Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Powietrze pachnie latem i aromatycznymi truskawkami! Czas więc na pierwsze chłodniki owocowe. Zupa truskawkowa z kisielem otwiera sezon na takie właśnie rarytasy. Owoce nie wymagają długiego gotowania, więc zupę przygotujecie w chwilę. Trzeba się jedynie uzbroić w cierpliwość, by chłodnik z truskawkami osiągnął odpowiednią temperaturę – chociaż zapewniam Was, że na ciepło też świetnie smakuje. Koniecznie z ulubi0nym makaronem. I listkiem mięty na czubku
Wykorzystaj w pełni sezon na truskawki z naszymi przepisami:
Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą
Zupa truskawkowa z jogurtem
Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego
Zupa owocowa z serkiem mascarpone na powitanie wakacji
Sprawdź też pomysły na inne dania z truskawkami w naszych truskawkowych inspiracjach i odkryj dlaczego truskawka kaszubska jest taka wyjątkowa!
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, odstawiamy na chwilę.
Zalewamy truskawki wodą, zagotowujemy, gotujemy 5 minut.
2 łyżki kisielu rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dolewamy do garnka z zupą, mieszamy, gotujemy chwilę. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do chłodniejszej zupy dodajemy śmietankę, mieszamy. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny i kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego.
Kiedy zupa ostygnie, zabielamy ją śmietanką – w tym celu odlewamy chochlę do większego naczynia, dolewamy śmietankę intensywnie mieszając, alby dobrze połączyła się z zupą. Odstawiamy garnek na godzinę do lodówki.
Zupę podajemy z ugotowanym makaronem, dekorujemy listkami świeżej mięty.