Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Przyprawy Winiary

Anyż

Suszone owoce anyżu mają słodkawo-orzeźwiający zapach i intensywny słodki smak, zbliżony do ziaren kminu. Tradycyjnie stosuje się go jako składnik korzennych mieszanek do pierników, herbatników, owocowych zup, kompotów i miodów. Swoich wielbicieli mają także anyżowe wódki i likiery.

Przepisy 9

Tajska sałatka z karmelizowaną polędwiczką wieprzową

Tajska sałatka z karmelizowaną polędwiczką wieprzową

75 ze 100
1 godz Łatwy
Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

1 godz 25 min Łatwy
Ramen - japońska zupa

Ramen - japońska zupa

2 godz Łatwy
Pieczona golonka z ryżem i smażoną pak choi

Pieczona golonka z ryżem i smażoną pak choi

2 godz 30 min Średni
Kompot z suszonych owoców oraz korzennymi przyprawami

Kompot z suszonych owoców oraz korzennymi przyprawami

1 godz 5 min Łatwy
Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

60 ze 100
3 godz 27 min Łatwy
Śledź korzenny

Śledź korzenny

35 min Łatwy
Kurczak pięć smaków

Kurczak pięć smaków

100 ze 100
2 godz 15 min Łatwy
Kawa dyniowa z bitą śmietaną

Kawa dyniowa z bitą śmietaną

50 min Łatwy

Przepisy na wyjątkowe dania z anyżem

Anyż to popularna przyprawa o charakterystycznym, niezwykle wyrazistym zapachu i słodkawym, dość intensywnym smaku. Wyglądem przypomina nieco ziarna kminu. Jest niezastąpionym składnikiem korzennych mieszanek, które dodaje się do pieczenia pierników, ale także do przyprawiania mięs i innych oryginalnych dań. 

Anyż - oryginalna przyprawa o szerokim zastosowaniu  

Nie ulega wątpliwości, że dania z anyżem charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Potrawy doprawiane tą wyjątkowo aromatyczną przyprawą smakują nieco egzotycznie, a ich zapach nie ma sobie równych. Choć anyż może się głównie kojarzyć ze świątecznym piernikiem, korzennym śledziem czy z wigilijnym kompotem z suszonych owoców, to okazuje się, że przyprawa ta znajduje znacznie szersze zastosowanie. 

Ziarna anyżu dodają potrawom egzotycznego smaku, dlatego nie może ich zabraknąć w daniach kuchni azjatyckiej. Niezwykle popularna japońska zupa Ramen swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza między innymi ziarnom anyżu, którymi się ją doprawia. Są one również niezastąpione w Tajskiej sałatce z karmelizowaną polędwiczką. Smak anyżu i innych egzotycznych dodatków idealnie harmonizuje z soczystą polędwicą.    

Aromatyczny dodatek do dań mięsnych 

Potrawy z anyżem pachną rewelacyjnie i smakują wyśmienicie. Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach to potrawa, która zachwyca egzotycznym smakiem i wręcz rozpływa się w ustach. To niezwykle wykwintne danie smakuje wyjątkowo dzięki bogactwu użytych przypraw, między innymi właśnie anyżu. Przyprawa ta świetnie podkreśla smak mięs. Sprawia, że tradycyjne dania z nich przyrządzane zyskują nową jakość.  

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu