Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z dyni z pestkami

0
76 min
Łatwy

Składniki

-
4 4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

750 ml
Woda
1 kg
Puree z dyni
2 łyżek
Olej
100 ml
Śmietanka 30%
0.5 
Sok z cytryny
0.5 łyżeczka
Korzeń imbiru
1 trochę
Sól
1 trochę
Papryka ostra
1 trochę
Pestki dyni
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.55 g
Białko
5.32 g
Wartość energetyczna
243.4 kcal
Tłuszcze
16.53 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

76 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 2
10 min
Dynię umyj, przekrój na części, obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w kostkę, włóż do miski i skrop olejem.
Krok 3
40 min
Rozłóż na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości ok. 30-40 minut. Dynia powinna być miękka, ale nie przyrumieniona.
Krok 4
5 min
Upieczoną dynię przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj kostkę Rosołu wołowego WINIARY, imbir i śmietankę (możesz ją zastąpić też mlekiem kokosowym).
Krok 5
15 min
Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, a następnie zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gdyby zupa była za gęsta - dolej odrobinę wody.
Krok 6
1 min
Zupę podawaj posypaną prażonymi pestkami dyni, ostrą papryką i z grzankami.
Zupa krem z dyni z pestkami

Krok 1 z 6

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Zupa krem z dyni z pestkami

Krok 2 z 6

Dynię umyj, przekrój na części, obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w kostkę, włóż do miski i skrop olejem.

Zupa krem z dyni z pestkami

Krok 3 z 6

Rozłóż na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości ok. 30-40 minut. Dynia powinna być miękka, ale nie przyrumieniona.

Zupa krem z dyni z pestkami

Krok 4 z 6

Upieczoną dynię przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj kostkę Rosołu wołowego WINIARY, imbir i śmietankę (możesz ją zastąpić też mlekiem kokosowym).

Zupa krem z dyni z pestkami

Krok 5 z 6

Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, a następnie zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gdyby zupa była za gęsta - dolej odrobinę wody.

Zupa krem z dyni z pestkami

Krok 6 z 6

Zupę podawaj posypaną prażonymi pestkami dyni, ostrą papryką i z grzankami.


Zupa krem z dyni to posiłek przede wszystkim zdrowy – dynia jest niskokaloryczna i bogata w B-karoten, potas, wapń oraz fosfor, a co najważniejsze – nawet po ugotowaniu nie traci swoich właściwości. Dynia wzmocni też Twoją odporność, zwłaszcza gdy podasz ją w formie aromatycznego, rozgrzewającego kremu.


Krem z dyni to iście jesienna zupa – idealna na słotę i niepogodę, a jej rozgrzewające właściwości mogą okazać się niezastąpione także w sezonie gryp oraz przeziębień. Do zupy dodaj imbir, mleczko kokosowe i sok z cytryny, a podawaj ją z prażonymi pestkami dyni, ostrą papryką i grzankami. Krem z dyni to recepta na aromatyczne i pyszne rozpoczęcie jesiennego sezonu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika