Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczone jabłka

0
1 godz 23 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4  g
Kisiel o smaku cytrynowym WINIARY
4 
1  łyżka
Rodzynki
1  łyżka
Żurawina suszona
2  łyżek
Orzechy włoskie
2  łyżek
Miód
trochę
Masło
1 
Białko
4  łyżeczek
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.44 g
Węglowodany
42.07 g
Tłuszcze
4.67 g
Wartość energetyczna
202.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

83 min
Krok 1
10 min
Orzechy posiekaj drobno, włóż do miseczki, dodaj uprzednio namoczone rodzynki, żurawinę i miód, wymieszaj.
Krok 2
10 min
Jabłka umyj, osusz, wierzchy zetnij. Łyżeczką wydrąż gniazda nasienne.
Krok 3
2 min
W połowie jabłek zrób nacięcie nożem, aby w czasie pieczenia owoce nie rozpadły się.
Krok 4
5 min
Jabłka napełnij masą z rodzynek, miodu i orzechów.
Krok 5
5 min
Naczynie żaroodporne cienko posmaruj masłem, ułóż w nim jabłka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Krok 6
20 min
Piecz ok. 20 minut.
Krok 7
10 min
Białko ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, ubijaj, dodaj kisiel (proszek) i jeszcze przez chwilę ubijaj. Bezę nałóż na jabłka.
Krok 8
10 min
Piecz jeszcze przez ok. 10 minut.
Krok 9
10 min
Wyjmij naczynie, przestudź troszkę jabłka. Podaj ciepłe, ale nie gorące.
Krok 10
1 min
Możesz podać z kulką lodów waniliowych.
Pieczone jabłka

Krok 1 z 10

Orzechy posiekaj drobno, włóż do miseczki, dodaj uprzednio namoczone rodzynki, żurawinę i miód, wymieszaj.

Pieczone jabłka

Krok 2 z 10

Jabłka umyj, osusz, wierzchy zetnij. Łyżeczką wydrąż gniazda nasienne.

Pieczone jabłka

Krok 3 z 10

W połowie jabłek zrób nacięcie nożem, aby w czasie pieczenia owoce nie rozpadły się.

Pieczone jabłka

Krok 4 z 10

Jabłka napełnij masą z rodzynek, miodu i orzechów.

Pieczone jabłka

Krok 5 z 10

Naczynie żaroodporne cienko posmaruj masłem, ułóż w nim jabłka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.

Pieczone jabłka

Krok 6 z 10

Piecz ok. 20 minut.

Pieczone jabłka

Krok 7 z 10

Białko ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, ubijaj, dodaj kisiel (proszek) i jeszcze przez chwilę ubijaj. Bezę nałóż na jabłka.

Pieczone jabłka

Krok 8 z 10

Piecz jeszcze przez ok. 10 minut.

Pieczone jabłka

Krok 9 z 10

Wyjmij naczynie, przestudź troszkę jabłka. Podaj ciepłe, ale nie gorące.

Pieczone jabłka

Krok 10 z 10

Możesz podać z kulką lodów waniliowych.

Pieczone jabłka z aromatyczną bezą z Kisielem o smaku cytrynowym WINIARY oraz farszem z włoskich orzechów, rodzynek, miodu i suszonej żurawiny to bardzo prosty, lekki, a przy tym elegancki deser, idealny na jesienne podwieczorki. Upieczone jabłka możemy udekorować posypką z prażonych orzechów włoskich, zmieszanych z brązowym cukrem i cynamonem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha