Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

(0)
25 godz 40 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
250  ml
Ocet jabłkowy
500  g
Fasola "Piękny Jaś"
100  g
Miód
2  pęczków
Rzodkiewka
6 
Jajko gotowane na twardo
50  g
Pestki dyni
1  pęczek
Mięta (w doniczce)
1  pęczek
Bazylia (w doniczce)
2  łyżek
Oliwa
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.34 g
Węglowodany
33.92 g
Tłuszcze
12.99 g
Wartość energetyczna
317.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nasza sałatka z jajkiem, fasolą i rzodkiewką to pełnia zdrowia w jednej misce. Rzodkiewki zawierają witaminę C, kwas foliowy, żelazo i miedź. Fasola jest źródłem białka i witaminy B1, pozytywnie wpływającej na pamięć i koncentrację. Natomiast jajko, oprócz zawartości wzorcowego białka, dostarcza do naszego organizmu także kompletu witamin, szczególnie z grupy B, ale także A, D, E i K. Jest niezwykle cenne również z uwagi na zawartość luteiny, pozytywnie działającej na oczy.

Sałatka z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY może zostać wzbogacona o pestki dyni, które dodadzą nam m.in. magnezu i korzystnie wpłyną na nasz sen.

Przygotowanie

1540 min
  • Krok 1

    1440 min
    Fasolę dzień wcześniej zalej wodą.
  • Krok 2

    60 min
    Na drugi dzień zmień wodę na świeżą i gotuj, aż fasola będzie miękka przez około 60 minut. Następnie ostudź.
  • Krok 3

    15 min
    Rzodkiewkę również przygotuj dzień wcześniej. Wymieszaj ocet z miodem i zalej nim rzodkiewki pocięte wzdłuż na cztery części. Myjąc rzodkiewki, możesz zachować około 1 cm zielonych ogonków.
  • Krok 4

    7 min
    Pestki dyni podpraż na suchej patelni.
  • Krok 5

    2 min
    Bazylię posiekaj razem z łodygami.
  • Krok 6

    10 min
    Jajka obierz i pokrój w kostkę.
  • Krok 7

    3 min
    Majonez wymieszaj z oliwą i posiekanymi listkami mięty.
  • Krok 8

    1 min
    Rzodkiewki odsącz.
  • Krok 9

    2 min
    Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki sałatki w misce, doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

Krok 1 z 9

Fasolę dzień wcześniej zalej wodą.

Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

Krok 2 z 9

Na drugi dzień zmień wodę na świeżą i gotuj, aż fasola będzie miękka przez około 60 minut. Następnie ostudź.

Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

Krok 3 z 9

Rzodkiewkę również przygotuj dzień wcześniej. Wymieszaj ocet z miodem i zalej nim rzodkiewki pocięte wzdłuż na cztery części. Myjąc rzodkiewki, możesz zachować około 1 cm zielonych ogonków.

Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

Krok 4 z 9

Pestki dyni podpraż na suchej patelni.

Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

Krok 5 z 9

Bazylię posiekaj razem z łodygami.

Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

Krok 6 z 9

Jajka obierz i pokrój w kostkę.

Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

Krok 7 z 9

Majonez wymieszaj z oliwą i posiekanymi listkami mięty.

Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

Krok 8 z 9

Rzodkiewki odsącz.

Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

Krok 9 z 9

Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki sałatki w misce, doprawiając solą i pieprzem do smaku.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Jajka
  • Kolacja
  • Kuchnia regionalna
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Wiosna

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z młodych ziemniaków

    36 min Łatwy
  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami i sosem curry

    1 godz 4 min Łatwy
  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami i sosem curry

    1 godz 4 min Łatwy
  • Lunch bowl z rzodkiewkami i brokułami

    28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu