Zupa jarzynowa z pieczonym kalafiorem
94min
Łatwy
2 opakowań
1 l
Woda
1
Kalafior mały
1 łyżka
Miód
2 łyżek
Oliwa
1 łyżeczka
Czosnek granulowany
0.5 łyżeczka
Kurkuma
0.5 łyżeczka
Papryka słodka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny mielony
1 trochę
Koperek Świeży
1 trochę
Śmietana kwaśna
1 trochę
Pestki dyni lub słonecznika (opcjonalnie)
1 szklanka
Oliwa
1 łyżeczka
Curry
.
Wartości odżywcze
Białko
3.41 g
Węglowodany
7.39 g
Tłuszcze
49.26 g
Wartość energetyczna
530.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
94 min
Krok 1
3 min
Kalafior podziel na różyczki.
Krok 2
5 min
W misce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, czosnek, kurkumę i paprykę. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
40 min
Powstałą marynatą dokładnie posmaruj kalafior, a następnie ułóż go na blaszce do pieczenia i piecz ok 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż będzie miękki i rumiany.
Krok 4
5 min
Zawartość opakowania wymieszaj z zimną wodą i zagotuj powoli na średniej mocy palnika.
Krok 5
3 min
Zupę podawaj z pieczonym kalafiorem oraz pestkami dyni. Możesz dodatkowo posypać ją świeżym koperkiem, polać oliwą curry lub śmietaną.
Krok 6
3 min
Opcjonalnie możesz podać zupę z prażonymi pestkami i/lub oliwą curry.
Krok 7
20 min
Pestki słonecznika i/lub dyni praż na suchej blaszce w piekarniku ok 10-15 min w temp 180°C. Możesz to zrobić równolegle z pieczeniem kalafiora.
Krok 8
15 min
Oliwę podgrzej lekko (nie może być bardzo gorąca, a jedynie lekko ciepła) i dodaj do niej przyprawę curry. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Zupa jarzynowa to podstawa smakowitej kuchni o każdej porze roku. Latem i jesienią możesz korzystać z bogactwa świeżych warzyw, natomiast wczesną wiosną i zimą z warzyw mrożonych. Dla urozmaicenia całorocznego menu zup jarzynowych, proponujemy zupę jarzynową z pieczonym kalafiorem! Aromatyczna marynata do kalafiora z oliwy, miodu, czosnku i przypraw nada warzywu słodkawego i wyrazistego smaku. Łatwość w przygotowaniu tej zupy opiera się na tym, że jako bazę wykorzystasz Zupę jarzynową Nasza Specjalność WINIARY.
Komentarze 0