Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeżeli masz ochotę na zupę z buraków, ale niekoniecznie na barszcz czerwony, wypróbuj nasz przepis na krem z buraków z kozim serem – w wersji alternatywnej z twarożkiem i własnoręcznie uprażonymi pestkami dyni.
Zupa krem z buraków jest gęsta i kremowa, aromatyczna dzięki duszonej cebulce i świeżemu tymiankowi. Buraczany krem możesz podawać nie tylko z serkiem kozim lub białym, ale również z chrupiącymi i zrumienionymi grzaneczkami.
Przygotowanie
120 min
Krok 1
60 min
Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku na blasze przez ok. godzinę w temp. 200°C.
Krok 2
5 min
Nakłuj buraka nożem – jeśli gładko wchodzi w buraka – jest już gotowy.
Krok 3
10 min
Wyjmij buraki i wystudź. Chłodne obierz i zetrzyj na tarce albo pokrój w kostkę.
Krok 4
15 min
W garnku podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj listki tymianku. Kiedy cebula będzie już miękka – dodaj buraki. (Możesz też użyć gotowych tartych buraków w słoiczku).
Krok 5
10 min
Całość zalej litrem wody i dodaj dwie kostki Bulionu warzywnego WINIARY. Zagotuj.
Krok 6
10 min
Gotową zupę zmiksuj blenderem i dopraw do smaku.
Krok 7
10 min
Podawaj z kozim serem/twarożkiem i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Krok 1
z
7
Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku na blasze przez ok. godzinę w temp. 200°C.
Krok 2
z
7
Nakłuj buraka nożem – jeśli gładko wchodzi w buraka – jest już gotowy.
Krok 3
z
7
Wyjmij buraki i wystudź. Chłodne obierz i zetrzyj na tarce albo pokrój w kostkę.
Krok 4
z
7
W garnku podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj listki tymianku. Kiedy cebula będzie już miękka – dodaj buraki. (Możesz też użyć gotowych tartych buraków w słoiczku).
Krok 5
z
7
Całość zalej litrem wody i dodaj dwie kostki Bulionu warzywnego WINIARY. Zagotuj.
Krok 6
z
7
Gotową zupę zmiksuj blenderem i dopraw do smaku.
Krok 7
z
7
Podawaj z kozim serem/twarożkiem i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0