Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zajadaj pestki dyni ze smakiem, pamiętaj tylko, że pestki dyni hokkaido nie nadają się ani do smażenia, ani do prażenia, ponieważ byłyby zbyt suche i za twarde. Wśród przepisów na dania z pestkami dyni znajdziesz różnorodne propozycje: przepis na zupę dyniową z pestkami dyni, placuszki z dyni hokkaido, zupę krem z brokułów i pieczarkową z pestkami dyniowymi, a także: tortellini z kozim serem, sałatkę z rukolą czy domowe batoniki muesli.

Kalorie

556 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Pestki dyni są źródłem jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają witaminę A w postaci beta-karotenu, korzystnie wpływającą na nasz wzrok, a także witaminę E – naturalny przeciwutleniacz. Pestki dyni to także sposób na dostarczenie sobie do menu potasu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Dzięki ich składowi regularne spożywanie pestek z dyni może pomóc w utrzymywaniu dobrego stanu skóry, włosów oraz paznokci. Pestki wspomagają także koncentrację, a ponadto zawierają kukurbitacynę, która wykazuje działanie toksyczne wobec pasożytów układu pokarmowego w organizmie człowieka.

Ciekawostki

Pestki dyni są prawie 20 razy bardziej kaloryczne od samego miąższu! Pestki dyni hokkaido nie nadają się do jedzenia, ponieważ podczas domowego suszenia stają się zbyt twarde.