Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kalafior podziel na różyczki.
W misce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, czosnek, kurkumę i paprykę. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Powstałą marynatą dokładnie posmaruj kalafior, a następnie ułóż go na blaszce do pieczenia i piecz ok 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż będzie miękki i rumiany.
Zawartość opakowania wymieszaj z zimną wodą i zagotuj powoli na średniej mocy palnika.
Zupę podawaj z pieczonym kalafiorem oraz pestkami dyni. Możesz dodatkowo posypać ją świeżym koperkiem, polać oliwą curry lub śmietaną.
Opcjonalnie możesz podać zupę z prażonymi pestkami i/lub oliwą curry.
Pestki słonecznika i/lub dyni praż na suchej blaszce w piekarniku ok 10-15 min w temp 180°C. Możesz to zrobić równolegle z pieczeniem kalafiora.
Oliwę podgrzej lekko (nie może być bardzo gorąca, a jedynie lekko ciepła) i dodaj do niej przyprawę curry. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.