Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa krem z dyni to posiłek przede wszystkim zdrowy – dynia jest niskokaloryczna i bogata w B-karoten, potas, wapń oraz fosfor, a co najważniejsze – nawet po ugotowaniu nie traci swoich właściwości. Dynia wzmocni też Twoją odporność, zwłaszcza gdy podasz ją w formie aromatycznego, rozgrzewającego kremu.
Krem z dyni to iście jesienna zupa – idealna na słotę i niepogodę, a jej rozgrzewające właściwości mogą okazać się niezastąpione także w sezonie gryp oraz przeziębień. Do zupy dodaj imbir, mleczko kokosowe i sok z cytryny, a podawaj ją z prażonymi pestkami dyni, ostrą papryką i grzankami. Krem z dyni to recepta na aromatyczne i pyszne rozpoczęcie jesiennego sezonu.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 2
10 min
Dynię umyj, przekrój na części, obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w kostkę, włóż do miski i skrop olejem.
Krok 3
40 min
Rozłóż na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości ok. 30-40 minut. Dynia powinna być miękka, ale nie przyrumieniona.
Krok 4
5 min
Upieczoną dynię przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj kostkę Rosołu wołowego WINIARY, imbir i śmietankę (możesz ją zastąpić też mlekiem kokosowym).
Krok 5
15 min
Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, a następnie zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gdyby zupa była za gęsta - dolej odrobinę wody.
Krok 6
1 min
Zupę podawaj posypaną prażonymi pestkami dyni, ostrą papryką i z grzankami.
Krok 1
z
6
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 2
z
6
Dynię umyj, przekrój na części, obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w kostkę, włóż do miski i skrop olejem.
Krok 3
z
6
Rozłóż na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości ok. 30-40 minut. Dynia powinna być miękka, ale nie przyrumieniona.
Krok 4
z
6
Upieczoną dynię przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj kostkę Rosołu wołowego WINIARY, imbir i śmietankę (możesz ją zastąpić też mlekiem kokosowym).
Krok 5
z
6
Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, a następnie zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gdyby zupa była za gęsta - dolej odrobinę wody.
Krok 6
z
6
Zupę podawaj posypaną prażonymi pestkami dyni, ostrą papryką i z grzankami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0