Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krem z dyni z pestkami – rozgrzewająca i aromatyczna zupa
Dodaj do CookBook

Krem z dyni z pestkami – rozgrzewająca i aromatyczna zupa

(1)
1 godz 16 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
WINIARY Bulion wołowy
750  ml
Woda
1  kg
Puree z dyni
2  łyżek
Olej
100  ml
Śmietanka 30%
0.5 
Sok z cytryny
0.5  łyżeczka
Korzeń imbiru
trochę
Sól
trochę
Papryka ostra
trochę
Pestki dyni
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.5 g
Wartość energetyczna
243.4 kcal
Tłuszcze
16.5 g
Białko
5.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa krem z dyni to posiłek przede wszystkim zdrowy – dynia jest niskokaloryczna i bogata w B-karoten, potas, wapń oraz fosfor, a co najważniejsze – nawet po ugotowaniu nie traci swoich właściwości. Dynia wzmocni też Twoją odporność, zwłaszcza gdy podasz ją w formie aromatycznego, rozgrzewającego kremu.


Krem z dyni to iście jesienna zupa – idealna na słotę i niepogodę, a jej rozgrzewające właściwości mogą okazać się niezastąpione także w sezonie gryp oraz przeziębień. Do zupy dodaj imbir, mleczko kokosowe i sok z cytryny, a podawaj ją z prażonymi pestkami dyni, ostrą papryką i grzankami. Krem z dyni to recepta na aromatyczne i pyszne rozpoczęcie jesiennego sezonu.

Przygotowanie

76 min
  • Krok 1

    5 min
    Piekarnik rozgrzej do 200°C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    10 min
    Dynię umyj, przekrój na części, obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w kostkę, włóż do miski i skrop olejem.
  • Krok 3

    40 min
    Rozłóż na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości ok. 30-40 minut. Dynia powinna być miękka, ale nie przyrumieniona.
  • Krok 4

    5 min
    Upieczoną dynię przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj kostkę Rosołu wołowego WINIARY, imbir i śmietankę (możesz ją zastąpić też mlekiem kokosowym).
  • Krok 5

    15 min
    Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, a następnie zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gdyby zupa była za gęsta - dolej odrobinę wody.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę podawaj posypaną prażonymi pestkami dyni, ostrą papryką i z grzankami.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z kalafiora

    Zupa krem z kalafiora

    55 min Łatwy
  • Krem z buraka z kozim serem

    Krem z buraka z kozim serem

    2 godz Łatwy
  • Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

    Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

    1 godz 7 min Łatwy
  • Zupa krem z pora i serka topionego

    Zupa krem z pora i serka topionego

    43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu