Zupa krem z brokułów z suszonymi pomidorami
42min
Łatwy
1 l
Woda
1
Brokuł
1
Ziemniaki
3 ząbków
Czosnek
1 trochę
Natka pietruszki
1 trochę
Sól
1 łyżka
Oliwa
1 trochę
Pieprz
1.5 łyżek
0.5 szklanka
Śmietanka 30%
2 łyżek
Pestki słonecznika
2 łyżek
Pestki dyni
3 łyżek
Suszone pomidory
2 łyżek
Śmietanka 30%
.
Wartości odżywcze
Białko
3.95 g
Węglowodany
8.71 g
Tłuszcze
17.12 g
Wartość energetyczna
196.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
42 min
Krok 1
5 min
Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do wody razem z bulionem drobiowym i zacznij gotować.
Krok 2
20 min
Brokuł umyj i podziel na małe różyczki, kilka zostaw do ozdoby. Dodaj do bulionu razem z utartym czosnkiem oraz posiekaną natka pietruszki. Całość gotuj ok 15-20 min aż warzywa będą całkowicie miękkie. Na końcu dodaj śmietankę i całość dokładnie zmiksuj na gładki krem.
Krok 3
1 min
Dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z natką pietruszki i oliwą czosnkową.
Krok 4
15 min
Pozostałe różyczki brokuła skrop oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Ułóż na blaszce do pieczenia. Obok wysyp trochę pestek. Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika (200*C) na ok 10-15 min, aby różyczki i pestki się delikatnie zarumieniły.
Krok 5
1 min
Zupę podawaj posypaną pieczonymi brokułami ze słonecznikiem, dynią, paskami suszonych pomidorów oraz oliwą z suszonych pomidorów. Dodatkowo zupę możesz delikatnie udekorować słodką śmietanką.
Zupa krem z brokułów z suszonymi pomidorami to propozycja na szybki, a do tego nadzwyczaj smaczny obiad. Kremowa konsystencja zupy brokułowej odpowiada zwłaszcza dzieciom – mogą one pić zupę prosto z ulubionego kubka, nie przerywając zabawy ;) Zupa krem brokułowa, by nie była mdła, wymaga odpowiedniego doprawienia. Dlatego w naszej propozycji nie mogło zabraknąć Bulionu drobiowego WINIARY i suszonych pomidorów.
Komentarze 0