Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem z buraka z kozim serem

0
84 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Buraki
1 l
Woda
1 ząbek
Czosnek
1 
Cebula
1 łyżka
Oliwa
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
2 łyżek
Kozi ser
2 łyżek
Pestki dyni
1 gałązka
Tymianek świeży

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.09 g
Białko
5.21 g
Wartość energetyczna
147.55 kcal
Tłuszcze
9.53 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

84 min
Krok 1
60 min
Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku na blasze przez ok. godzinę w temp. 200°C.
Krok 2
1 min
Nakłuj buraka nożem – jeśli gładko wchodzi w buraka – jest już gotowy.
Krok 3
10 min
Wyjmij buraki i wystudź. Chłodne obierz i zetrzyj na tarce albo pokrój w kostkę.
Krok 4
5 min
W garnku podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj listki tymianku. Kiedy cebula będzie już miękka – dodaj buraki. (Możesz też użyć gotowych tartych buraków w słoiczku).
Krok 5
2 min
Całość zalej litrem wody i dodaj dwie kostki Bulionu warzywnego WINIARY. Zagotuj.
Krok 6
5 min
Gotową zupę zmiksuj blenderem i dopraw do smaku.
Krok 7
1 min
Podawaj z kozim serem/twarożkiem i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Krem z buraka z kozim serem

Krok 1 z 7

Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku na blasze przez ok. godzinę w temp. 200°C.

Krem z buraka z kozim serem

Krok 2 z 7

Nakłuj buraka nożem – jeśli gładko wchodzi w buraka – jest już gotowy.

Krem z buraka z kozim serem

Krok 3 z 7

Wyjmij buraki i wystudź. Chłodne obierz i zetrzyj na tarce albo pokrój w kostkę.

Krem z buraka z kozim serem

Krok 4 z 7

W garnku podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj listki tymianku. Kiedy cebula będzie już miękka – dodaj buraki. (Możesz też użyć gotowych tartych buraków w słoiczku).

Krem z buraka z kozim serem

Krok 5 z 7

Całość zalej litrem wody i dodaj dwie kostki Bulionu warzywnego WINIARY. Zagotuj.

Krem z buraka z kozim serem

Krok 6 z 7

Gotową zupę zmiksuj blenderem i dopraw do smaku.

Krem z buraka z kozim serem

Krok 7 z 7

Podawaj z kozim serem/twarożkiem i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Jeżeli masz ochotę na zupę z buraków, ale niekoniecznie na barszcz czerwony, wypróbuj nasz przepis na krem z buraków z kozim serem – w wersji alternatywnej z twarożkiem i własnoręcznie uprażonymi pestkami dyni. Zupa krem z buraków jest gęsta i kremowa, aromatyczna dzięki duszonej cebulce i świeżemu tymiankowi. Buraczany krem możesz podawać nie tylko z serkiem kozim lub białym, ale również z chrupiącymi i zrumienionymi grzaneczkami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika