Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa jarzynowa to podstawa smakowitej kuchni o każdej porze roku. Latem i jesienią możesz korzystać z bogactwa świeżych warzyw, natomiast wczesną wiosną i zimą z warzyw mrożonych. Dla urozmaicenia całorocznego menu zup jarzynowych, proponujemy zupę jarzynową z pieczonym kalafiorem! Aromatyczna marynata do kalafiora z oliwy, miodu, czosnku i przypraw nada warzywu słodkawego i wyrazistego smaku. Łatwość w przygotowaniu tej zupy opiera się na tym, że jako bazę wykorzystasz Zupę jarzynową Nasza Specjalność WINIARY.
W misce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, czosnek, kurkumę i paprykę. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
40 min
Powstałą marynatą dokładnie posmaruj kalafior, a następnie ułóż go na blaszce do pieczenia i piecz ok 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż będzie miękki i rumiany.
Krok 4
5 min
Zawartość opakowania wymieszaj z zimną wodą i zagotuj powoli na średniej mocy palnika.
Krok 5
3 min
Zupę podawaj z pieczonym kalafiorem oraz pestkami dyni. Możesz dodatkowo posypać ją świeżym koperkiem, polać oliwą curry lub śmietaną.
Krok 6
3 min
Opcjonalnie możesz podać zupę z prażonymi pestkami i/lub oliwą curry.
Krok 7
20 min
Pestki słonecznika i/lub dyni praż na suchej blaszce w piekarniku ok 10-15 min w temp 180°C. Możesz to zrobić równolegle z pieczeniem kalafiora.
Krok 8
15 min
Oliwę podgrzej lekko (nie może być bardzo gorąca, a jedynie lekko ciepła) i dodaj do niej przyprawę curry. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Krok 1
z
8
Kalafior podziel na różyczki.
Krok 2
z
8
W misce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, czosnek, kurkumę i paprykę. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
z
8
Powstałą marynatą dokładnie posmaruj kalafior, a następnie ułóż go na blaszce do pieczenia i piecz ok 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż będzie miękki i rumiany.
Krok 4
z
8
Zawartość opakowania wymieszaj z zimną wodą i zagotuj powoli na średniej mocy palnika.
Krok 5
z
8
Zupę podawaj z pieczonym kalafiorem oraz pestkami dyni. Możesz dodatkowo posypać ją świeżym koperkiem, polać oliwą curry lub śmietaną.
Krok 6
z
8
Opcjonalnie możesz podać zupę z prażonymi pestkami i/lub oliwą curry.
Krok 7
z
8
Pestki słonecznika i/lub dyni praż na suchej blaszce w piekarniku ok 10-15 min w temp 180°C. Możesz to zrobić równolegle z pieczeniem kalafiora.
Krok 8
z
8
Oliwę podgrzej lekko (nie może być bardzo gorąca, a jedynie lekko ciepła) i dodaj do niej przyprawę curry. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0