Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa krem z brokułów z suszonymi pomidorami to propozycja na szybki, a do tego nadzwyczaj smaczny obiad. Kremowa konsystencja zupy brokułowej odpowiada zwłaszcza dzieciom – mogą one pić zupę prosto z ulubionego kubka, nie przerywając zabawy ;) Zupa krem brokułowa, by nie była mdła, wymaga odpowiedniego doprawienia. Dlatego w naszej propozycji nie mogło zabraknąć Bulionu drobiowego WINIARY i suszonych pomidorów.
Przygotowanie
42 min
Krok 1
5 min
Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do wody razem z bulionem drobiowym i zacznij gotować.
Krok 2
20 min
Brokuł umyj i podziel na małe różyczki, kilka zostaw do ozdoby. Dodaj do bulionu razem z utartym czosnkiem oraz posiekaną natka pietruszki. Całość gotuj ok 15-20 min aż warzywa będą całkowicie miękkie. Na końcu dodaj śmietankę i całość dokładnie zmiksuj na gładki krem.
Krok 3
1 min
Dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z natką pietruszki i oliwą czosnkową.
Krok 4
15 min
Pozostałe różyczki brokuła skrop oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Ułóż na blaszce do pieczenia. Obok wysyp trochę pestek. Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika (200*C) na ok 10-15 min, aby różyczki i pestki się delikatnie zarumieniły.
Krok 5
1 min
Zupę podawaj posypaną pieczonymi brokułami ze słonecznikiem, dynią, paskami suszonych pomidorów oraz oliwą z suszonych pomidorów. Dodatkowo zupę możesz delikatnie udekorować słodką śmietanką.
Krok 1
z
5
Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do wody razem z bulionem drobiowym i zacznij gotować.
Krok 2
z
5
Brokuł umyj i podziel na małe różyczki, kilka zostaw do ozdoby. Dodaj do bulionu razem z utartym czosnkiem oraz posiekaną natka pietruszki. Całość gotuj ok 15-20 min aż warzywa będą całkowicie miękkie. Na końcu dodaj śmietankę i całość dokładnie zmiksuj na gładki krem.
Krok 3
z
5
Dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z natką pietruszki i oliwą czosnkową.
Krok 4
z
5
Pozostałe różyczki brokuła skrop oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Ułóż na blaszce do pieczenia. Obok wysyp trochę pestek. Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika (200*C) na ok 10-15 min, aby różyczki i pestki się delikatnie zarumieniły.
Krok 5
z
5
Zupę podawaj posypaną pieczonymi brokułami ze słonecznikiem, dynią, paskami suszonych pomidorów oraz oliwą z suszonych pomidorów. Dodatkowo zupę możesz delikatnie udekorować słodką śmietanką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0