Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kisiel kawowy

(0)
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Beatris
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  czubata łyżka
NESCAFÉ Classic Kawa rozpuszczalna
3  szklanek
Mleko
5  łyżek
Cukier
2  łyżek
Mąka ziemniaczana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.53 g
Węglowodany
33.41 g
Tłuszcze
6.36 g
Wartość energetyczna
213.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
6 min
Kawę zalać 1/3 szklanki wrzątku, przykryć, zaparzać 5 minut, przecedzić przez sitko.
Krok 2
2 min
W połówce szklanki mleka rozmieszać mąkę.
Krok 3
5 min
Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gorącego mleka wlać kawę, wymieszać.
Krok 4
5 min
Do gotującego się kawowego mleka powoli wlewać rozmieszaną w mleku mąkę i cały czas mieszać.
Krok 5
7 min
Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż kisiel zgęstnieje.
Krok 6
5 min
Gotowy kisiel podzielić na porcje. Podawać z waniliową bitą śmietaną.
Kisiel kawowy

Krok 1 z 6

Kawę zalać 1/3 szklanki wrzątku, przykryć, zaparzać 5 minut, przecedzić przez sitko.

Kisiel kawowy

Krok 2 z 6

W połówce szklanki mleka rozmieszać mąkę.

Kisiel kawowy

Krok 3 z 6

Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gorącego mleka wlać kawę, wymieszać.

Kisiel kawowy

Krok 4 z 6

Do gotującego się kawowego mleka powoli wlewać rozmieszaną w mleku mąkę i cały czas mieszać.

Kisiel kawowy

Krok 5 z 6

Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż kisiel zgęstnieje.

Kisiel kawowy

Krok 6 z 6

Gotowy kisiel podzielić na porcje. Podawać z waniliową bitą śmietaną.

Kisiel o niesamowitym i nietypowym smaku – dla wszystkich fanów kawy. Przygotowanie jest krótkie i łatwe i nawet początkujący kucharze powinni dać sobie radę ze zrobieniem tego deseru. Pomysł świetny na letnie popołudnia. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha