Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 258

Pomysły na słodkości z bakaliami 

Chrupiące orzechy oraz suszone owoce takie jak rodzynki, śliwki, morele, figi, daktyle, żurawina i banany są doskonałą przekąską oraz stanowią pyszny dodatek wielu dań – zarówno na słodko, jak i słono. Bakalie to popularny składnik słodkich ciast, np. keksów, mazurków, serników, makowców oraz ciasteczek i innych fantazyjnych deserów. Bakalie można wykorzystać jako dodatek do rozmaitych farszów, mas i kremów, a także do dekoracji wypieków. Warto również przygotować batoniki z bakalii, płatków owsianych oraz miodu – to doskonała przekąska w ciągu dnia! Wszelkiego rodzaju orzechy czy suszone owoce świetnie komponują się z owsianką, płatkami śniadaniowymi czy jogurtem naturalnym. Dodają jeszcze więcej smaku słodkim daniom, którym nie można się oprzeć. 

Bakalie – składnik wielu wytrawnych dań 

Bakalie można również wykorzystać w sałatkach ze świeżych warzyw. Szczególnie sprawdzą się orzechy włoskie, piniowe lub arachidowe. Natomiast rodzynki warto dodać do sałatki z selera. Pomysłów na bakalie jest bardzo dużo – orzechy mogą być składnikiem sosów do makaronów, a płatki migdałowe czy wiórki kokosowe sprawdzą się jako chrupiąca panierka do kotletów drobiowych. Z mięsem duszonym lub pieczonym bardzo dobrze smakują suszone morele, figi, daktyle, śliwki czy rodzynki.