Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni
Dodaj do CookBook

Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

(0)
25 godz 40 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
250  ml
Ocet jabłkowy
500  g
Fasola "Piękny Jaś"
100  g
Miód
2  pęczków
Rzodkiewka
6 
Jajko gotowane na twardo
50  g
Pestki dyni
1  pęczek
Mięta (w doniczce)
1  pęczek
Bazylia (w doniczce)
2  łyżek
Oliwa
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.9 g
Wartość energetyczna
317.8 kcal
Tłuszcze
13 g
Białko
16.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nasza sałatka z jajkiem, fasolą i rzodkiewką to pełnia zdrowia w jednej misce. Rzodkiewki zawierają witaminę C, kwas foliowy, żelazo i miedź. Fasola jest źródłem białka i witaminy B1, pozytywnie wpływającej na pamięć i koncentrację. Natomiast jajko, oprócz zawartości wzorcowego białka, dostarcza do naszego organizmu także kompletu witamin, szczególnie z grupy B, ale także A, D, E i K. Jest niezwykle cenne również z uwagi na zawartość luteiny, pozytywnie działającej na oczy.

Sałatka z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY może zostać wzbogacona o pestki dyni, które dodadzą nam m.in. magnezu i korzystnie wpłyną na nasz sen.

Przygotowanie

1540 min
  • Krok 1

    1440 min
    Fasolę dzień wcześniej zalej wodą.
  • Krok 2

    60 min
    Na drugi dzień zmień wodę na świeżą i gotuj, aż fasola będzie miękka przez około 60 minut. Następnie ostudź.
  • Krok 3

    15 min
    Rzodkiewkę również przygotuj dzień wcześniej. Wymieszaj ocet z miodem i zalej nim rzodkiewki pocięte wzdłuż na cztery części. Myjąc rzodkiewki, możesz zachować około 1 cm zielonych ogonków.
  • Krok 4

    7 min
    Pestki dyni podpraż na suchej patelni.
  • Krok 5

    2 min
    Bazylię posiekaj razem z łodygami.
  • Krok 6

    10 min
    Jajka obierz i pokrój w kostkę.
  • Krok 7

    3 min
    Majonez wymieszaj z oliwą i posiekanymi listkami mięty.
  • Krok 8

    1 min
    Rzodkiewki odsącz.
  • Krok 9

    2 min
    Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki sałatki w misce, doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

Krok 1 z 9

Fasolę dzień wcześniej zalej wodą.

Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

Krok 2 z 9

Na drugi dzień zmień wodę na świeżą i gotuj, aż fasola będzie miękka przez około 60 minut. Następnie ostudź.

Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

Krok 3 z 9

Rzodkiewkę również przygotuj dzień wcześniej. Wymieszaj ocet z miodem i zalej nim rzodkiewki pocięte wzdłuż na cztery części. Myjąc rzodkiewki, możesz zachować około 1 cm zielonych ogonków.

Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

Krok 4 z 9

Pestki dyni podpraż na suchej patelni.

Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

Krok 5 z 9

Bazylię posiekaj razem z łodygami.

Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

Krok 6 z 9

Jajka obierz i pokrój w kostkę.

Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

Krok 7 z 9

Majonez wymieszaj z oliwą i posiekanymi listkami mięty.

Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

Krok 8 z 9

Rzodkiewki odsącz.

Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

Krok 9 z 9

Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki sałatki w misce, doprawiając solą i pieprzem do smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Brunch
  • Danie z resztek
  • Dodatek
  • Inne
  • Inne
  • Inny
  • Jajka
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia fusion
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Lunch
  • miska
  • Mniejsze danie
  • Na co dzień
  • Na zimno
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinny posiłek
  • Rośliny strączkowe
  • Sałatka
  • Sałatka
  • Śmietana
  • Tanie gotowanie
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z figami i szynką parmeńska

    Sałatka z figami i szynką parmeńska

    10 min Łatwy
  • Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

    Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

    37 min Łatwy
  • Smażone nudle z jajkiem sadzonym na sezamie i sałatką z ziół

    Smażone nudle z jajkiem sadzonym na sezamie i sałatką z ziół

    14 min Łatwy
  • Warstwowa sałatka

    Warstwowa sałatka

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu