Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jedno z ulubionych polskich dań, jednak w nieco nowocześniejszym, orientalnym wydaniu – z ryżem i smażoną chińską kapustą pak choi. Palce lizać!
Tak przygotowana pieczona golonka z pewnością zachwyci wszystkich domowników.
Przygotowanie
150 min
Krok 1
15 min
Golonki umyj i umieść w dużym garnku. Zalej wodą tak, aby przykryła mięso, następnie dodaj 2 łyżki Maggi, listek laurowy, anyż, sos sojowy, łyżkę miodu, kolendrę w ziarnie i posiekany 3-centymetrowy kawałek imbiru. Całość doprowadź do wrzenia.
Krok 2
90 min
Po tym czasie dodaj obraną włoszczyznę i gotuj golonki przez 1,5-2 godziny.
Krok 3
10 min
Przestudź mięso w płynie, a następnie przełóż na blaszkę do pieczenia.
Krok 4
5 min
W misce wymieszaj miód z przyprawą Maggi i resztą posiekanego imbiru. Dodaj 3 łyżki bulionu z gotowania i tak powstałą marynatą posmaruj golonki.
Krok 5
1 min
Mięso piecz w temperaturze 200˚C ok. 30 minut aż się zarumieni.
Krok 6
10 min
Kapustę pak choi i selera pokrój w długie paski. Cebulę pokrój w piórka, a imbir i czosnek posiekaj drobno.
Krok 7
10 min
Wszystkie warzywa obsmaż na rozgrzanej patelni. Pod koniec smażenia dodaj pozostałość marynaty.
Krok 8
9 min
Mięso podawaj z ryżem i smażonymi warzywami.
Krok 1
z
8
Golonki umyj i umieść w dużym garnku. Zalej wodą tak, aby przykryła mięso, następnie dodaj 2 łyżki Maggi, listek laurowy, anyż, sos sojowy, łyżkę miodu, kolendrę w ziarnie i posiekany 3-centymetrowy kawałek imbiru. Całość doprowadź do wrzenia.
Krok 2
z
8
Po tym czasie dodaj obraną włoszczyznę i gotuj golonki przez 1,5-2 godziny.
Krok 3
z
8
Przestudź mięso w płynie, a następnie przełóż na blaszkę do pieczenia.
Krok 4
z
8
W misce wymieszaj miód z przyprawą Maggi i resztą posiekanego imbiru. Dodaj 3 łyżki bulionu z gotowania i tak powstałą marynatą posmaruj golonki.
Krok 5
z
8
Mięso piecz w temperaturze 200˚C ok. 30 minut aż się zarumieni.
Krok 6
z
8
Kapustę pak choi i selera pokrój w długie paski. Cebulę pokrój w piórka, a imbir i czosnek posiekaj drobno.
Krok 7
z
8
Wszystkie warzywa obsmaż na rozgrzanej patelni. Pod koniec smażenia dodaj pozostałość marynaty.
Krok 8
z
8
Mięso podawaj z ryżem i smażonymi warzywami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0