Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pieczarki duszone z cebulką

Pieczarki duszone z cebulką

(4)
35min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Wafelek2601

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  dag
Pieczarki
1 
Cebula
10  g
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
trochę
Pieprz
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
1  łyżka
Oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.13 g
Węglowodany
7.65 g
Tłuszcze
3.95 g
Wartość energetyczna
75.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Rozpływające się w ustach pieczarki duszone z cebulką, a także dodatkiem przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY i charakternego czosnku. Pokrojone w kostkę pieczarki z cebulką i przyprawami dusimy na oliwie, dzięki czemu stają się jeszcze bardziej delikatne i aromatyczne. Pieczarki duszone idealnie sprawdzą się w roli sosu do mięsa, klusek śląskich czy gotowanych ziemniaków, a także jako farsz do pizzy czy zapiekanek.

Pieczarki to bardzo uniwersalne grzyby. Rosną cały rok i pasują do wielu potraw. Są bogatym źródłem składników odżywczych- zawierają selen, potas, miedź, jod oraz witaminy A, E, B. Mają niewiele kalorii, a błonnik w nich zawarty wspomaga przemianę materii. Cebula może wydawać się bardzo niepozornym warzywem, ale tak naprawdę odgrywa ważną rolę dla naszego układu odpornościowego. Ma udowodnione działanie przeciwbakteryjne. Pomaga też w łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy. Jest źródłem składnika prebiotycznego, który regeneruje florę bakteryjną jelit po kuracji antybiotykowej. Dobrym pomysłem jest przygotowanie syropu z cebuli- dzięki temu będziemy mieli jej lecznicze właściwości zawsze pod ręką.

Do przygotowania duszonych pieczarek z cebulą nie potrzebujemy wielu składników. Wystarczą tylko grzyby, cebula, przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY, pieprz, czosnek granulowany oraz oliwa. Najpierw musimy pokroić główne składniki naszego dania. Jeśli kupione przez nas pieczarki są w całości, najpierw musimy je oczyścić. Potem kładziemy je na desce do krojenia i odrywamy im nóżki lub obcinamy na wysokości kapelusza. Następnie ustawiamy je blaszkami do dołu i trzymając je, kroimy na takie plasterki, na jakie mamy ochotę. Istnieje sposób, jak szybko pokroić cebulę w kostkę. Najpierw należy ją obrać, a potem naciąć ją kilka razy obok siebie do prawie całej głębokości. Potem obracamy ją o 180 stopni i znowu robimy to samo. Musi powstać coś w rodzaju szachownicy. Kładziemy cebulę na desce i kroimy w plasterki- wtedy dzieje się magia i otrzymujemy kostkę. Grzyby i cebulę podlane oliwą dusimy pod przykryciem, a potem doprawiamy. Wystarczy 20 minut, a potrawa będzie gotowa!

Pieczarki duszone z cebulką to wspaniały pomysł na farsz lub dodatek do dania obiadowego. Można z nimi zrobić wiele rzeczy. Jeden z pomysłów to zrobienie pasztecików lub kieszonek z ciasta francuskiego. Kolejny pomysł to zrobienie gołąbków nadziewanych naszymi pieczarkami. Możemy też użyć ich jako farszu do pierogów lub do mięsa. Jak widać- opcji jest mnóstwo i każda z nich jest wyjątkowa i bardzo smaczna. Przygotowanie grzybów z cebulą trwa zaledwie chwilę, a przyniesie wiele korzyści naszym kuchennym wyrobom. Smacznego!

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    28 min
    Pieczarki i cebulę pokroić. Podlać oliwą i dusić pod przykryciem przez 20 minut.
  • Krok 2

    2 min
    Doprawić do smaku Ziarenkami Smaku, pieprzem i czosnkiem.
  • Krok 3

    5 min
    Podawać z ziemniakami i mięsem. Może też posłużyć jako farsz do pizzy bądź zapiekanek.
Pieczarki duszone z cebulką

Krok 1 z 3

Pieczarki i cebulę pokroić. Podlać oliwą i dusić pod przykryciem przez 20 minut.

Pieczarki duszone z cebulką

Krok 2 z 3

Doprawić do smaku Ziarenkami Smaku, pieprzem i czosnkiem.

Pieczarki duszone z cebulką

Krok 3 z 3

Podawać z ziemniakami i mięsem. Może też posłużyć jako farsz do pizzy bądź zapiekanek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
P Paweł

Świeże pieczarki i cebulę kroje i wrzucam wszystko na raz na patelnie. Dodaje trochę oliwy z oliwek,trosze masła, sól, pieprz, oraz wedle gustu inne przyprawy, ale bez przesady, aby nie stracić smaku warzyw, które szykujemy. Cebula dusi się na wolnym ogniu dzięki pieczarką, które puszczają wodę oraz oliwie i maśle. Po około 10 minutach wszystko jest idealnie zduszone, miękkie i bardzo smaczne.

Winiary
Expert

Pawle, dziękujemy za Twoją wersję - brzmi pysznie. Widzimy do tego sosu jeszcze natkę pietruszki lub szczypiorek i świeżą bagietkę lub ziemniaczane puree. Mniam! :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Entrant
  • Grzyby
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegańskie
  • Wiosna

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z papryką, ogórkiem i cebulą

    Sałatka z papryką, ogórkiem i cebulą

    8 min Łatwy
  • Gulasz z żołądków drobiowych z marchewką i papryką

    Gulasz z żołądków drobiowych z marchewką i papryką

    1 godz 13 min Łatwy
  • Krokiety z pieczarkami i szynką

    Krokiety z pieczarkami i szynką

    1 godz 22 min Łatwy
  • Schab duszony w pomidorach

    Schab duszony w pomidorach

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu