony z owoców lub soku i zagęszczony skrobią. Po zagotowaniu tężejącą masą można zalać niewielkie lub rozdrobnione owoce, a całość udekorować kilkoma łyżeczkami słodkiej bitej śmietany. Kisiel doskonale smakuje zarówno na gorąco, jak i po schłodzeniu w lodówce. Bez względu na temperaturę zawsze zachowue swój przyjemnie orzeźwiający słodko-kwaśny smak i kuszący owocowy aromat. 

Pyszne dania z kisielem 

Kisiel to jeden z najprostszych deserów, który można przygotować samemu z wybranych owoców lub soków. Można także skorzystać z torebek, których zawartość wystarczy jedynie rozpuścić w gorącej wodzie i porządnie zamieszać. Warto spróbować tak wyśmienitych i aromatycznych kisieli, jak kwaskowaty żurawinowy, słodki brzoskwiniowy, malinowy, wiśniowy, pachnący lasem poziomkowy czy intensywnie pomarańczowy. 

Choć owocowy kisiel świetnie smakuje bez żadnych dodatków, często jest również ważnym składnikiem wielu wybornych deserów. Warto wypróbować przepisy z jego dodatkiem, tworząc zupełnie nowe, pyszne desery. Wiśniowy kisiel w proszku można dodać do części ciasta ucieranego, tworząc w ten sposób kolorową babkę, zaskakującą przyjemnym czekoladowo-owocowym smakiem. Z ubitych na sztywno białek i kisielu przygotowujemy znakomitą bezową piankę do pysznego ciasta ze śliwkami. Jeśli chcemy upiec przepyszny sernik w odcieniu pudrowego różu, dodajmy do masy serowej opakowanie kisielu wiśniowego. Gotowy sernik posypany śnieżnobiałymi wiórkami kokosowymi na pewno zrobi prawdziwą furorę podczas rodzinnej uroczystości nie tylko przez nietypowy kolor, lecz także wyjątkowy smak. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu