Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Suszone owoce anyżu mają słodkawo-orzeźwiający zapach i intensywny słodki smak, zbliżony do ziaren kminu. Tradycyjnie stosuje się go jako składnik korzennych mieszanek do pierników, herbatników, owocowych zup, kompotów i miodów. Swoich wielbicieli mają także anyżowe wódki i likiery. Anyż dobrze łączy się z innymi przyprawami korzennymi – cynamonem, gałką muszkatołową, goździkami, kardamonem, ale używać go można nie tylko jako przyprawę, lecz także – w postaci całych gwiazdek - do efektownej dekoracji rozmaitych dań. W klasycznej kuchni staropolskiej był stosowany do przyprawiania deserów oraz mięs, głównie gęsi, indyków i wieprzowiny. My zapraszamy na swojskie i egzotyczne potrawy z anyżem: aromatyczne zupy i anyżkowe ciasteczka, dania rybne i mięsne oraz warzywa z dodatkiem anyżu, anyżkowe nalewki, likiery, syropy, owocowe desery oraz pyszne smażone włoskie ciasteczka.