Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozpływające się w ustach pieczarki duszone z cebulką, a także dodatkiem przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY i charakternego czosnku. Pokrojone w kostkę pieczarki z cebulką i przyprawami dusimy na oliwie, dzięki czemu stają się jeszcze bardziej delikatne i aromatyczne. Pieczarki duszone idealnie sprawdzą się w roli sosu do mięsa, klusek śląskich czy gotowanych ziemniaków, a także jako farsz do pizzy czy zapiekanek.
Pieczarki to bardzo uniwersalne grzyby. Rosną cały rok i pasują do wielu potraw. Są bogatym źródłem składników odżywczych- zawierają selen, potas, miedź, jod oraz witaminy A, E, B. Mają niewiele kalorii, a błonnik w nich zawarty wspomaga przemianę materii. Cebula może wydawać się bardzo niepozornym warzywem, ale tak naprawdę odgrywa ważną rolę dla naszego układu odpornościowego. Ma udowodnione działanie przeciwbakteryjne. Pomaga też w łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy. Jest źródłem składnika prebiotycznego, który regeneruje florę bakteryjną jelit po kuracji antybiotykowej. Dobrym pomysłem jest przygotowanie syropu z cebuli- dzięki temu będziemy mieli jej lecznicze właściwości zawsze pod ręką.
Do przygotowania duszonych pieczarek z cebulą nie potrzebujemy wielu składników. Wystarczą tylko grzyby, cebula, przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY, pieprz, czosnek granulowany oraz oliwa. Najpierw musimy pokroić główne składniki naszego dania. Jeśli kupione przez nas pieczarki są w całości, najpierw musimy je oczyścić. Potem kładziemy je na desce do krojenia i odrywamy im nóżki lub obcinamy na wysokości kapelusza. Następnie ustawiamy je blaszkami do dołu i trzymając je, kroimy na takie plasterki, na jakie mamy ochotę. Istnieje sposób, jak szybko pokroić cebulę w kostkę. Najpierw należy ją obrać, a potem naciąć ją kilka razy obok siebie do prawie całej głębokości. Potem obracamy ją o 180 stopni i znowu robimy to samo. Musi powstać coś w rodzaju szachownicy. Kładziemy cebulę na desce i kroimy w plasterki- wtedy dzieje się magia i otrzymujemy kostkę. Grzyby i cebulę podlane oliwą dusimy pod przykryciem, a potem doprawiamy. Wystarczy 20 minut, a potrawa będzie gotowa!
Pieczarki duszone z cebulką to wspaniały pomysł na farsz lub dodatek do dania obiadowego. Można z nimi zrobić wiele rzeczy. Jeden z pomysłów to zrobienie pasztecików lub kieszonek z ciasta francuskiego. Kolejny pomysł to zrobienie gołąbków nadziewanych naszymi pieczarkami. Możemy też użyć ich jako farszu do pierogów lub do mięsa. Jak widać- opcji jest mnóstwo i każda z nich jest wyjątkowa i bardzo smaczna. Przygotowanie grzybów z cebulą trwa zaledwie chwilę, a przyniesie wiele korzyści naszym kuchennym wyrobom. Smacznego!
Przygotowanie
35 min
Krok 1
28 min
Pieczarki i cebulę pokroić. Podlać oliwą i dusić pod przykryciem przez 20 minut.
Krok 2
2 min
Doprawić do smaku Ziarenkami Smaku, pieprzem i czosnkiem.
Krok 3
5 min
Podawać z ziemniakami i mięsem. Może też posłużyć jako farsz do pizzy bądź zapiekanek.
Krok 1
z
3
Pieczarki i cebulę pokroić. Podlać oliwą i dusić pod przykryciem przez 20 minut.
Krok 2
z
3
Doprawić do smaku Ziarenkami Smaku, pieprzem i czosnkiem.
Krok 3
z
3
Podawać z ziemniakami i mięsem. Może też posłużyć jako farsz do pizzy bądź zapiekanek.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
P
Paweł
Świeże pieczarki i cebulę kroje i wrzucam wszystko na raz na patelnie. Dodaje trochę oliwy z oliwek,trosze masła, sól, pieprz, oraz wedle gustu inne przyprawy, ale bez przesady, aby nie stracić smaku warzyw, które szykujemy. Cebula dusi się na wolnym ogniu dzięki pieczarką, które puszczają wodę oraz oliwie i maśle. Po około 10 minutach wszystko jest idealnie zduszone, miękkie i bardzo smaczne.
Winiary
Expert
Pawle, dziękujemy za Twoją wersję - brzmi pysznie. Widzimy do tego sosu jeszcze natkę pietruszki lub szczypiorek i świeżą bagietkę lub ziemniaczane puree. Mniam! :)
Komentarze 1